Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινόπουλος: Χρωστάει ή όχι 100 εκατ. στην Πανγαία;

Ο θόρυβος από την αναφορά στην αίτηση υπαγωγής στο 99 και τι αποκαλύπτει η οικονομική κατάσταση της ΑΕΕΑΠ. Τα προσύμφωνα για την εξαγορά ακινήτων του Μαρινόπουλου σε Κύπρο και Βουλγαρία, οι προκαταβολές και η αναστροφή συναλλαγής.

Μαρινόπουλος: Χρωστάει ή όχι 100 εκατ. στην Πανγαία;

Θόρυβο στην αγορά έχει δημιουργήσει η αναφορά της Μαρινόπουλος στην αίτηση προστασίας από πιστωτές, η οποία θα συζητηθεί αύριο στις 11 το πρωί, για οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ (!) στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για τεράστιο ποσό, δεδομένης της φύσης των εργασιών της Εθνικής Πανγαία καθώς συνήθως οι συναλλαγές της με την Carrefour Μαρινόπουλος, τον ευρύτερο όμιλο, αλλά και εταιρείες συμφερόντων της γνωστής οικογένειας αφορούσαν στην αγορά και εν συνεχεία μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτων.

Για παράδειγμα το 2014 η Εθνική Πανγαία αγόρασε από τον όμιλο που ελέγχει την Carrefour Μαρινόπουλος ακίνητα στην Ελλάδα για να στεγάσουν super market και υπογράφηκαν εν συνεχεία συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης. Το ποσό των συνολικών αγορών ανήλθε σε περίπου 96,1 εκατ. ευρώ.

Για να υπάρχει χρέος της Μαρινόπουλος προς την Εθνική Πανγαία ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί ισόποσες προκαταβολές για αγορές ακινήτων, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και το Euro2day.gr επεδίωξε, χωρίς αποτέλεσμα, να ζητήσει διευκρινίσεις από την Εθνική Πανγαία.

Η αγορά αναρωτιέται ποιο είναι το τρέχον ύψος των προκαταβολών που έχει δώσει η Εθνική Πανγαία στη Μαρινόπουλος, αν μετά τα προσύμφωνα υπογράφηκαν οριστικές συμβάσεις και αν υπήρξε μεταβίβαση κάποιων ή όλων των ακινήτων για τα οποία είχαν συνηφθεί εντός του 2015 προσύμφωνα.

Προκαταβολές 17,3 εκατ. ευρώ για προσύμφωνα

Με βάση όσα προκύπτουν από τη λογιστική κατάσταση α' τριμήνου της Εθνικής Πανγαία, η τελευταία, κατά τη διάρκεια του 2015, υπέγραψε τρία προσύμφωνα με εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλου για αγορά ακινήτων συνολικής αξίας 83,9 εκατ. ευρώ σε Κύπρο και Βουλγαρία. Για τα παραπάνω ακίνητα κατέβαλε προκαταβολές ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, έως τουλάχιστον την ημέρα δημοσίευσης της λογιστικής κατάστασης α' τριμήνου.

Ειδικότερα, τα δύο προσύμφωνα έχουν υπογραφεί με την κυπριακή αλυσίδα super market Chris Cash & Carry Ltd, εταιρεία του ομίλου Μαρινόπουλου Α.Ε. όπως αναφέρεται. Τα προσύμφωνα αφορούν στην αγορά πέντε ακινήτων της τελευταίας από την Εθνική Πανγαία.

Συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου 2015 υπογράφηκε προσύμφωνο αγοράς 2 ακινήτων, στη Λεμεσό της Κύπρου, έναντι τιμήματος 22,17 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Πανγαία να έχει καταβάλει ως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου προκαταβολή 5 εκατ. ευρώ. Στη λογιστική κατάσταση αναφέρεται ότι η υπογραφή της οριστικής σύμβασης τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του νομικού και τεχνικού ελέγχου.

Εκ των ακινήτων αυτών, το ένα, συνολικής επιφάνειας 11 χιλ. τ.μ., στεγάζει πολυκατάστημα-υπεραγορά, ενώ το άλλο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 1 χιλ. τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφειακός χώρος. Η Εθνική Πανγαία έχει επίσης συνάψει προσύμφωνο για την εκμίσθωση του συνόλου του ακινήτου προς την Chris Cash & Carry Limited, με εικοσιπενταετή διάρκεια.

Το δεύτερο προσύμφωνο με την Chris Cash & Carry Ltd υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και αφορά στην αγορά τριών ακινήτων (2 στη Λεμεσό και 1 στη Λευκωσία) έναντι συνολικού τιμήματος 28,75 εκατ. ευρώ. Για τα παραπάνω ακίνητα είχαν δοθεί ως τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων προκαταβολές 5,7 εκατ. ευρώ.

Η Πανγαία έχει επίσης συνάψει προσύμφωνο για την εκμίσθωση των ακινήτων προς τη Chris Cash & Carry Limited, με εικοσιπενταετή διάρκεια.

Και απαίτηση 12,3 εκατ. ευρώ από αναστροφή συμφωνίας

Τέλος, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 η Πανγαία υπέγραψε προσύμφωνο με τη Stirling Properties Bulgaria EOOD και συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες (όλες εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλου) για την απόκτηση των εταιρειών «PLAZA WEST A.D.» και «PLAZA WEST 2 A.D.», οι οποίες κατέχουν περίπου 23 χιλ. τ.μ. του εμπορικού κέντρου West Plaza στη Σόφια, Βουλγαρία, έναντι τιμήματος 33 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή που δόθηκε ήταν 6,6 εκατ. ευρώ ενώ, όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις α' τριμήνου, η υπογραφή της οριστικής σύμβασης τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αίρεση της επιτυχούς και ακριβόχρονης ολοκλήρωσης της κατασκευής και έναρξης λειτουργίας του εμπορικού κέντρου.

Η ακριβόχρονη κατασκευή αποτελεί άλλωστε ζητούμενο για το συγκρότημα Plaza West και τη Μαρινόπουλος. Η Εθνική Πανγαία το ξέρει καλά, καθώς είχε εξαγοράσει το 2014 μέρος του συγκροτήματος (σ.σ. που ελέγχεται από την εταιρεία Plaza West AD) έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Επειδή, όμως, δεν εκπληρώθηκαν από πλευράς Μαρινόπουλου οι όροι της συμφωνίας, αυτή ακυρώθηκε και η Μαρινόπουλος χρωστάει  12,3 εκατ. ευρώ στην Πανγαία (σ.σ. 11 εκατ. το καταβληθέν τίμημα, πλέον αποζημίωσης 1,3 εκατ. ευρώ). Η παραπάνω απαίτηση θα συμψηφισθεί με τη νέα συμφωνία που υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και αφορά πλέον στην εξαγορά από την Πανγαία 23 χιλ. τ.μ. του υπό ανέγερση εμπορικού κέντρου Plaza West.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v