Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Επτά... χρόνια φαγούρα

Επτά χρόνια, πέντε πρωθυπουργοί και ακόμη περισσότεροι υπουργοί πέρασαν, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Τι λέει η επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασπίς Πρόνοια: Επτά... χρόνια φαγούρα

Επτά χρόνια έκλεισαν χθες από την ημερομηνία ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, χωρίς τίποτε το ουσιαστικό να έχει γίνει για την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των δύο Ομίλων και χωρίς να διαφαίνεται κάποια ρεαλιστική λύση στο ορατό μέλλον.

Μετά λοιπόν από την... επτάχρονη φαγούρα (κατά την οποία η χώρα είχε πέντε πρωθυπουργούς και ακόμη περισσότερους αρμόδιους υπουργούς):

• Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από όσα δικαιούνται.

• Ορισμένοι από αυτούς (είχαν προϊόντα συνδυασμένα με στεγαστικά δάνεια) κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, καθώς εμφανίζονται (ενώ στην ουσία δεν είναι) ως «κόκκινοι» δανειολήπτες.

• Μεγάλος αριθμός ασφαλιστών και διαμεσολαβητών κινδυνεύουν να υποχρεωθούν (δικαστικά) στην καταβολή μεγάλων ποσών προς τους διαχειριστές των δύο εταιρειών, αν και το 2009 οι δύο εταιρείες τούς όφειλαν περισσότερα χρήματα.

• Ο οριστικός πίνακας με τη λίστα των δικαιούχων δεν έχει τελικά οριστικοποιηθεί (υπάρχουν ακόμη αμφισβητήσεις και δικαστικές διενέξεις).

• Η εκκαθάριση των δύο εταιρειών συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμιά εκτίμηση για το αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

• Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που θα κληθεί να αποζημιώσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους δικαιούχους δεν διαθέτει σήμερα τους απαιτούμενους πόρους.

Η τελευταία εξέλιξη πάντως είναι η επιστολή που απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σύλλογο Ζημιωθέντων των δύο εταιρειών, όπου με υπογραφή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Πάνου Ρήγα, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

α) Εξετάζεται θεσμικά η δυνατότητα παρέμβασης στην εκκαθάριση των δύο εταιρειών και η τυχόν αναζήτηση ευθυνών εφόσον υπάρχουν και

β) Προτείνεται να διερευνηθεί η περίπτωση του δανεισμού του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε «να επιτρέπεται τόσο από τις δεσμεύσεις της χώρας, όσο και από τον κανονισμό λειτουργίας του, όπως επίσης και στα όρια της πιστοληπτικής τους ικανότητας».

ΥΓ: Ο κ. Πάνος Ρήγας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σύντομα η επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Η επιστολή των ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

Είναι να γελάει κανείς ή να κλαίει με την ειρωνική συγκυρία της ταυτόχρονης ''εορτής'' της παγκόσμιας ημέρας για τη νόσο Alzheimer σε συνδυασμό με τα έβδομα γενέθλια από την ημέρα ανάκλησης της Ασπίς Πρόνοια (21/09/2009).

Ο Σύλλογός μας, τιμώντας την ημέρα, θέλει να ευχηθεί Χρόνια Πολλά σε όλους τους νοσούντες από τη βαρύτατη αυτή νόσο:

Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίες δημιούργησαν, εξέθρεψαν και συντήρησαν τον Όμιλο Ασπίς μέχρι εκεί που εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους, ''ξεχνώντας'' ότι πίσω από αυτόν υπήρχαν περίπου 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, πολλοί εκ των οποίων είχαν εναποθέσει τις ελπίδες μιας ζωής σε μια κραταιά και σίγουρη ασφαλιστική εταιρεία, λειτουργούσα στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους.

Στη νυν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προεκλογικά είχε σκίσει τα ιμάτιά της για τους ασφαλισμένους, υποσχόμενη σίγουρη και άμεση επίλυση του προβλήματος, ''ξεχνώντας'' το αμέσως μετά την τελετή παραλαβής των υπουργείων. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Στον προηγούμενο και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ως εποπτεύοντες τον ασφαλιστικό χώρο και υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς έχουν ''ξεχάσει'' μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία όσο δεν λύνεται, τόσο παραμένει ως πυώδης ανίατη πληγή στα πλευρά της εποπτευόμενης ασφαλιστικής αγοράς.

Στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πολλά μέλη της οποίας έσπευσαν ως άλλοι γύπες και κόρακες να ξεσκίσουν το κουφάρι της Ασπίς και της Commercial Value, ''ξεχνώντας'' να αναδεχθούν τους άρρωστους, τους υπερήλικες και τους αποταμιευτές, δημιουργώντας μια τεράστια κρίση αναξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά την οποία πληρώνουν ως σήμερα και θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσο κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και επενδύουν στη λήθη.

Στους εκκαθαριστές του Ομίλου, οι οποίοι απολαμβάνοντας τη θέα από τα καλύτερα γραφεία της Αθήνας, έχουν ''ξεχάσει'' τι σημαίνει σεβασμός του μόχθου και του ιδρώτα του απλού πολίτη - ασφαλισμένου, εφευρίσκοντας συνεχώς τρόπους για να μειώσουν ή να εξαφανίσουν την περιουσία του, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύ καλά αμειβόμενη εργασία σε έναν στρατό δικηγορικών γραφείων που εν μέσω κρίσης έχουν ανακαλύψει τη χρυσοτόκο όρνιθα.

Ο Σύλλογός μας όμως ευτυχώς δεν έχει ακόμα προσβληθεί από την ασθένεια αυτή και υπόσχεται ότι δεν θα αφήσει κανέναν να παίζει με τις περιουσίες και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, προασπιζόμενος με κάθε νόμιμο τρόπο την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Καλούμε όλους τους ζημιωθέντες σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση, έτσι ώστε να εμποδίσουμε κάθε ενέργεια που θα είναι αντίθετη στις νόμιμες διεκδικήσεις μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση. Όλοι είμαστε απαραίτητοι στον δύσκολο και ανορθόδοξο αυτό πόλεμο που δεχόμαστε.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v