Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hilton: Προάγγελος εισόδου ισχυρών παικτών στον ελληνικό τουρισμό

Τι σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά του ξενοδοχείου της Alpha Bank. Πώς αλλάζει χέρια η «βιτρίνα» πολυτελείας του ελληνικού τουρισμού. Το δέλεαρ για τους «μνηστήρες» και πότε μπορεί να αλλάξει «ταμπέλα» το ιστορικό ξενοδοχείο. «Εκτός» η Lone Star.

Hilton: Προάγγελος εισόδου ισχυρών παικτών στον ελληνικό τουρισμό

Την εποχή της εισόδου ιδιαίτερα ισχυρών διεθνών ομίλων στην ελληνική οικονομία μέσω του πολλά υποσχόμενου τομέα του τουρισμού σηματοδοτεί η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας.

Το «επί θύραις» δεύτερο -μετά την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης- ντιλ στη «βιτρίνα» πολυτελείας της Αθηναϊκής Ριβιέρας, επιβεβαιώνει την αλλαγή σελίδας που συντελείται με γοργούς ρυθμούς στον ελληνικό τουρισμό, προδιαγράφοντας το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον το οποίο αποτυπώθηκε στους ισχυρούς «μνηστήρες» που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 97,3% της «Ιονικής Ξενοδοχειακής», ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχείου, θυγατρικής της Alpha Bank.

Με την πλευρά της Alpha Bank να έχει επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» και τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» να δεσμεύονται από συμφωνία εμπιστευτικότητας, οι όποιες πληροφορίες παραμένουν ανεπίσημες και επικεντρώνονται σε δύο από τα σχήματα στα οποία καταγράφεται ισχυρή ελληνική παρουσία. Ενδεικτικά και τα δύο της επιχειρηματικής ισχύος που συγκεντρώνεται πλέον στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, όπου οι επενδύσεις γίνονται «παιχνίδι για πολύ μεγάλα ψάρια», κατά δήλωση κορυφαίου παράγοντα του χώρου στο Euro2day.gr.

Το πρώτο σχήμα συγκροτούν οι «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας» (ΤΕΜΕΣ) του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Dogus Holdings του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.

Το κοινό στοιχείο των δύο στρατηγικών εταίρων πλέον είναι ότι επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αγορά τουρισμού πολυτελείας. Επιπλέον, διατηρούν στενούς δεσμούς με ηχηρά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς. Η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου είναι ο φορέας διαχείρισης της επένδυσης «Costa Navarino» της Πύλου και πρόσφατα ενίσχυσε τη θέση της με την είσοδο στη μετοχική της σύνθεση του γνωστού, σαουδαραβικών συμφερόντων, πολυεθνικού ομίλου Olayan.

Ο όμιλος Dogus Holding A.S, από την πλευρά του, συγκαταλέγεται στους τρεις ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας με καταλυτική παρουσία σε όλους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας ενώ ελέγχει μια από τις ισχυρότερες τουρκικές τράπεζες (Garanti Bank). Ο τουρκικός όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά στη διαχείριση μαρινών ενώ διατηρεί σχέση στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Λάτση καθώς διαχειρίζονται από κοινού τη μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.

Πριν αποφασίσουν να διεκδικήσουν από κοινού το Hilton της Αθήνας, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τους στόχους της καθώς ήταν ένας από τους υποψήφιους «μνηστήρες» για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε συμμαχία τότε με τον όμιλο Olayan.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Euro2day.gr, το σχήμα ΤΕΜΕΣ-Dogus βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσής του με τη συμμετοχή δύο επενδυτικών fund κι ενός ομίλου διαχείρισης ξενοδοχείων (Hotel Operator).

Το δεύτερο σχήμα-«μνηστήρας» για το Hilton αρχικά πληροφορίες ήθελαν ότι συγκροτείται από την πλευρά του επιχειρηματία Δασκαλαντωνάκη (ως διαχειριστή ξενοδοχείων) και τον επενδυτικό φορέα Lone Star. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, ο αμερικανικός φορέας αποσύρθηκε τελικά από τη διεκδίκηση του Hilton.

Σημειώνεται ότι η Lone Star δημιούργησε το ομώνυμο πρώτο fund το 1995, έχει διαμορφώσει συνολικά 16 επενδυτικά fund μέχρι σήμερα και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. δολαρίων.

Το δέλεαρ

Δύο «σημεία» του επικείμενου ντιλ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο συνδέεται με τη δυνατότητα που θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου να προσθέσουν 9.300 τ.μ δομημένης επιφάνειας, είτε ως προσθήκη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις είτε ως πολυτελή διαμερίσματα τα οποία θα μπορούν να πουληθούν. Προοπτική που θα προσφέρει άμεση απόδοση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν για την εξαγορά της μονάδας.

Το δεύτερο «σημείο» αφορά στην ξενοδοχειακή αλυσίδα στην οποία θα ενταχθεί το ξενοδοχείο στο άμεσο μέλλον, όπως και στους όρους με τους οποίους θα ενταχθεί η μονάδα σε νέα αλυσίδα (συμβόλαιο ανάθεσης της διαχείρισης ή συμφωνία franchise). Υπενθυμίζεται ότι η λύση της συμφωνίας που υπάρχει σήμερα με τη Hilton προβλέπει την αποχώρηση της Hilton δύο χρόνια μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οπότε, πρακτικά η αλλαγή «ταμπέλας» μπορεί να γίνει το νωρίτερο από τα τέλη του 2018. Εκτός εάν...

...Εκτός εάν το αίτημα έχει υποβληθεί ήδη μέχρι την 30ή Ιουνίου 2016 (ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης, δηλαδή) οπότε η Hilton μπορεί να αποχωρήσει από την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, πάντως, εκτιμούν πως η οριστικοποίηση της πώλησης του Hilton θα γίνει με διαδικασίες «εξπρές» καθώς «όλοι έχουν να ωφεληθούν από αυτό», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v