Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Bonus 132 εκατ. από UBB πριν την πώληση

Το μέρισμα που εισέπραξε η Εθνική από τη βουλγαρική θυγατρική της. Στην τελική ευθεία η πώληση. Οι δεσμευτικές προσφορές από KBC και OTP. Αισιοδοξία ότι το deal θα κλείσει τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

ETE: Bonus 132 εκατ. από UBB πριν την πώληση
Το πρώτο bonus από τη βουλγαρική θυγατρική της, UBB, έλαβε η Εθνική Τράπεζα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης καθώς εισέπραξε 132 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου.  

Η επιστροφή δρομολογήθηκε, μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης πανευρωπαϊκής συνολικής αξιολόγησης. Η UBB αναδείχθηκε ως η καλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), όσο και στην άσκηση προσομοίωσης (stress test). 

Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων Common Equity Tier I της UBB μειώθηκε μόνο κατά 0,4% στο 25,7%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Στο stress test που ακολούθησε στο μεν βασικό σενάριο ο δείκτης CET I αυξάνεται στην προβολή για το 2018 στο 34%, ενώ στο δυσμενές διατηρείται στα ίδια επίπεδα (25,8%). Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις κρίθηκε ότι η τράπεζα διαθέτει πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και αποφασίστηκε η επιστροφή 132 εκατ. ευρώ στη μητρική Εθνική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ η διαδικασία πώλησης της UBB εισήλθε στο τελικό της στάδιο. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές από την βελγική τράπεζα KBC και την ουγγρική OTP. Αμφότερες διαθέτουν, ήδη, παρουσία στη Βουλγαρία, την οποία θα την ενισχύσουν σημαντικά αποκτώντας την UBB που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη τοπική τράπεζα με ενεργητικό 3,57 δισ. ευρώ.

Οι δύο προσφορές έχουν ανοίξει και σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής είναι ικανοποιητικές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ο διαγωνισμός πώλησης να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων η KBC δραστηριοποιείται στη βουλγαρική αγορά, μέσω της θυγατρικής της CIBank που έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 3% και στην τοπική ασφαλιστική αγορά, μέσω της DZI με μερίδιο αγοράς 12% στη Ζωή και 10% στις Γενικές Ασφαλίσεις.  Η OTP ελέγχει την DSK Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στα Βαλκάνια.

Το 2015 η UBB εμφάνισε κέρδη προ φόρων 34,1 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το 2014 χάρη στην βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Οι προβλέψεις της αυξήθηκαν κατά 15,5% στα 63,7 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 2,6 δις ευρώ με το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 7,4%. 

Ακολουθούν οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Κύπρο

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να αποχωρήσει και από τις αγορές Ρουμανίας και Κύπρου. Για τη ρουμανική θυγατρική οι εξελίξεις θα τρέξουν, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της UBB, με σύμβουλο πάλι την Credit Suisse.

Η Credit Suisse ενεργεί επίσης ως σύμβουλος πώλησης της θυγατρικής που διατηρεί η Εθνική στην Κύπρο. Η Εθνική θα περιορισθεί στην παρουσία ενός υποκαταστήματος για την εξυπηρέτηση των πελατών της από Ελλάδα.

Τέλος η διοίκηση της Εθνικής καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να αναθεωρηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και να διατηρήσει μέρος ή και το σύνολο της υφιστάμενης παρουσίας της στη Μάλτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v