Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Προχωρά το deal για θαλάσσια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο

Η περιοχή είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων της Energean, βρίσκεται στο κομβικό σημείο του αναξιοποίητου και ελάχιστα ερευνημένου δυναμικού στην Αν. Αδριατική.

Energean: Προχωρά το deal για θαλάσσια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ερευνών στα δύο θαλάσσια blocks του Μαυροβουνίου, από την Energean Oil and Gas. Tα δύο οικόπεδα κατακυρώθηκαν στην ελληνική εταιρεία τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της χώρας, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου κατακύρωσε την παραχώρηση.

Έτσι πλέον, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ της Energean και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κάτι που προβλέπεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων της Energean, βρίσκεται στο κομβικό σημείο του αναξιοποίητου και ελάχιστα ερευνημένου δυναμικού στην Ανατολική Αδριατική.

Η γεωλογία της χώρας έχει μελετηθεί εκτενώς από την Energean και έχει καταστεί ακόμη περισσότερο οικεία, αφού η εταιρεία εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζει τα ερευνητικά της προγράμματα στις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, έχοντας αντλήσει πολύτιμα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή.

Αυτός είναι ο λόγος που παραχωρήσεις σε θαλάσσια blocks της ίδιας περιοχής έχουν εξασφαλίσει ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ιταλική ΕΝΙ. To ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι η Energean, πέραν του Πρίνου όπου πραγματοποιεί εκμετάλλευση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, προχωρά το επόμενο διάστημα στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατάκολου, ενώ πρόσφατα απέκτησε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ Καρίς και Τανίν, τα οποία περιέχουν περίπου 68 δισ. κυβικά μέτρα και θα τροφοδοτούν με φυσικό αέριο το Ισραήλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v