Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείνουν το μάτι» στη συμφωνία Μαρινόπουλου οι προμηθευτές

Στην τελική ευθεία το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας, καθώς σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπογραφεί το MoU και οι προμηθευτές καταστρώνουν τη στρατηγική τους. Τα υπέρ, τα κατά και η παράμετρος των ανταγωνιστικών αλυσίδων.

«Κλείνουν το μάτι» στη συμφωνία Μαρινόπουλου οι προμηθευτές

Με τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να έχουν ήδη συναινέσει στη χορήγηση δανείου στη Σκλαβενίτης και σήμερα ή αύριο να αναμένεται να υπογραφεί το MoU με τις τράπεζες, προκειμένου να τρέξει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, η προσοχή σταδιακά στρέφεται στους προμηθευτές, το 60% των οποίων καλείται να συναινέσει προκειμένου να ενταχθεί ο όμιλος στο άρθρο 106 β και θ του πτωχευτικού νόμου.

Οι επαφές για τη συγκέντρωση του απαραίτητου 60% των πιστωτών, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 β και θ, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα ωστόσο με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν την τελική πρόταση, ώστε να τοποθετηθούν. Η δε διαδικασία προβλέπει την υπογραφή μεμονωμένων συμφωνητικών, η οποία όπως σημειώνουν, θα πάρει αρκετό καιρό και σίγουρα πέραν της ημερομηνίας της 21ης Σεπτεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο δια ταύτα, η απαραίτητη συναίνεση της πλειονότητας φαίνεται ότι θα δοθεί καθώς ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ήδη ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη οι μεγάλοι πολυεθνικοί παίκτες έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν την πρόταση.

Στέλεχος μεγάλης εισηγμένης εταιρίας ελληνικών συμφερόντων αναφέρει πως ιδίως όσοι προμηθευτές δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, «υπολογίζουν τη χασούρα» και κλίνουν προς την συναίνεση. Στο μέτωπο, δε των εξασφαλίσεων, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί, η πλειονότητα των προμηθευτών είναι ακάλυπτοι από κάθε προστασία. «Από το 2010 έχει πάψει κάθε ασφάλιση πιστώσεων, το factoring δεν υφίσταται ως διαδικασία, οπότε όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι στην τοξικότητα της Μαρινόπουλος».

Από την άλλη πλευρά, όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα. «Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στο μέγεθος που αντιπροσωπεύει η "πρώην" Μαρινόπουλος, είτε για τις παρελθούσες τιμολογήσεις, είτε για τις νέες», αναφέρει έτερο στέλεχος εισηγμένης ελληνικής εταιρίας τροφίμων.

Στο ίδιο πεδίο αλλά με διαφορετική αφετηρία, αρκετοί προμηθευτές της Μαρινόπουλος κάνουν λόγο για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η εμπορική σχέση εξελίσσεται σε... πολεμική σχέση, με τους υπόλοιπους παίκτες του λιανεμπορίου να «έχουν αγριέψει» και να ζητούν ευλόγως την όποια δυνατή διευκόλυνση.

«Η νέα χρονιά θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις και η πολιτική μας είναι να αναγνώσουμε σωστά τις παραμέτρους», καταλήγει στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρίας.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Οι επιχειρήσεις με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr θέτοντας το ερώτημα εμφανίζονται σε γενικές γραμμές θετικές καθώς, έστω και αν καλούνται να υποστούν κούρεμα της τάξης του 50%, ποντάρουν ότι θα διασφαλίσουν ένα αντίστοιχο ποσοστό από τα οφειλόμενα, που σε περίπτωση «ναυαγίου» αποχαιρετούν οριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει να μην υπάρξει κούρεμα σε όσους έχουν λαμβάνειν έως 100.000 ευρώ και ότι το υπόλοιπο μετά το κούρεμα του 50% θα δίδεται στους προμηθευτές μετρητοίς εφάπαξ.

Καταγράφουν όμως και μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους.

Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας τροφίμων, «το μείγμα που περιλαμβάνει την αποχώρηση της οικογένειας Μαρινόπουλου από το management, την εξασφάλιση των πληρωμών των επόμενων παραγγελιών και ένα κούρεμα που δεν θα υπερβαίνει το 50% στις τρέχουσες απαιτήσεις των προμηθευτών, θα έλεγα πως αποτελεί μια λογική λύση.

Μόνο που σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εφόσον υπάρξει η συμφωνία, το κούρεμα θα αφορά όλους τους προμηθευτές (πέραν των μικρών όπως προαναφέρθηκε). Διαφορετικά, ορισμένοι τουλάχιστον προμηθευτές θα δεχτούν ισχυρές πιέσεις από τις ανταγωνιστικές αλυσίδες προκειμένου να αρνηθούν την πρόταση των τραπεζών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η υλοποίηση του εγχειρήματος θα τεθεί σε περιορισμένο κίνδυνο. Κανείς δεν θα θελήσει να χάσει μία, δύο, ή ακόμη και τρεις αλυσίδες από πελάτες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στα ράφια της Μαρινόπουλος».

Γενικότερα, η στάση των τραπεζών να προχωρήσουν σε «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις, ώστε να σωθεί η αλυσίδα Μαρινόπουλος, λέγεται πως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε άλλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες μιλούν για άνισους όρους ανταγωνισμού.

Κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν ενδόμυχα το κλείσιμο της Μαρινόπουλος, προκειμένου να καρπωθούν αυτοί το μερίδιο αγοράς που της αντιστοιχεί. Ωστόσο οι περισσότεροι ανταγωνιστές θεωρούν πως επιβάλλεται να μείνει η αλυσίδα εν ζωή, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο θα προκαλούσε τόσο έντονες παρενέργειες στο σύνολο της αγοράς, ώστε ακόμη και τα μικρά οφέλη δύο ή τριών ανταγωνιστών να αφανίζονταν γρήγορα.

Σύμφωνα με άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς τροφίμων, οι προμηθευτές επιθυμούν να δουν μπροστά τους ένα νέο project που θα είναι ικανό να σταθεί στα πόδια του, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Το καλό είναι πως εμπιστεύονται το όνομα του Σκλαβενίτη και «θεωρώ ότι η μεγάλη πλειονότητα θα θελήσει να συνεργαστεί, καθώς άλλωστε το εναλλακτικό σενάριο οδηγεί σε απώλειες του 100% των απαιτήσεών του».

Για ορισμένες πάντως περιπτώσεις, καταλυτικά θα επιδράσει και η στάση των πιστωτριών τραπεζών και ειδικότερα η επιμήκυνση κάποιων λήξεων στα δάνεια που είχαν οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v