Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καίγεται» η Μεσόγειος για την τιμή της τσιπούρας

Παράγοντες του ιχθυοκαλλιεργητικού κλάδου από όλη τη Νότια Ευρώπη αναζητούν τρόπους προκειμένου να σταματήσει η πτώση των τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι. Εμπόδιο στη διαδικασία πώλησης των Νηρέα και Σελόντα.

«Καίγεται» η Μεσόγειος για την τιμή της τσιπούρας

Οξείς πονοκεφάλους στους παράγοντες των μεσογειακών ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στις τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού, καθώς και οι δύο καταγράφουν φέτος αξιοσημείωτη πτώση.

Ειδικότερα, η τιμή της τσιπούρας (στο πλέον συνηθισμένο βάρος) καταγράφει σήμερα υποχώρηση της τάξεως του 12% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, συνεχίζοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά την πτωτική της πορεία.

Ανησυχητικές όμως είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο του λαβρακιού, οι τιμές του οποίου ενώ πέρυσι είχαν διατηρηθεί στα προπέρσινά τους επίπεδα, φέτος έχουν υποχρεωθεί και αυτές σε μια πτώση της τάξεως του 5%.

Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής των περισσότερων χωρών (και κυρίως της Τουρκίας) να αυξάνουν την παραγωγή τους, σε μια ευρωπαϊκή αγορά που δεν μπορεί να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς.

Πέραν αυτού όμως, λάδι στη φωτιά έχουν ρίξει και οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα, όπου λόγω των γνωστών πολιτικών παραγόντων, ο τουρισμός έχει «ισοπεδωθεί». Αυτό επηρεάζει τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής που καταναλώνεται από τους τουρίστες, τώρα κατευθύνεται και αυτό στην υπερφορτωμένη αγορά της Ευρώπης.

Η ουσία είναι ότι αυτή την περίοδο, σε κατάσταση προβληματισμού βρίσκονται οι επιχειρήσεις όλων των μεσογειακών χωρών, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης.

«Το κακό για τους Τούρκους είναι ότι έχουν σταματήσει οι επιχορηγήσεις που έπαιρναν και ότι έχουν δει την τοπική τους ζήτηση να μειώνεται. Επίσης στο μέτωπο των δαπανών έχουν το ίδιο κόστος τροφών και στο μόνο μέτωπο που πλεονεκτούν είναι αυτό των εργατικών αμοιβών», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της ελληνικής αγοράς.

Το θέμα είναι πως ενώσεις επιχειρήσεων του κλάδου έχουν ξεκινήσει κύκλους συζητήσεων για το πώς θα κάνουν ενέργειες προκειμένου να αρχίσουν να μειώνουν τις παραγωγές τους. Ακόμη όμως και αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί αύριο το πρωί, θα χρειαστούν πάνω από δεκαπέντε ή δεκαοκτώ μήνες μέχρις ότου αυτό γίνει ορατό στην αγορά μέσα από τη μείωση της προσφοράς, καθώς τα σημερινά ιχθύδια χρειάζονται πάνω από δώδεκα μήνες μέχρις ότου μεγαλώσουν και μετατραπούν σε ψάρια προς πώληση.

Πέραν αυτού όμως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις: Πρώτον, για το κατά πόσο τέτοιες συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και δεύτερον και κυριότερο, από τη στιγμή που καταλήξουν σε συμφωνία, αν τελικά θα εφαρμοστούν στην πράξη. «Ξέρετε πόσες φορές κατά το παρελθόν έχουν γίνει τέτοιες συμφωνίες; Το βράδυ οι εταιρείες δεσμεύονταν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους και την άλλη ημέρα είτε δεν έκαναν τίποτε, είτε την αύξαναν κι από πάνω, προσδοκώντας ότι οι υπόλοιποι θα τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η πτωτική τάση των τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι έρχεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν τις πλειοψηφικές συμμετοχές τους σε Νηρέα και Σελόντα, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει -κυρίως ή αποκλειστικά- μέσω συμμετοχής των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό προκρίνεται για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί εκτιμάται πως ούτως ή άλλως, οι ιχθυοκαλλιεργητικοί όμιλοι θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση και δεύτερον, γιατί μια απευθείας πώληση μετοχών θα οδηγούσε σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά προς τις μειοψηφίες των εταιρειών, άρα επιπλέον ταμειακή εκροή των επενδυτών, που δεν θα κατευθυνθεί ούτε στις εταιρείες ούτε στις τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v