Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Πως λύθηκε ο Γόρδιος Δεσμός του deal

Οι καταγγελίες για κατ' εξαίρεση άρση των capital controls προκειμένου να μεταφερθούν στο εξωτερικό αποθεματικά 430 εκατ. ευρώ και οι πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Πως και γιατί «εγκλωβίστηκαν» στην Ελλάδα τα μαθηματικά αποθέματα.

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Πως λύθηκε ο Γόρδιος Δεσμός του deal

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Πειραιώς στον όμιλο Ergo, μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων ότι υπήρξε κατ εξαίρεση άρση των capital controls από πλευράς κυβέρνησης για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του deal.

Με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών α) για το αν δόθηκε άδεια να μεταφερθούν αποθεματικά ύψους 430 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, β) γιατί δεν εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η τροποποιημένη σύμβαση μεταξύ Ergo και Πειραιώς που υπογράφηκε στις 25 Μαίου γ) αν έχουν ελεγχθεί οι διαφορές μεταξύ της αρχικής και της τροποποιημένης σύμβασης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων στις 25 Μαίου επήλθε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης μεταξύ Πειραιώς και Ergo για την πώληση του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστική. Βασική τροποποίηση ήταν η προσθήκη του όρου μεταφοράς του συνόλου των αποθεματικών της προς πώληση ασφαλιστικής, ύψους 430 εκατ. ευρώ, στο εξωτερικό.

Στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ενέκρινε την αίτηση για διορισμό της HSBC ως υποθεματοφύλακα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής καθώς και την κατ' εξαίρεση μεταφορά χρεογράφων και μετρητών στο εξωτερικό. Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες ρευστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της ασφαλιστικής.

Το Euro2day επιδίωξε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Ergo προκειμένου να θέσει υπ όψιν της τις καταγγελίες των εργαζομένων, χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Αντίθετα, η διοίκηση της ΑΤΕ Ασφαλιστική διευκρίνισε σήμερα ότι η αναθεωρημένη σύμβαση με το προσάρτημα κατατέθηκε στο ΤΧΣ αλλά κρίθηκε από το Ταμείο ότι δεν απαιτείται εκ νέου έγκριση καθώς δεν είχαν επέλθει μεταβολές στο χρηματοοικονομικό σκέλος της συμφωνίας.  

Τα όσα καταμαρτυρούν οι εργαζόμενοι συνάδουν, πάντως, με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήδη από τον περασμένο Μάιο ότι η αρχική σύμβαση τροποποιήθηκε και προστέθηκε ο όρος μεταφοράς των αποθεματικών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στο εξωτερικό. Το σχετικό όρο είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις 23 Ιουνίου.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμιζόταν η αξιοσημείωτη επικέντρωση των επενδύσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής σε εγχώριους τίτλους και το πρόβλημα που δημιουργούσε η παραπάνω διάρθρωση επενδύσεων στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης, την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αυτό που προκαλεί απορίες είναι ότι στο τέλος του 2014 η ΑΤΕ Ασφαλιστική είχε εκτινάξει τα ταμειακά της διαθέσιμα στα 295 εκατ. ευρώ, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αρχικής συμφωνίας πώλησης (σ.σ ανακοινώθηκε στις 14 Αυγούστου 2014) και της έναρξης ισχύος της Solvency II.

Η προκήρυξη των εκλογών και η επάνοδος της αβεβαιότητας λόγω της άκαρπης διαπραγμάτευσης βρήκε, ως εκ τούτου, την εταιρεία με υψηλή ρευστότητα. Σε αντίθεση, όμως, με την πρακτική της συντριπτικής πλειονότητας των μεγάλων επιχειρήσεων - ασφαλιστικών και μη - η ΑΤΕ δεν μετέφερε κεφάλαια στο εξωτερικό επενδύοντας σε ξένα assets.

Στον αντίποδα, αγόρασε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2015, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα ελληνικού Δημοσίου, ενώ στο τέλος του 2015 πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες και τραπεζικές μετοχές.

Έτσι, στο τέλος του 2015 είχε τοποθετημένα σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου 209 εκατ. ευρώ και σε κρατικά ομόλογα 30,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 55,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 εκατ. ευρώ ήταν σε καταθέσεις προθεσμίας ελληνικών τραπεζών (κυρίως στην Πειραιώς).

Με τις παραπάνω κινήσεις βοήθησε μεν την κυβέρνηση να "ρολάρει" τις υποχρεώσεις της το κρίσιμο 2015 υπέστη, όμως, ένα ιδιότυπο "εγκλωβισμό" καθώς η επιβολή της τραπεζικής αργίας και εν συνεχεία οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων την βρήκαν να διαθέτει σε εγχώριους τίτλους και τράπεζες το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων και των ταμειακών της διαθεσίμων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν ισχύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων η Ergo σωστά έθεσε από την πλευρά τον όρο της κατ εξαίρεση άρσης των capital controls. Πρώτον γιατί όταν διεκδίκησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική και υπέγραψε την αρχική σύμβαση (Αύγουστος του 2014) δεν ίσχυαν περιορισμοί και δεύτερον διότι σε καθεστώς Solvency II η πιστοληπτική διαβάθμιση των επενδύσεων παίζει σημαντικό ρόλο στη δέσμευση κεφαλαίων.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική στις 31.12.2015 είχε επενδύσεις και καταθέσεις ύψους 391 εκατ. ευρώ με πιστοληπτική διαβάθμιση μεταξύ Baa2 ως C, ενώ τα υπόλοιπα 81,2 εκατ. ευρώ δεν έφεραν καν πιστοληπτική αξιολόγηση! Η εταιρεία δεν διέθετε επενδύσεις που να είχαν αξιολόγηση μεταξύ A3 και ΑΑΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παραπάνω διάρθρωση δύσκολα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά σε καθεστώς capital controls και αυτό πιθανώς εξηγεί το γεγονός ότι το 2015 η τότε διοίκηση Πειραιώς έκανε λόγο για αναπροσαρμογή του τιμήματος από τα 90 στα 36 εκατ. ευρώ.

Αν ισχύουν, όπως όλα δείχνουν, οι αναφορές ότι η κυβέρνηση έλυσε το Γόρδιο Δεσμό του deal, επιτρέποντας την κατ εξαίρεση μεταφορά των αποθεματικών, απλά ανταπέδωσε τις πολύτιμες βοήθειες που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015 Δημόσιο και τράπεζες από τη διαχείριση των επενδύσεων που διενεργούνται για λογαριασμό των ασφαλισμένων της εταιρείας.

Οι απαντήσεις προσεχώς στη Βουλή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v