Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή τηλεφωνία: Σε 16 χρόνια θα έχουν αδειοδοτηθεί οι κεραίες

Την ώρα που εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις 4.500 υφιστάμενων κεραιών καθώς και 7.000 νέων, οι δημόσιες υπηρεσίες εγκρίνουν μόλις 700 το χρόνο, με αποτέλεσμα να καθυστερούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων. Στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα των εταιρειών.

Κινητή τηλεφωνία: Σε 16 χρόνια θα έχουν αδειοδοτηθεί οι κεραίες

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος έστειλε επιστολή στις διοικήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με την οποία τους ζητά να απομακρύνουν τις κεραίες από τον αστικό ιστό. Τους προτείνει, μάλιστα, και έξι θέσεις στα περίχωρα του Βόλου προκειμένου να εγκαταστήσουν τα συστήματά τους. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως αν μεταφέρουν τις κεραίες οι κάτοικοι του Βόλου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα αφού το δίκτυο δεν θα καλύπτει τη θεσσαλική πόλη.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη λεγόμενη ψηφιακή ετοιμότητα, η υποκριτική στάση της επίσημης πολιτείας για το θέμα των κεραιών εμποδίζει τις επενδύσεις για αναβάθμιση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, τα πολυετή προβλήματα έχουν δημιουργήσει και σοβαρές εκκρεμότητες, όπως οι καμουφλαρισμένες κεραίες, που εντείνουν την καχυποψία και εμποδίζουν την εύρεση λύσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχουν αδειοδοτηθεί όλες οι παλαιότερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όμως, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, την ίδια στιγμή που προβλέπεται πως κεραίες με εκκρεμείς άδειες μπορούν να καταγγελθούν άμεσα από ενδιαφερόμενους πολίτες ή φορείς και να βγουν εκτός λειτουργίας. Η ίδια νομοθεσία προβλέπει πως εντός 4μήνου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα πρέπει είτε να δώσει άδεια ή πιστοποιητικό πληρότητας, είτε να απορρίψει την αίτηση για μια κεραία.

Στην πράξη το χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται καθώς υπάρχουν 4.500 εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένονται άλλες 6.000 - 7.000 νέες αιτήσεις για τις αναβαθμίσεις σε δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G, LTE), ενώ ο ρυθμός με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις είναι περίπου 600 - 700 ετησίως. Από τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφορούν τις πολεοδομίες, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τις περιφέρειες (όπου απαιτούνται). Οι καθυστερήσεις κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα προσθέτοντας 3.000 δικαστικές υποθέσεις κάθε χρόνο στην αργοκίνητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ελληνικό δημόσιο απαιτεί από τις εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα νέων επενδύσεων που προβλέπουν οι άδειές του και οι συμφωνίες για παραχώρηση επιπλέον φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Ηδη οι διοικήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προειδοποιούν πως αν δεν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς αδειοδοτήσεων, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των επενδύσεων θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με τις προβλέψεις των αδειών.

Σε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνεται πως, με βάση τη νομοθεσία, όλη η διαδικασία για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα έπρεπε να γίνεται με ηλεκτρονικά αρχεία και επικοινωνίες. Στην πράξη, όμως, με εξαίρεση τρεις κρατικές υπηρεσίες (ΕΕΤΤ, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και μία από τις 300 πολεοδομίες της Αττικής, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς (αρχαιολογικές υπηρεσίες, δασαρχεία, περιφέρειες και λοιπές πολεοδομίες) λειτουργούν ακόμα με χρήση εντύπων.

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων είναι απαραίτητες ώστε οι εταιρείες να ενισχύσουν τις υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων οι οποίες αποτελούν πλέον το «φιλέτο» της κινητής τηλεφωνίας αφού τα περιθώρια κέρδους από τη φωνητική τηλεφωνία είναι πλέον περιορισμένα, έως μηδαμινά. Τα δεδομένα (πρόσβαση στο Διαδίκτυο κ.λπ.) είναι και ο μοναδικός αναπτυσσόμενος τομέας εσόδων για τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αποτελούσαν το 10,1% των συνολικών εσόδων των παρόχων το 2013, ποσοστό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μειώθηκαν το 2014: στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, ο δείκτης δεδομένων (Mb) προς λεπτά ομιλίας ήταν 0,63 στην Ελλάδα, έναντι 1,71 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αναφέρεται πως μόνο από την αύξηση της χρήσης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ώστε να συγκλίνει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 1,9%, ενώ τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v