Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Ελαφρύτερο κούρεμα για όσους δώσουν νέο δάνειο

Κριτήριο για το ύψος της μετοχοποίησης χρέους και την ποιότητα των εξασφαλίσεων το «φρέσκο» χρήμα. «Κούρεμα» 45 εκατ., νέα χρηματοδότηση 70 εκατ. και επιμήκυνση εναπομείναντος χρέους κατά 5 χρόνια. Οι βασικές αιρέσεις.

Frigoglass: Ελαφρύτερο κούρεμα για όσους δώσουν νέο δάνειο

Σε μια σύνθετη συμφωνία εξυγίανσης, που κρύβει ευκαιρίες και παγίδες, καλούνται να συναινέσουν, με ποσοστό τουλάχιστον 75%, οι πιστωτές της Frigoglass, προκειμένου η εισηγμένη να λάβει ανάσα μειώνοντας τον δανεισμό, το κόστος εξυπηρέτησής του και ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της.

Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ εταιρείας, της Morgan Stanley που ενήργησε ως σύμβουλος της εισηγμένης, της Επιτροπής Ομολογιούχων, των πιστωτριών τραπεζών και του βασικού μετόχου (Boval), συμφωνήθηκε μια λύση που προστατεύει περισσότερο τα συμφέροντα όσων εκ των πιστωτών (σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Boval) δώσουν νέα χρηματοδότηση στην εταιρεία.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, α) τη μετοχοποίηση ως 50% των δανειακών απαιτήσεων της εισηγμένης, β) την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος δανεισμού κατά μία πενταετία με μείωση του κόστους εξυπηρέτησης, γ) διαγραφή απαιτήσεων 45 εκατ. ευρώ και δ) νέα χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ.

Η διαγραφή απαιτήσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ θα βαρύνει, με βάση τη συμφωνία, τους ομολογιούχους και τις πιστώτριες τράπεζες. Το «κούρεμα» για τους ομολογιούχους θα ανέλθει, σύμφωνα με αναλυτές, στα 42 εκατ. ευρώ και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με τη συμμετοχή ή όχι στη νέα χρηματοδότηση. Για τις τράπεζες, η διαγραφή απαιτήσεων θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ.

Πέραν του κουρέματος, η χορήγηση νέας χρηματοδότησης αποτελεί το βασικό κριτήριο, τόσο για το ύψος της μετοχοποίησης απαιτήσεων, που υφίστανται ομολογιούχοι και τράπεζες, όσο και για την ποιότητα των εξασφαλίσεων που θα λάβουν, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων

Με βάση τη συμφωνία, στη Frigoglass θα πρέπει να εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα 70 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 30 εκατ. ευρώ πρέπει να μπουν από τον βασικό μέτοχο (BOVAL), έναντι αύξησης κεφαλαίου και επομένως θα προσμετρηθούν στα ίδια κεφάλαια.

Τα υπόλοιπα 40 εκατ. θα πρέπει να τα δώσουν, μισά-μισά,τράπεζες και κάτοχοι ομολογιών, ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ.

Όποιος ομολογιούχος αρνηθεί να δανειοδοτήσει εκ νέου την εταιρεία θα δει τις υφιστάμενες απαιτήσεις του να κεφαλαιοποιούνται κατά 50% και το υπόλοιπο 50% να γίνεται ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, πενταετούς διάρκειας, με επιτόκιο που προκύπτει από το libor πλέον περιθωρίου 7%.

Η φόρμουλα για όσους δώσουν «φρέσκο» χρήμα

Στον αντίποδα, για όποιον δεχθεί να δανειοδοτήσει εκ νέου την εισηγμένη προβλέπονται τα εξής πλεονεκτήματα:

- για το νέο δάνειο λαμβάνει ομολογίες πρώτης διαβάθμισης που πληρώνονται πριν από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση. Το δάνειο θα είναι πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο libor πλέον περιθωρίου 4,25% και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

- Μέρος των υφιστάμενων ομολογιών του μετατρέπονται σε ομολογίες πρώτης διαβάθμισης. Το ύψος των υφιστάμενων απαιτήσεων, που θα αποκτήσουν seniority, καθορίζεται από το πόσο «φρέσκο» χρήμα θα βάλει και ποια θα είναι η συμμετοχή των υπόλοιπων κατόχων ομολογιών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για κάθε 1 ευρώ νέο χρήμα, 2 ευρώ υφιστάμενων ομολογιών «ρολάρονται» με τους ίδιους όρους (ομόλογο πρώτης εξασφάλισης).

Το ανώτερο ποσό νέου δανείου που θα δώσουν οι ομολογιούχοι θα είναι 20 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ομολογιούχος καλείται να δώσει στη Frigoglass «φρέσκο» χρήμα 8 σεντς για κάθε 1 ευρώ υφιστάμενης απαίτησης. Αν το κάνει, τότε παίρνει νέες ομολογίες πρώτης εξασφάλισης τόσο για τα 8 σεντς νέου χρήματος, όσο και για 16 σεντς στο 1 ευρώ υφιστάμενων απαιτήσεων.

Αν δεν το κάνει, τα δικαιώματά του θα καλυφθούν αναλογικά από όσους ομολογιούχους προεγγραφούν για να δώσουν νέο χρήμα.

Το υπόλοιπο των απαιτήσεων όσων συμμετάσχουν στη χορήγηση νέου δανείου, θα μετοχοποιηθεί κατά 50% ενώ για το άλλο 50% θα λάβουν ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπογράφεται από Επιτροπή Ομολογιούχων, η οποία εκπροσωπεί μόλις το 30% των κατόχων ομολογιών. Επομένως, απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων. Με δεδομένο, δε, ότι η εκτέλεση της συμφωνίας εξυγίανσης διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, απαιτείται η εξασφάλιση υψηλού ποσοστού συναίνεσης (75%) από τους πιστωτές.

Ελαφρύτεροι όροι για τις τράπεζες

Οι τράπεζες αποδέχθηκαν να δώσουν νέο δάνειο 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει επιτόκιο libor πλέον περιθωρίου 3,25% και θα είναι πρώτης διαβάθμισης. Δίνοντας 20 εκατ. ευρώ, θα «ρολάρουν» και 40 εκατ. από τον υφιστάμενο δανεισμό (σ.σ. ύψους περίπου 81,5 εκατ. ευρώ) με τους ίδιους όρους.

Από τον υπόλοιπο δανεισμό, ύψους 41,5 εκατ., περίπου το 17,5% (7,26 εκατ.) θα μετατραπεί σε μετοχές, ενώ το υπόλοιπο θα αναχρηματοδοτηθεί με δάνειο μειωμένης εξασφάλισης.

Οι αιρέσεις για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος

Εφόσον η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής συμφωνηθεί, η Frigoglass θα διαθέτει καθαρό δανεισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενα EBITDA 2016 μεταξύ 38 με 42 εκατ. (το καθαρό χρέος θα είναι πενταπλάσιο των EBITDA χρήσης 2016).

Σε βάθος τετραετίας, τα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν, σύμφωνα με το business plan, στα 70 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός θα αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές τα EBITDA.

Αν υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο τετραετίας για τα EBITDA, προβλέπεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα μείωσης του καθαρού δανεισμού, ώστε ο λόγος καθαρού χρέους προς EBITDA να διαμορφωθεί σε 3 φορές.

Ως σύμβουλος της Frigoglass για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση ενήργησε η Morgan Stanley, ενώ στην Επιτροπή Ομολογιούχων μετέχει ομάδα επενδυτών υπό τις Avenue και VR Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v