Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελγέκα: Ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Μείωση κύκλου εργασιών κατά 15,7% στα 167,6 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους ύψους 5,7 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2015 ο όμιλος Ελγέκα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.

Ελγέκα: Ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο
Επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2015 ο όμιλος Ελγέκα. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για διαμορφώθηκε στα € 167,6 εκατ. έναντι € 198,8 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 15,7%, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πτώση της εγχώριας κατανάλωσης καθώς και στις προαναφερθείσες ενέργειες, σε συνδυασμό βέβαια με την αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου με στόχο την επικέντρωση στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 13,8% έναντι 13% το εννεάμηνο του 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε € 4,3 εκατ. έναντι € 8,3 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.

Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε € 5,6 εκατ. έναντι € 2,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2014, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 5,7 εκατ. έναντι € 2,3 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.

Όπως σημειώνει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του, όντας δραστηριοποιούμενος σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική οικονομία, δέχθηκε τις συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων σε τραπεζικό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της δραστηριότητάς του και τη μείωση της κερδοφορίας του.

Επιπλέον, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην εγχώρια οικονομία, ήτοι την έλλειψη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, την αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των πιστώσεων από προμηθευτές του εξωτερικού, ο όμιλος προχώρησε σε αναθεώρηση της πιστωτικής του πολιτικής που αποσκοπεί αφενός στη μείωση της διάρκειας του εμπορικού του κύκλου και αφετέρου στην ελαχιστοποίηση πιθανών επισφαλειών.

Ως αποτέλεσμα, προέβη σε διακοπή ή δραστικό περιορισμό συνεργασιών με πελάτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, με συνέπεια τον περαιτέρω περιορισμό του επιπέδου δραστηριότητάς του.

Σύμφωνα με τον όμιλος, στις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες του για την προσεχή περίοδο εξακολουθούν να παραμένουν αφενός η βελτιστοποίηση της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων και η διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, μέσω της αναδιάρθρωσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου στους εκάστοτε τομείς δραστηριότητας και αφετέρου η διεύρυνση του κατεχόμενου μεριδίου αγοράς σε κλάδους όπως ο κλάδος παροχής υπηρεσιών Logistics στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ο κλάδος παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τρίτων, στους οποίους ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση, μέσω της υιοθέτησης επιθετικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v