Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βακάκης: Γιατί προβλέπει «βουτιά» στα κέρδη της Jumbo

Δολάριο, ναύλοι και φορολογία εκτιμά ότι θα ροκανίσουν την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης. Συντηρητικές εκτιμήσεις για τζίρο αλλά και συγκράτηση επενδύσεων. Τι είπε για φορολογία, capital controls και μέρισμα.

Βακάκης: Γιατί προβλέπει «βουτιά» στα κέρδη της Jumbo

Mε πάγωμα επενδύσεων και πρόβλεψη για μια ασυνήθιστα –ακόμη και για τον γνωστό για το συντηρητισμό του όμιλο- πτώση κερδοφορίας προετοιμάζεται για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Jumbo.

Παρόλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ.Α.Βακάκης εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος για την εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος και άρα του ίδιου του ομίλου κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής παρουσίασης της Jumbο στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Δεν θα με βρείτε στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων. Θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα ώστε τα «κακώς κείμενα» να ατονήσουν. Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι κακό» σχολίασε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε ότι παρά τη διαφαινόμενη φοροκαταιγίδα στις επιχειρήσεις, ο ίδιος εκτιμά ότι προέχει «το συμφέρον της χώρας».

Υποστήριξε δε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αργά ή γρήγορα, καθώς «πάντοτε πρυτανεύει η λογική». Στην Jumbο υπογράμμισε «λειτουργούμε με τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».

Αναφέρθηκε πολλές φορές στο ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για βελτίωση, καταλήγοντας πως ο όμιλος οφείλει να βρει «ισοδύναμα» που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τα κεκτημένα στην εγχώρια αγορά. Σ'αυτό τον άξονα ο κ.Βακάκης εκτίμησε ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα. «Είμαστε μακριά ακόμη από αυτό που αντιλαμβάνομαι ως εκσυγχρονισμό, δηλαδή την υιοθέτηση μιας επαγγελματικής και αποτελεσματικής στάσης».

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του ομίλου στο α' τρίμηνο της χρήσης 2015-2016-όπου κατεγράφη αύξηση πωλήσεων κατά 4,9%- ανάφερε πως πρόκειται για μια απλή ένδειξη, ενώ μετατόπισε τη βαρύτητα για την εξαγωγή ουσιωδών συμπερασμάτων στο β΄τρίμηνο της χρήσης. Ανάφερε πως η προκήρυξη εκλογών είχε ευθεία αρνητική επίδραση στον κύκλο εργασιών του ομίλου καθορίζοντας ολόκληρο το Σεπτέμβριο, αν και πρόσθεσε ότι οι πρώτες μέρες του Οκτωβρίου ήταν θετικές. Σημειώνεται πως στο α' τρίμηνο του 2015, οι like for like πωλήσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 1,5%.

Δεδομένης της συγκυρίας και της πρόβλεψης για ύφεση της τάξης του 2,5% ο όμιλος προσάρμοσε αναλόγως τις εκτιμήσεις του, υπολογίζοντας ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα θα κυμανθούν μεταξύ του -5% και 0%, της Κύπρου 5% με 8%, της Βουλγαρίας 10% με 12%, ενώ της Ρουμανίας θα διπλασιαστούν. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις του Ομίλου αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 0% και 4%.

Όσον αφορά στα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ομίλου αναμένεται να υποχωρήσουν μεταξύ 25% και 15%. Η πρόβλεψη βασίζεται κατά τον κ.Βακάκη σε τρεις βασικές παραδοχές.

Κατ'αρχάς εκτίμησε ότι η εύνοια από τη σημαντική πτώση των ναύλων (έως και 15% κατά την προηγούμενη χρήση) δεν θα συνεχιστεί, πιέζοντας το μικτό περιθώριο κέρδους. Επιπλέον αναφέρθηκε στην πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που με τη σειρά της θα επηρεάσει τη σχέση ευρώ-δολαρίου, και θα επιβαρύνει της δραστηριότητα της Jumbo που εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από αγορές σε δολάρια. Τέλος, αναφέρθηκε στη φορολογία, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι αποσαφηνισμένες.

Ο συντηρητισμός επεκτείνεται και στον τομέα των επενδύσεων, καθώς ο όμιλος σκοπεύει να δαπανήσει το μινιμουμ (15-20 εκατ.ευρώ) προκειμένου αν συντηρήσει το υφιστάμενο δίκτυο και να συνεχίσει τη λογική αναδιάρθρωσης που υλοποιεί στην Ελλάδα, υπέρ των μεγαλύτερων και πιο αποδοτικών σημείων. Στη φάση αυτή, και παρά την εξαιρετική ταμειακή του θέση (πλέον των 150 εκατ.ευρώ στο τέλος της χρήσης 2014-2015), ο όμιλος φαίνεται ότι εγκαταλείπει το δόγμα της γρήγορης επέκτασης και της περαιτέρω διείσδυσης σε νέες αγορές. «Η Ρουμανία παραμένει growth story για μας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να διεξάγουμε πολλούς πολέμους ταυτόχρονα. Περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η τάση στην Ελλάδα, που σε απόλυτους αριθμούς αποτελεί τη μεγάλη μας αγορά», υποστήριξε ο κ. Βακάκης.

Αναφερόμενος στα capital controls, υποστήριξε πως οι περιορισμοί που επιβάλλουν θα παραμείνουν για καιρό παρά τις όποιες βελτιώσεις, και πρόσθεσε πως για τον όμιλο δεν επέφεραν αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη λειτουργία του και την εισαγωγική δραστηριότητα του. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά αποτελούν απειλή για τους μετόχους, και εξήγησε πως για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος.

«Είναι σαφές ότι από την Jumbο δεν θα χάσει κανείς αποδόσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να προστατέψουμε τους μετόχους μας. Θα εξετάσουμε έως το τέλος του χρόνου ποια λύση θα ήταν προσφορότερη για τη διανομή των κερδών» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v