Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Μικρή παράταση στην υποβολή προσφορών

Μετατίθεται η προθεσμία ως τα τέλη Μαρτίου. Κανονικά η διαδικασία μετά το «όχι» της DG Comp στο αίτημα ΥΠΟΙΚ. Κλειδί για το εύρος του τιμήματος το ρίσκο χώρας και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Εθνική Ασφαλιστική: Μικρή παράταση στην υποβολή προσφορών

Μικρή παράταση για τα τέλη του μήνα πήρε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την μητρική Εθνική Τράπεζα.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε κατάθεση προσφορών ως τις 10 Μαρτίου, με δεδομένο, όμως, ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, λόγω και εποπτικών περιορισμών, οικονομικά στοιχεία δ' τριμήνου 2016, που είναι απαραίτητα για την επικαιροποίηση του φακέλου, η μικρή παράταση κρίθηκε αναγκαία.

Ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά καθώς η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών για ματαίωση του, με αναπροσαρμογή της σχετικής δέσμευσης του πλάνου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας.

Οι ενδιαφερόμενοι, που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική, έχουν περιορισθεί μετά τη σιωπηρή αποχώρηση της Apollo και ενός κινεζικού fund στους εξής: Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos- Χαλικιάς- Exingroup, και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και το έχει καταφέρει, ήδη, στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.

Η κοινοπραξία J Calamos - Χαλικιάς (Intercontinental AEEAΠ) αποτελεί τον έτερο ισχυρό διεκδικητή. Οι δύο Ελληνοαμερικάνοι επενδυτές διαθέτουν καλή γνώση των συνθηκών της χώρας, ενώ η συμμαχία με την ισπανική ExinGroup εξασφαλίζει management team, στην περίπτωση που αποκτηθεί η Εθνική Ασφαλιστική.

Η αγορά εκτιμά ότι αν η Fosun αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ως στρατηγικός αγοραστής, θα έχει ένα προβάδισμα για την απόκτηση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας.

Κρίσιμος πήχης τα 600 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την εταιρεία σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Πηγές κοντά σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σημειώνουν ότι το ρίσκο χώρας θα κρατήσει πιθανώς τις προσφορές σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα πετύχει το 2018 να επανέλθει στην ομαλότητα, καλύπτοντας από τις αγορές τις όποιες δανειακές της ανάγκες.

Εκτιμούν δε ότι πιθανώς οι προσφορές να ενέχουν σχετικές αιρέσεις.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της με 750 εκατ. ευρώ, αλλά με δεδομένο το όφελος που θα προκύψει από την απομόχλευση του ισολογισμού της θα μπορούσε να αποδεχθεί και χαμηλότερη προσφορά.

Σύμφωνα με αναλυτές η η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει την ασφαλιστική με ένα τίμημα που να αποτιμά την εταιρεία στα 600 εκατ. ευρώ, χωρίς επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει αξιοσημείωτες επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως σε κρατικά ομόλογα εκτιμάται ότι δεν θα παίξει ρόλο στις προσφορές καθώς η μεταφορά των αποθεματικών της ΑΤΕ Ασφαλιστική στο εξωτερικό, με απόφαση εξαίρεσης από τα capital controls, έχει δημιουργήσει προηγούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v