Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΓΕΚΑ: Μείωση τζίρου και διεύρυνση ζημιών στο εξάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στα 90,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 8,1%, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 4,2 εκατ. ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ: Μείωση τζίρου και διεύρυνση ζημιών στο εξάμηνο

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016, ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ κατάφερε να βελτιώσει τη λειτουργική του κερδοφορία, ως συνέπεια τόσο της βελτίωσης του προϊοντικού μίγματός του και τη συνεπακόλουθη αύξηση του μικτού περιθωρίου του όσο και της συνεχιζόμενης μείωσης των λειτουργικών του εξόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του και του επαναπροσδιορισμού της κοστολογικής του βάσης.

Επιπλέον, ο όμιλος προχώρησε κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος στην πώληση δραστηριοτήτων που επιβάρυναν τα αποτελέσματά του με ζημίες, ενώ και οι μελλοντικές προοπτικές τους είχαν καταστεί αρνητικές.

Από τις εν λόγω συναλλαγές επετεύχθη κέρδος συνολικού ύψους 770 χιλ. ευρώ, και παράλληλα ενισχύθηκαν ισόποσα τα Ίδια Κεφάλαια του ομίλου.

Η εν λόγω εξέλιξη των οικονομικών του μεγεθών επέτρεψε στον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερες προβλέψεις, προκειμένου να «θωρακίσει» περαιτέρω τα μεγέθη του ενεργητικού του. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του ομίλου ενσωματώνουν απομείωση της υπεραξίας που αναγνωρίστηκε κατά την εξαγορά της θυγατρικής «ARISTA ΑΕΒΕ», ύψους 1.900 χιλ. ευρώ, προεξόφληση του υπολοίπου ενός εκ των σημαντικότερων πελατών του ομίλου σε παρούσες τιμές από την οποία προέκυψε ζημία ύψους 1.216 χιλ. ευρώ, καθώς και αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες πελατών κατά 380 χιλ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στα 90,5 εκατ. ευρώ έναντι 98,4 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο του 2015, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 8,1%.

Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κυρίως στη διακοπή της συνεργασίας με τον προαναφερόμενο πελάτη του ομίλου από τα μέσα του 2015, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου που παρουσίαζε, καθώς και στη γενικότερη αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου με στόχο την επικέντρωση στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Απτή απόδειξη των παραπάνω, σύμφωνα με τον όμιλο, αποτελεί η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 20,1% έναντι 16,6% το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 4,8% έναντι 4,2%, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.

Εντούτοις, οι επιπλέον προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως συνέπεια οι ζημίες προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε 6 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. της συγκρίσιμης περιόδου.

Το β΄ εξάμηνο του 2016 η διοίκηση του ομίλου αναμένει να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στα οικονομικά μεγέθη των εγχώριων επιχειρήσεων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Εντούτοις, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ και οι αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διασφαλίζουν ότι η βελτίωση των λειτουργικών του μεγεθών θα συνεχιστεί, αντιμετωπίζοντας δυναμικά τις όποιες αντιξοότητες παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v