Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της Atlas Bank για την ελληνική αγορά

Εκλεισε η εξαγορά της Credicom από το διεθνές fund της Atlas. Σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων και αναδιαρθρώσεις το επίκεντρο. Οι κινήσεις για αυξήσεις κεφαλαίου και η διοικητική ομάδα υπό τον Ανθ. Θωμόπουλο.

Τα σχέδια της Atlas Bank για την ελληνική αγορά

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οι αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων αποτελούν τους δύο βασικούς στρατηγικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Atlas Bank, όπως θα μετονομασθεί η Credicom Consumer Finance, η οποία εξαγοράσθηκε έναντι 20 εκατ. ευρώ από το ξένο fund Atlas Capital.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νέα Atlas Bank θα προκύψει μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. κεφάλαια που θα καλύψει το Atlas Capital) και εν συνεχεία αναμένεται να προσελκύσει από άλλους επενδυτές κεφάλαια κοντά στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις επενδυτικές κινήσεις της τράπεζας.

Διευθύνων σύμβουλος της Atlas Bank είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος η Αναστασία Σακελλαρίου (τέως CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Αναδιαρθρώσεις

Η Atlas Bank, μολονότι θα έχει άδεια παροχής του συνόλου των τραπεζικών εργασιών, θα επικεντρώσει τη στρατηγική της στη χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση θα γίνεται είτε απευθείας, είτε μέσω της αναδιάρθρωσης των δανείων της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθεί βιώσιμη. Με βάση τις ίδιες πηγές, η τράπεζα θα βάζει στις «πληγωμένες», λόγω κρίσης, επιχειρήσεις κάποια κεφάλαια π.χ. της τάξης των 5-10 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα καλύπτονται από ομάδα επενδυτών, την οποία θα βρίσκει η ίδια.

Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μοντέλο της Atlas Bank είναι απαραίτητο στην ελληνική αγορά καθώς τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς η αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η έξαρση των κόκκινων δανείων λόγω ύφεσης και υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με την… αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για μία νέα τράπεζα χωρίς τα βάρη που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση».

Η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά της Credicom Consumer Finance μεταξύ της Credit Agricole και του Atlas Capital έγινε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017.

Η Credicom Consumer έχει κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Atlas Capital φέρεται να συγκαταλέγεται στους πιθανούς διεκδικητές της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Το Atlas Capital ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 και έχει 2,5 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v