Μέχρι τις αρχές Μαϊου θα έχει κλείσει το deal Apivita-Puig

Η επένδυση της PUIG στην Apivita έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία, αλλά και το μάνατζμεντ.

Μέχρι τις αρχές Μαϊου θα έχει κλείσει το deal Apivita-Puig

Μέχρι τις αρχές Μαΐου εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της Apivita στη εταιρεία ισπανικών συμφερόντων Puig που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία περιβάλλεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας ως προς τους όρους της.

Η επένδυση της PUIG στην Apivita έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία, αλλά και το μάνατζμεντ. Παράλληλα εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της Apivita -η οποία ενισχύεται κεφαλαιακά, δεδομένου ότι η είσοδος της Puig θα γίνει με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρείας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, όλες οι υφιστάμενες συνεργασίες της Apivita θα συνεχιστούν και παρέχεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας.

Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του στρατηγικού επενδυτή από πλευράς της οικογένειας Κουτσιανά, αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά το μεγάλο μέγεθος της και την παγκόσμια παρουσία της, η Puig παραμένει κατά βάση μια οικογενειακού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας εταιρεία.

Σημαντική για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν η κατανόηση ότι η Apivita παραμένει μία ελληνική εταιρεία, πιστή στη φιλοσοφία και στις αξίες, και στο διαφορετικό, αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που την ανέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο. Και φυσικά ο Νίκος Κουτσιανάς θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ και θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό οι νέες αγορές στις οποίες εστιάζει το ενδιαφέρον της η Apivita για την διετία 2016 -2017 ήταν και παραμένουν η Αγγλία και η Ιταλία, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να εμβαθύνει την παρουσία της στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Εν τω μεταξύ, προσφάτως η Apivita εγκαινίασε καταστήματα στο Άμστερνταμ, το Κίεβο, το Βουκουρέστι και στην Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση αγορών στις οποίες μετράει πολυετή παρουσία όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, όπου έχει 10 καταστήματα, η Ιαπωνία, στην οποία διαθέτει Joint Venture εταιρεία με 5 καταστήματα, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Επίσης στην Αγγλία η Apivita λανσάρεται εκ νέου με μία σημαντική συνεργασία με τα premium καταστήματα Harvey Nichols και θα βρίσκεται σε 8 από αυτά σε διάφορες μεγάλες βρετανικές πόλεις, και στο Λονδίνο. Και στην Ιταλία η παρουσία της εστιάζεται σε τοποθέτηση και συνεργασία με μεγάλα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2016 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 37,8 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 5,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό (16% και 20% αντιστοίχως).

Οπως είναι γνωστό η Apivita συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής - ιδρύθηκε το 1979 από τους φαρμακοποιούς Νίκη και Νίκο Κουτσιανά - και δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, στην Κύπρο, στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κροατία, την Ουκρανία και Βουλγαρία και πρόσφατα και στην Ιταλία, σε συνεργασία με αλυσίδες φαρμακείων αλλά και στον χώρο του retail με δικά της καταστήματα, στα πρότυπα του flagship καταστήματος The Apivita Experience Store στο κέντρο της Αθήνας. Η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιστοιχεί στο περίπου 30% των συνολικών της πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v