Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Στα 73 εκατ. τα μετά φόρων κέρδη στο εννεάμηνο

Τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας Κύπρου για το γ' τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €13 εκατ., σε σύγκριση με κέρδη ύψους €31 εκατ. για το β' τρίμηνο 2015. Οι προσπάθειες μας για διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εντατικοποιούνται.

Τράπεζα Κύπρου: Στα 73 εκατ. τα μετά φόρων κέρδη στο εννεάμηνο

Τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας Κύπρου για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε €73 εκατ. σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας για το γ' τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €13 εκατ., σε σύγκριση με κέρδη ύψους €31 εκατ. για το β' τρίμηνο 2015.

-Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε €644 εκατ. και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 3,85%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €205 εκατ., σε σύγκριση με €212 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2015, αντικατοπτρίζοντας την πλήρη επίδραση από την αποπληρωμή μέρους ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές Ιουνίου 2015 και τις ενέργειες απομόχλευσης. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθε σε 3,70%, σε σύγκριση με 3,79% για το β’ τρίμηνο 2015.

-Τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες9 για το εννιάμηνο 2015 ανήλθαν σε €115 εκατ. Τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το γ’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €45 εκατ., σε σύγκριση με €15 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2015.

-Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά €649 εκατ. ή 5% το γ' τρίμηνο 2015, με περίπου το μισό της μείωσης να οφείλεται στην πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία

-Οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά €527 εκατ. ή 5% το γ' τρίμηνο 2015 και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (Δ/Κ) βελτιώθηκε σε 132%

-Η χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά €1,6 δις μετά τις 30 Ιουνίου 2015 στο σημερινό επίπεδο των €4,3 δις

-Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης κατά το γ' τρίμηνο 2015 σε 15,6%.

Δήλωση John Patrick Hourican, Διευθύνοντος Συμβούλου Τράπεζας Κύπρου

«Έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων το γ' τρίμηνο 2015. Έχουμε ενισχύσει τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 κατά 70 μονάδες βάσης σε 15,6%, λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και της αύξησης κεφαλαίων μέσω κερδοφορίας. Παρόλα αυτά, είμαστε σε συνεχή εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ για τη ΔΕΕΑ και δεν αναμένουμε ότι το Συγκρότημα θα χρειαστεί να εκδώσει κεφάλαια.

Σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο στην ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής μας δομής, με την καταθετική μας βάση στην Κύπρο να αυξάνεται κατά €527 εκατ. ή 5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βελτιώνεται σε 132%. Μετά τις 30 Ιουνίου 2015, αποπληρώσαμε €1,6 δις χρηματοδότησης από τον ELA, μειώνοντας τον, στο σημερινό επίπεδο των €4,3 δις, μείωση ύψους 62% από το υψηλότερο επίπεδο. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να μειώνονται κατά €649 εκατ. ή 5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει ικανοποιητικό και ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το εννιάμηνο 2015 διαμορφώθηκε στο ικανοποιητικό 38%. Τέλος, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία, για το εννιάμηνο 2015, ανήλθαν σε €490 εκατ. και €73 εκατ., αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ολοκληρώσαμε την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής τράπεζας Uniastrum. Με την πώληση αυτή, ολοκληρώσαμε τη διάθεση των θυγατρικών τραπεζών στο εξωτερικό που είχαν καθοριστεί για πώληση. Έχουμε εξαλείψει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές στη Ρωσία, και συγχρόνως έχουμε μείωσει κατά €550 εκατ. τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία βελτιώνοντας την εποπτική κεφαλαιακή μας θέση κατά 30 μονάδες βάσης.

Οι προσπάθειες μας για διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εντατικοποιούνται. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων σημαντικού μέρους των μεγάλων μας δανειοληπτών. Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες της Κυπριακής οικονομίας, στηρίζουν τις προσπάθειες της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των προβληματικών της δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Η απόδοση της Κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να είναι καλύτερη από το αναμενόμενο, παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Η δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου είναι άνω των προσδοκιών και η κυβέρνηση πρόσφατα άντλησε ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές για τρίτη φορά από την αρχή του προγράμματος διάσωσης. Καθώς το πρόγραμμα της Τρόικας πλησιάζει την ολοκλήρωση του στις αρχές του 2016, καλούμε τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και την προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Με στόχο την περαιτέρω στήριξη της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα παρέχει δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Μέσω συγκεκριμένων, στοχευμένων και έγκαιρων ενεργειών, δημιουργούμε έναν πιο δυνατό οργανισμό, επικεντρωμένο στους στόχους του, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας.

Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, η επίδοση της Τράπεζας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο και θα επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική ανάκαμψη».

***Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v