Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά έκπτωτος ο Ακτωρ από δημόσιο έργο

Το project αφορά στην κατασκευή φράγματος για την ύδρευση πόλεων στην Κρήτη. Η εταιρία είχε αναλάβει το έργο το 2006 προσφέροντας έκπτωση 26% στον σχετικό διαγωνισμό. Έκπληξη για την εξέλιξη δηλώνει η πλευρά του κατασκευαστικού ομίλου.

Πρώτη φορά έκπτωτος ο Ακτωρ από δημόσιο έργο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΑΚΤΩΡ κηρύχθηκε έκπτωτη από δημόσιο έργο! Η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Τρίτη η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) κηρύχθηκε έκπτωση από το έργο κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη και των συνοδευτικών εργασιών για την ύδρευση πόλεων όπως το Ηράκλειο και ο Αγιος Νικόλαος, προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ, που σέρνονταν εδώ και εννέα χρόνια.

Η πλευρά του κατασκευαστικού ομίλου εμφανίζεται έκπληκτη καθώς είχε συμφωνηθεί, όπως αναφέρεται, να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου στις 15 Σεπτεμβρίου. Χαμηλούς τόνους κρατούν και στον ΟΑΚ, με το επιχείρημα πως αν ο ανάδοχος θέλει να παραμείνει στο έργο μπορεί να προχωρήσει σε ένσταση επί της απόφασης έκπτωσης, η οποία θα εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Το έργο του φράγματος Αποσελέμη, μέσω του οποίου θα εξασφάλιζε πόσιμο νερό ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Ηράκλειο, και άλλες περιοχές όπως ο Αγιος Νικόλαος, έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα. Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το διυλιστήριο (συνολικής δυναμικότητας 110.000 κυβικών μέτρων) θα λειτουργούσε δοκιμαστικά τον Απρίλιο, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να οριστεί νέα ημερομηνία για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ανταλλαγή επιστολών και εξωδίκων μεταξύ του αναδόχου και του ΟΑΚ, η οποία και οδήγησε στην απόφαση έκπτωσης.

Η ΑΚΤΩΡ είχε αναλάβει το έργο το 2006 προσφέροντας έκπτωση 26% στον σχετικό διαγωνισμό. Από τότε υπήρξε πλήθος προβλημάτων, εμποδίων και καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το 2012 να απενταχθεί το έργο από το Ταμείο Συνοχής και να συνεχιστεί με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το ελληνικό δημόσιο.

Μάλιστα η αδυναμία του δημοσίου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια θεωρείται η κυριότερη αιτία για τις συνεχείς καθυστερήσεις της τελευταίας τριετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v