Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξυγίανση «εξπρές» για Attica Bank

Τρέχουν στην Attica για την εφαρμογή του business plan. Ως τα τέλη του έτους θα έχουν λυθεί τα κεφαλαιακά ζητήματα, εκτιμά η διοίκηση της τράπεζας. Ζητούνται λύσεις για 70+55,7 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα κόκκινα δάνεια και το NPE.

Εξυγίανση «εξπρές» για Attica Bank

Με γοργά βήματα έχει αποφασίσει η νέα διοίκηση να προχωρήσει στην εξυγίανση της Attica Bank εφαρμόζοντας άμεσα το business plan, στο οποίο προβλέπεται η μείωση του μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης μισθών αλλά και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση θα επεξεργασθεί όλα τα εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να θωρακίσει κεφαλαιακά την τράπεζα αρχής γενομένης από την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Στο κεφαλαιακό ζήτημα έρχεται να προστεθεί και το καυτό θέμα των 55,7 εκατ ευρώ που έβαλαν στην αύξηση 16 επιχειρήσεις και τα κεφάλαια προήλθαν από έμμεση και άμεση χρηματοδότηση που έδωσε η ίδια η Αttica Bank. Η επίλυση των κεφαλαιακών ζητημάτων αναμένεται, σύμφωνα με την διοίκηση, να διευθετηθεί έως το τέλος του έτους.

Συρρίκνωση ζημιών

Στα 9,9 εκατ. ευρώ περιορίσθηκαν οι ζημιές της Αttica Bank το πρώτο εξάμηνο του 2016, έναντι ζημίας 473,1 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Τα μετά από φόρους αποτελέσματα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 300,3 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου.

Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 10,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 304,2 εκατ. ευρώ τη συγκριτική περίοδο.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 16,9 εκατ. ευρώ έναντι οργανικών κερδών 41,1 εκατ. ευρώ περίπου τη συγκριτική περίοδο. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 670,1 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) κατά ποσοστό 50% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,2%. Οι καθαροί τόκοι για τον όμιλο ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ έναντι 46,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v