Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γραμμή Σκουρλέτη» ζητά η ΓΕΝΟΠ από Σταθάκη

Δραστικές αλλαγές σε ό,τι σχετίζεται με τη λειτουργία της αγοράς, ακόμη και κατάργηση της συνείσπραξης με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τελών ΕΡΤ, δημοτικών τελών και ΔΕΤΕ στα αιτήματα. Βλέπει τεράστια έλλειψη προσωπικού.

«Γραμμή Σκουρλέτη» ζητά η ΓΕΝΟΠ από Σταθάκη

Πριν προλάβει να καθίσει στο νέο του γραφείο στην οδό Μεσογείων, ο Γιώργος Σταθάκης, δέχτηκε επιστολή της ΓΕΝΟΠ με την οποία η συνδικαλιστική οργάνωση του ζητά να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και τήρηση της "γραμμής Σκουρλέτη" για την τύχη του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Ζητώντας συνάντηση με τον νέο υπουργό, η συνδικαλιστική οργάνωση ζητά δραστικές αλλαγές σε ό,τι σχετίζεται με τη λειτουργία της αγοράς, ακόμη και κατάργηση της συνείσπραξης με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τελών ΕΡΤ, δημοτικών τελών, ΔΕΤΕ κ.λπ.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την επιχείρηση είναι:

-Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και η εξέλιξη αυτού.

-Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και η αναγκαιότητα διασφάλισης τιμών εκκίνησης πάνω από το κόστος.

- Η μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕH από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.

- Η παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για τη χρονική περίοδο 1.1.2016 - 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

- Η κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο.

"Είναι σαφές ότι κατάρρευση της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας σημαίνει αυτόματα κατάρρευση της Εθνικής οικονομίας", τονίζεται στην επιστολή της ΓΕΝΟΠ τη στιγμή που, όπως αναφέρει, "οι πλείστες στρεβλώσεις στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας τείνουν να διαλύσουν τη ΔΕH. Για το λόγο αυτό "απαιτείται άμεσα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτευχθεί ένας πραγματικά υγιής ανταγωνισμός με κανόνες για όλους τους παίκτες της αγοράς", ιδίως όταν "οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τυλιχθεί σαν βραχνάς γύρω της, στραγγαλίζοντάς την".

Και η επιστολή καταλήγει: "Δυστυχώς, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η ΔΕH αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και στην καθημερινότητά της.

Προβλήματα που αφορούν: στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων, στη λειτουργία των ορυχείων, στην αντιμετώπιση και διαχείριση των λιγνιτών.

Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός σε μια Επιχείρηση που ΔΕΝ επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών και Λονδίνου, ανταγωνίζεται άλλες Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, της επιβάλλεται με νόμο η απαγόρευση των προσλήψεων. Η παραπάνω απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα εξοπλισμός κι εγκαταστάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, μειώνοντας την παραγωγικότητα και αυξάνοντας την ανεργία. Προφανώς και στόχο έχει τη συρρίκνωση και τη διάλυσή της προς όφελος των συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕH (που από την ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4024/11 έχουν υποστεί μείωση μισθών που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ), δίδουν καθημερινά σκληρή μάχη για να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που περιγράφουμε παραπάνω.

Κύριε Υπουργέ,

Η υιοθέτηση ενός «ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου», που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας ώστε να εξασφαλισθούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Επιχείρησης, θα πρέπει να βασιστεί σε ενεργειακές πολιτικές όπως:

Αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, μέσα από τις βέλτιστες τεχνολογίες καύσης, περιβαλλοντικά αποδεκτές βάσει της σχετικής οδηγίας 2010/75 Ε.Ε για τους βιομηχανικούς ρύπους.

Διατήρηση της τροποποιηθείσας Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, με την οποία μπήκαν περιορισμοί στην αλλαγή προμηθευτή για όσους καταναλωτές δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον εν ενεργεία προμηθευτή τους.

Άμεση αναθεώρηση των χρεώσεων από φόρους, τέλη υπέρ τρίτων που δεν αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (Ε.Φ.Κ, Δημοτικοί Φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΤΜΕΑΡ).

Μείωση των σημερινών και μελλοντικών «εγγυημένων τιμών» για τις ΑΠΕ που συνεπάγονται εύκολα κέρδη για τους «επενδυτές» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (μέσω των τελών ΑΠΕ)."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v