Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ επιβραβεύει την προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου

Μείωσε για πρώτη φορά από το 2013 τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια. Η σημαντική υποχώρηση στα κόκκινα δάνεια τα τελευταία έξι τρίμηνα, η αύξηση της ρευστότητας και η απεξάρτηση από τον ELA. Πώς αλλάζει η εταιρική δομή για να εισαχθεί στον LSE.

Η ΕΚΤ επιβραβεύει την προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου

Την πρώτη έμπρακτη επιβράβευση για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου που έχει ήδη επιτύχει, έλαβε πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου από τη Φρανκφούρτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την πρόσφατη τακτική αξιολόγηση, μείωσε κατά 1% (σ.σ. από 11,75% σε 10,75%) τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας Ι (Common Equity Tier I- CET I) που πρέπει να πληροί η Τράπεζα Κύπρoυ. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα Κύπρoυ απαιτείται πλέον να διαθέτει λιγότερα ελάχιστα βασικά κεφάλαια, ενώ μεγαλώνει το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας της (capital buffer).

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στη μείωση των κόκκινων δανείων και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς, τα μη εξυπηρετούμενα και απομειωμένα δάνεια μειώθηκαν κατά 23%, αποτελώντας πλέον το 42,6% του συνόλου των χορηγήσεων. Επιπρόσθετα ο συντελεστής κάλυψης από προβλέψεις και εξασφαλίσεις βελτιώθηκε, ανερχόμενος στο 54% από 48%.

Τα τελευταία έξι τρίμηνα, τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών της Τράπεζας Κύπρου μαζί με τα απομειωμένα μειώθηκαν κατά 31%. Δηλαδή, υποχώρησαν στα 8,76 δισ. ευρώ από 12,79 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) μειώθηκαν κατά 22%, ήτοι από 15,17 δισ. σε 11,9 δισ.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξησε, κατά τη φετινή αξιολόγηση, τον ελάχιστο απαιτούμενο CET I για εγχώριες τράπεζες ως και κατά 1%. Έτσι, σε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα, ο ελάχιστος δείκτης Common Equity Tier I με βάση τους Πυλώνες Ι και ΙΙ διαμορφώνεται σε 13,25%.

Η Τράπεζα Κύπρoυ πέτυχε στο 9μηνο να αυξήσει τις καταθέσεις της κατά 1,46 δισ. ευρώ ή 10%. Η αύξηση, μάλιστα, δεν προήλθε μόνο από τις προθεσμιακές αλλά και από τις καταθέσεις όψεως. Το ύψος των καταθέσεων ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου στα 15,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 70% των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων, ενώ τον Μάρτιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 48%.

Η ενίσχυση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, συνέβαλαν ώστε η Τράπεζα Κύπρoυ να μειώσει την εξάρτησή της από τον ELA κατά 3 δισ. ευρώ, στη διάρκεια του 10μήνου. Στις 14 Νοεμβρίου ο δανεισμός της από τον έκτακτο μηχανισμό ανερχόταν σε μόλις 800 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν, γρήγορα θα εκμηδενισθεί.

Σημειώνεται ότι η Κύπρου έτρεξε τον Φεβρουάριο αλλά και τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της στην Κύπρο. Συνολικά έκαναν χρήση του προγράμματος 419 υπάλληλοι και το κόστος του ανήλθε σε 62,4 εκατ. ευρώ.

Νέα holding για την εισαγωγή στο LSE

Όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα Κύπρoυ έχει αποφασίσει να εισάγει τις μετοχές της στη standard κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE) με κατάργηση της παράλληλης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στόχος της τράπεζας είναι να πετύχει, σε δεύτερο χρόνο, την εισαγωγή των μετοχών της στην Premium αγορά του LSE καθώς και στους δείκτες FTSE UK. Για να επιτευχθεί αυτό προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας στην Ιρλανδία (Bank of Cyprus Holdings PLC), η οποία θα μετεξελιχθεί σε εταιρεία συμμετοχών του ομίλου.

Ειδικότερα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου προβλέπεται να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της BoC Holdings. Έτσι από μέτοχοι της τράπεζας θα γίνουν μέτοχοι της Holding, η οποία με τη σειρά της θα ελέγχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και μέσω αυτής τον υπόλοιπο ομίλο.

Η αλλαγή στην εταιρική δομή θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι θα ενημερωθούν προηγουμένως λεπτομερώς για το σχέδιο μέσω επιστολής, ενώ απαιτούνται εν συνεχεία εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές και τα κυπριακά δικαστήρια.

Η έδρα, η διεύθυνση και οι λειτουργικές δραστηριότητες θα παραμείνουν στην Κύπρο, ενώ η νέα μητρική εταιρία καθώς και η Τράπεζα Κύπρoυ θα συνεχίσουν να έχουν τη φορολογική τους έδρα στην Κύπρο. Το Συγκρότημα θα συνεχίσει να εποπτεύεται από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v