Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellenic Seaplanes: Κατατέθηκε ο φάκελος για το υδατοδρόμιο Θεσ/νίκης

Το υδατοδρόμιο θα διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις θέσεις πρόσδεσης υδροπλάνων, παρέχοντας την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα αεροσκάφη που θα δρομολογηθούν από όσες εταιρίες σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο

Hellenic Seaplanes: Κατατέθηκε ο φάκελος για το υδατοδρόμιο Θεσ/νίκης
Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Hellenic Seaplanes Α.Ε. ως ο ανάδοχος της διαδικασίας αδειοδότησης του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου της Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην κατάθεση του φάκελου, ώστε να προλάβει η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί ως προορισμός με υδροπλάνα στην επόμενη τουριστική περίοδο του 2016.

Το υδατοδρόμιο θα διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις θέσεις πρόσδεσης υδροπλάνων, παρέχοντας την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα αεροσκάφη που θα δρομολογηθούν από όσες εταιρίες σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο. Έτσι θα ενισχυθεί η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κυρίως με τα νησιά.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ Δημήτριος Μακρής και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του φακέλου αίτησης στο υπουργείο Μεταφορών.

Κατά τον ΟΛΘ, τα υδατοδρόμια της Βορείου Ελλάδας, με κεντρικό αυτό της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό δίκτυο αναχωρήσεων και αφίξεων από και προς το Βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και γειτονικές χώρες, με σκοπό τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών στον τελικό προορισμό τους. Η ύπαρξη τελωνείου στο λιμάνι δίνει την ευελιξία στο υδατοδρόμιο να επεκτείνει τη δραστηριότητά του ώστε να μπορεί να υποδέχεται και διεθνείς πτήσεις.

Η Θεσσαλονίκη όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει πολύ πιο γρήγορα Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο από ότι η Αθήνα, δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στην Βόρεια Ελλάδα απ' όπου θα ξεκινάνε δεκάδες προορισμοί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο διευθυντής Βορείου Ελλάδας της Hellenic Seaplanes Κωνσταντίνος Λουμπούτης είπε: «Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στη Βόρεια Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα σημαντικό δίκτυο με προορισμούς που θα εξυπηρετούν τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες».

Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθεί η πόλη από το δίκτυο υδατοδρομίων, την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους είπε: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας και αναμένεται σύντομα να έχουμε ένα βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων, που θα δώσει μια νέα πνοή στη διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η εταιρία μας έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά την διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους».

Σημειώνεται, μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά από το 2016 οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα.

Όπως τονίζεται, είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, τη σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v