Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Μοναδική ρεαλιστική επιλογή η έστω και επώδυνη συμφωνία

Επικίνδυνες και επιπόλαιες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Eurobank οποιεσδήποτε σκέψεις για στρατηγικές πτώχευσης, αποχώρησης από το ευρώ με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και παράλληλο νόμισμα. Να κλείσει άμεσα η αβεβαιότητα, τόνισε ο Φ. Καραβίας.

Καραμούζης: Μοναδική ρεαλιστική επιλογή η έστω και επώδυνη συμφωνία

Επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πελάτες, στελέχη και εργαζόμενους  της Eurobank στη Δυτική Ελλάδα πραγματοποίησε στις 11 & 12 Ιουνίου κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της Διοίκησης της Eurobank.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης, ο Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής του Ομίλου κ. Κώστας Βασιλείου και άλλα ανώτατα στελέχη της Διοίκησης επισκέφθηκαν το δίκτυο καταστημάτων Eurobank και Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Καστοριά, τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πάτρα.

Εντυπωσιακή ανταπόκριση είχε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι, πελάτες της Τράπεζας, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, Επιμελητηρίων και Οργανισμών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι παρακολούθησαν ομιλίες του Προέδρου του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη της Eurobank για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου.

Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι παραβρέθηκαν σε γεύμα που παρέθεσε η Διοίκηση της Τράπεζας στην Πάτρα.

Στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε την «αδήριτη ανάγκη και μοναδική ρεαλιστική εθνική επιλογή, παραμονής της χώρας ως ισότιμο μέλος στην Ευρωζώνη με τη σύναψη μιας ρεαλιστικής, δίκαιης έστω και επώδυνης συμφωνίας η οποία πρέπει να τύχει της συλλογικής στήριξης», και χαρακτήρισε «επικίνδυνες και επιπόλαιες οποιεσδήποτε σκέψεις για στρατηγικές πτώχευσης, αποχώρησης από το ευρώ με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και παράλληλο νόμισμα που θα σημάνουν μεγάλη οικονομική, κοινωνική και εθνική περιπέτεια με ανείπωτο κόστος για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τη χώρα. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα βαθύ θεσμικό εκσυγχρονισμό στο κράτος, τον ανταγωνισμό, στις αγορές, την κοινωνική πολιτική, τη δικαιοσύνη, την ενέργεια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, το φορολογικό πλαίσιο, με έμφαση τον αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι «οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, για την οποία πρέπει να συστρατευτούν η πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος. Δεν διανοούμαι καν ότι θα μπορούσε να εκτεθεί η χώρα στους κινδύνους της ρήξης με τους εταίρους μας. Γι' αυτό προσβλέπω σε μια θετική κατάληξη, προσβλέπω σε μια ρεαλιστική συμφωνία που θα πρέπει να υιοθετηθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «είναι απαραίτητο η μακρά περίοδος της πρόσφατης αβεβαιότητας, η οποία έχει σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, να κλείσει άμεσα, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη».

Ο κ. Καραμούζης εστίασε κυρίως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην παρούσα συγκυρία και υπογράμμισε ότι «απαιτούνται πολιτικές αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών, επιστροφής της ομαλότητας και της ρευστότητας και κάλυψη του εθνικού επενδυτικού ελλείμματος, με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των μεγάλων έργων υποδομών ύψους κατ' εκτίμηση 100 δις ευρώ στην επόμενη πενταετία». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «απαιτείται η κατάρτιση εθνικού προγράμματος διαχείρισης προβληματικών δανείων, εθνικός σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου και μια σημαντική σταδιακή στροφή προς ένα νέο διατηρήσιμο παραγωγικό πρότυπο δημιουργίας θέσεων εργασίας και πλούτου».

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτεραιότητες και τη στρατηγική της Eurobank λέγοντας ότι αποτελεί δέσμευση της Τράπεζας να βρεθεί δίπλα στις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης. «Για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, αναμορφώνουμε τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, με προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις όσο και τις μεσοπρόθεσμες αλλαγές στο τραπεζικό περιβάλλον.

Αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων. Έχουμε ήδη παραδείγματα επιτυχούς αναδιάρθρωσης σε πολλούς κλάδους και η Eurobank είχε κεντρικό ρόλο».

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας εξήγησε επίσης ότι «παρά τη συγκυρία την οποία βιώνουμε - θα έλεγα κυρίως λόγω της συγκυρίας που βιώνουμε –ότι συνεχίζουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση σε projects που έχουν νόημα για τον επιχειρηματία, ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια και δημιουργούν αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μια νέα αντίληψη για τις σχέσεις της Τράπεζας με τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Και κατέληξε τονίζοντας ότι «μπορούμε να έχουμε την μέγιστη συμβολή ως τραπεζικός οργανισμός, γιατί βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού είναι να μπορέσουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να παίξουμε τον κεντρικό ρόλο που αναλογεί στον όμιλό μας στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επιστροφής της οικονομίας σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο».

Κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα, η Διοίκηση της Τράπεζας είχε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου καθώς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών με τους οποίους συζήτησαν τα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής και τις δυνατότητες του Ομίλου να συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλυτική παρουσίαση μελέτης της Τράπεζας με θέμα «Εξελίξεις στη Διεθνή Οικονομία, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα» από τον επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank δρ. Πλάτωνα Μονοκρούσο, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν τις προοπτικές της οικονομίας στην τρέχουσα περίοδο.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, το κλιμάκιο της Διοίκησης, επισκέφθηκε καταστήματα της Τράπεζας σε όλες τις πόλεις που επισκέφθηκε, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις με 100 περίπου στελέχη της Τράπεζας, όλων των βαθμίδων, στα Ιωάννινα και την Πάτρα αντίστοιχα. Τα στελέχη της Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν από κοντά με τα μέλη της Διοίκησης σχετικά με τη στρατηγική του Ομίλου για όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και ευρύτερα θέματα της οικονομίας και της τραπεζικής αγοράς.

Κοινή συνισταμένη όλων των μελών της Διοίκησης που συμμετείχαν στην αποστολή, ήταν η διαβεβαίωση προς τους πελάτες αλλά και προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας ότι στόχος είναι η μέγιστη συμβολή και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλευρό της κοινωνίας, των πελατών με σεβασμό στις ανάγκες τους και λύσεις στα προβλήματά τους καθώς και των εργαζομένων που αποτελούν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα του Ομίλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v