Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας για 200 άτομα

Τι προβλέπει η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για 200 εργαζόμενους άνω των 60 ετών. Οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ. Το πρόβλημα του συμψηφισμού αποζημίωσης-εφάπαξ. Πόσο θα κοστίσει το πρόγραμμα και ποιο το ετήσιο όφελος για τη ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας για 200 άτομα

Με κίνητρο το μπόνους των 15.000, η ΔΕΗ επιδιώκει να «ξεφορτωθεί» περίπου 200 εργαζόμενους ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι αν και πληρούν τα κριτήρια συνταξιοδότησης δεν αποχωρούν από την εργασία, λόγω των περικοπών στις συντάξεις των ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, το δ.σ. της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι σε ειδικότητες υπερβαρέων ηλικίας από 60 ετών και άνω, από 62 ετών και άνω στις άλλες ειδικότητες και 65 ετών και άνω εφόσον είναι διευθυντές, μπορούν να αποχωρούν οικειοθελώς λαμβάνοντας το μπόνους των 15.000.

Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς, η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να τους απολύσει καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία ωστόσο θα συμψηφίζεται με το εφάπαξ που δικαιούνται. Επιπλέον σημειώνεται ότι η παροχή του μπόνους θα γίνει για όσους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι την 30 Απριλίου και θα αποχωρήσουν από την εργασία μέχρι την 30 Μαΐου.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων, σημειώνεται ότι αυτές επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα του συμψηφισμού της αποζημίωσης με το εφάπαξ. Όπως τονίζει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο συμψηφισμός αυτός είναι παράνομος και είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει στα Δικαστήρια στα οποία θα προσφύγουν όσοι δεν θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και απολυθούν.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, το θέμα είναι ότι η ΔΕΗ παρά το ότι έχει αλλάξει ο νόμος αναφορικά με το είδος των συμβάσεων, ο οποίος δεν καθιστά υποχρεωτική την αποχώρηση εργαζομένου λόγω ορίου ηλικίας, η ΔΕΗ προχωρά σε απολύσεις.

Αναφορικά με τις άλλες ρυθμίσεις, ο κ. Αδαμίδης υπογραμμίζει ότι η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να συστήσει σε κάποιον που θέλει να αποχωρήσει οικειοθελώς και να πάρει το μπόνους να μην το κάνει. Ωστόσο παρατηρεί ότι η απόφαση έχει αρκετά κενά και θα κριθεί στην πράξη.

Σημειώνεται τέλος ότι η καταβολή του μπόνους θα κοστίσει στη ΔΕΗ κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., έχει δικαίωμα να εξαιρέσει από το μέτρο κάποιους εργαζόμενους η παρουσία των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Το όφελος της επιχείρησης από την αποχώρηση των 200 εργαζομένων, υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v