Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα στην ΑΤΕ Ασφαλιστική

Την ώρα που η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας με τον όμιλο ERGO συνεχίζει να καθυστερεί, το θέμα έρχεται στη Βουλή και παράλληλα φημολογείται η ύπαρξη αρχικού ενδιαφέροντος από άλλον επενδυτή. Πώς έχουν τα δεδομένα.

Κινητικότητα στην ΑΤΕ Ασφαλιστική

Kινητικότητα επικρατεί στο ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο ERGO, καθώς αφενός η υπόθεση φαίνεται να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις και αφετέρου, φήμες που κυκλοφορούν θέλουν νέο στρατηγικό επενδυτή να εξετάζει και αυτός το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θυγατρική του ομίλου Πειραιώς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε το 2012 και το φθινόπωρο του 2014 υπεγράφη προσύμφωνο για τη διάθεση της εταιρείας στον γερμανικό όμιλο ERGO, χωρίς ωστόσο έκτοτε να έχει ολοκληρωθεί το deal.

Η τόσο μεγάλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, κύκλοι της οποίας υποστηρίζουν πως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρατεταμένης ανασφάλειας, η εταιρεία δεν μπορεί να οργανώσει απρόσκοπτα τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της και να προγραμματίσει το μέλλον.

Έτσι, τα σημερινά δεδομένα της υπόθεσης έχουν ως εξής:

• Υπάρχει υπογεγραμμένο προσύμφωνο μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ομίλου ERGO για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, το οποίο δεν έχει καταγγελθεί παρά το γεγονός ότι από την υπογραφή του έχουν παρέλθει γύρω στους 15 μήνες.

• Η Tράπεζα Πειραιώς αναφέρει στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ότι προτίθεται να ρευστοποιήσει τη θυγατρικής της έως το τέλος του 2016.

• Το όποιο ενδεχόμενο εμπόδιο της θυγατρικής της ΑΤΕ στη Ρουμανία έχει υπερπηδηθεί.

• Κάποιες πηγές εκτιμούν εδώ και καιρό πως η ολοκλήρωση του deal δεν θα αργήσει, ωστόσο η όλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει προβληματισμό. Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ότι το deal θα κλείσει σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

• Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως πληροφορούμεθα, παρακολουθεί με ενδιαφέρον το ζήτημα.

Μέσα λοιπόν σ' αυτό το περιβάλλον, τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Μ. Τζελέπης, Γ. Κουτσούκος και Β. Κεγκέρογλου) υπέβαλαν σχετική επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας να λάβουν απαντήσεις στα τρία παρακάτω ερωτήματα:

• Για πόσο χρόνο ακόμη θα παρατείνεται η αβεβαιότητα για την ΑΤΕ Ασφαλιστική;

• Τα θετικά της αποτελέσματα θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν, προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο να παραμείνει η εταιρεία ως έχει και να παράξει έργο προς όφελος ασφαλισμένων-πελατών, εργαζόμενων, συνεργατών και του μοναδικού μετόχου;

• Ποια είναι η τοποθέτηση των αρμόδιων υπουργείων και των εποπτικών αρχών;

Να σημειωθεί πως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκδηλώσει κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον του για την υπόθεση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, υποβάλλοντας σχετικές επερωτήσεις κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Πέραν όμως της πολιτικής διάστασης που φαίνεται να αποκτά το θέμα, αίσθηση προκαλεί και η φημολογία που θέλει υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή -ο οποίος μάλιστα συμμετείχε πρόσφατα και στην επανακεφαλαιοποίηση εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος- να μελετά το ενδεχόμενο να επιδείξει και αυτός ενδιαφέρον για τη θυγατρική του ομίλου Πειραιώς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κύκλοι προσκείμενοι στην ασφαλιστική εταιρεία θεωρούν πως επιβάλλεται η ΑΤΕ να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία το 2016, χαράσσοντας ανεξάρτητη πολιτική και ενισχύοντας τα μεγέθη της, ενώ το ιδιοκτησιακό να κριθεί από το περιεχόμενο της τελικής πρότασης που θα καταθέσει είτε η ERGO, είτε κάποιος άλλος επενδυτής μέσα στην επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v