Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σπάει» στα δύο την αύξηση στα τσιγάρα η Παπαστράτος

Eνισχυμένη η τιμή του πακέτου κατά 0,20 ευρώ πριν την έλευση του 2017, λόγω της αναπόφευκτης ανατίμησης που φέρνει η φορολογική επιβάρυνση. Ακυρώθηκε στην πράξη η δυνατότητα αποθεματοποίησης προϊόντων της Παπαστράτος.

«Σπάει» στα δύο την αύξηση στα τσιγάρα η Παπαστράτος

Σε αύξηση της τιμής κατά 0,20 ευρώ ανά πακέτο προχώρησε ήδη η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, προκειμένου να «σπάσει» στα δύο την αναπόφευκτη αύξηση τιμής πώλησης των τσιγάρων από την 1/1/2017, λόγω της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου και του αυξημένου ΕΦΚ.

Η καπνοβιομηχανία είχε προειδοποιήσει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα οδηγήσει σε ανατίμηση κατά 0,40-0,50 λεπτά ανά πακέτο, ποσό που είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τη βιομηχανία καπνού.

Μετά την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ κατά μία μονάδα το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρία έλαβε την απόφαση να προχωρήσει πριν την εκπνοή του 2016 στην εν λόγω αύξηση τιμής, προκειμένου «να μην επέλθει απότομη αύξηση στον τελικό καταναλωτή στις αρχές του 2017».

Πηγές εκ μέρους της Παπαστράτος επισημαίνουν επίσης ότι με βάση το νέο φορολογικό πλαίσιο ακυρώθηκε και η δυνατότητα αποθεματοποίησης προϊόντων, έτσι ώστε να παραταθεί εν μέρει η περίοδος «χάριτος» πριν την αναπόφευκτη ανατίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο ψηφίστηκε για πρώτη φορά αύξηση της φορολογίας των καπνικών με μεταχρονολογημένη ισχύ. Παράλληλα, υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη για την αποθεματοποίηση, η οποία θέτει ως ανώτατο μηνιαίο όριο τον μέσο όρο φορολογήσεων του προηγούμενου 12μηνου.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι η ανατίμηση δεν είναι επιλογή, αφού «τελικώς μόνον το λαθρεμπόριο ευνοείται από αυτή», ωστόσο η μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 84% στο 90% συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους ολόκληρης της αλυσίδας, σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v