Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica DPS: Άνοδος πωλήσεων στο επτάμηνο

Κόντρα σε capital controls και πολιτική αβεβαιότητα ο όμιλος συνεχίζει να αυξάνει πωλήσεις. Στήριξη από τις αγορές των τουριστών μέσα στο καλοκαίρι. Ξεπερνά τις προβλέψεις η επίδοση του Attica στην Τσιμισκή.

Attica DPS: Άνοδος πωλήσεων στο επτάμηνο

Σταθερά ανθεκτικός στις δραματικές διακυμάνσεις της εγχώριας κατανάλωσης εμφανίζεται ο όμιλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων, που στο επτάμηνο του 2015 συνεχίζει να κινείται ανοδικά πάνω από το μέσο όρο της λιανικής αγοράς ένδυσης και υπόδησης.

Ο όμιλος, χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά του νεότερου υποκαταστήματος του στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Τσιμισκή, εμφανίζει αύξηση πωλήσεων στο επτάμηνο κατά 5%. Επιπλέον, το νεότερο σημείο πώλησης, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περυσινό Οκτώβριο, κινείται με πωλήσεις άνω της αρχικής πρόβλεψης - που έκανε λόγο για τζίρο 12 εκατ.ευρώ- και εκτιμάται ότι θα τερματίσει την υπερδωδεκάμηνη χρήση του 2015 με πωλήσεις της τάξης των 15-15,5 εκατ.ευρώ.

Η «διαδρομή» προς αυτό το αποτέλεσμα ωστόσο δεν υπήρξε ανέφελη, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επηρέασαν τις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων του γκρούπ. Σύμφωνα με τον κ. Η. Κούκουτσα, γενικό διευθυντή του ομίλου, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης με συνακόλουθο αποτέλεσμα στις πωλήσεις, καθώς καταναλωτές ξόδευαν υπό το φόβο ενός κουρέματος καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν μετά την επιβολή των capital controls έναντι των μετρητών αγγίζοντας πλέον σε ποσοστό επί του συνόλου των πωλήσεων το 63% έναντι 52% το προηγούμενο διάστημα.

Η αγοραστική τάση ωστόσο υποχώρησε γρήγορα οδηγώντας σε πτώση πωλήσεων της τάξης του 30%-35% για κάποιες ημέρες του Ιουλίου. Το συνολικό αποτέλεσμα του Ιουλίου ήταν ο τζίρος των πολυκαταστημάτων του ομίλου να υποχωρήσει κατά 5% σε συγκρίσιμη βάση και εξαιρουμένου του πολυκαταστήματος της Τσιμισκή.

Μετά την αναταραχή του Ιουλίου, ωστόσο, ο Αύγουστος έδειξε ένα «ηλιόλουστο» πρόσωπο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να τρέχουν με ρυθμό αύξησης 10%-12% έναντι του περυσινού Αυγούστου και πάντοτε σε ομοειδή βάση. Το αποτέλεσμα αυτό σύμφωνα με τον κ.Κούκουτσα υποστηρίχθηκε εν πολλοίς από τη συνεισφορά του τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις tax free που πραγματοποιούνται στα Attica αυξάνουν σταθερά σε ετήσια βάση ενώ φέτος οι αύξηση των tax free πωλήσεων κινείται μεταξύ 30%-35%.

Πέραν των όσων έχουν ήδη συμβεί ο όμιλος προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν φροντίζοντας να εφοδιαστεί με προϊόντα της νέας σεζόν, διαδικασία που φέτος παρουσιάζει ασυνήθιστες δυσκολίες λόγω των capital controls και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο σκέλος των εισαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Κούκουτσα, οι απευθείας εισαγωγές που πραγματοποιεί το Attica εξελίσσονται κανονικά, και το πρόβλημα εστιάζεται στους προμηθευτές – μισθωτές των shop in a shops. Εκτιμά ωστόσο ότι προιόντος του χρόνου τα εμπορεύματα θα βρίσκονται εγκαίρως ώστε να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα Attica.

Στον τομέα των επενδύσεων, ο όμιλος προχωρά κατ'αρχάς σε επέκταση του υπόγειου χώρου του κεντρικού Attica στο City Link κατά 500 τ.μ. Ο νέος χώρος που αποτελεί προέκταση του τμήματος υπόδησης θα είναι έτοιμος για εμπορική χρήση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, σχεδιάζει τη συνολική ανακαίνιση του εν λόγω καταστήματος, έργο που ωστόσο θα γίνει τμηματικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου, ώστε να μην διακοπεί και η εμπορική του δραστηριότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v