Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ελληνικές ασφαλιστικές στην Κύπρο

Οι επιδόσεις και τα μερίδια των ελληνικών ασφαλιστικών ομίλων στην Κύπρο, σε μια αγορά που εμφανίζει άνοδο κατά την τελευταία διετία. Μπαράζ διαβουλεύσεων για πωλήσεις μικρών εταιρειών, λόγω υιοθέτησης του Solvency II.

Ανακάμπτουν οι ελληνικές ασφαλιστικές στην Κύπρο

Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης έχει εισέλθει η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, ξεπερνώντας βήμα-βήμα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), η παραγωγή του κλάδου ζωής (μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) αυξήθηκε κατά 0,7% το 2016 (στα 322 εκατ. ευρώ), ενώ άνοδο 1% είχε σημειώσει και το 2015 έναντι του 2014.

Αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στους γενικούς κλάδους, όπου η παραγωγή του 2016 διαμορφώθηκε στα 442 εκατ. ευρώ έναντι 425 εκατ. του 2015 (+1%).

«Η αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πέραν αυτού, αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να εκδηλώνεται για εταιρείες γενικών κλάδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκτιμώ πως έχουν μεν τα κεφάλαια να ενισχύσουν τις εταιρείες τους, πλην όμως θεωρούν μη συμφέρουσα την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων που θα προκύψει», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο.

Επίσης, αξιοσημείωτες αλλαγές μπορούν να επιφέρουν στην τοπική αγορά και οι ιδιοκτησιακές αλλαγές που έγιναν (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς) ή θα γίνουν (π.χ. Εθνική Τράπεζα, Εθνική Ασφαλιστική) στον τραπεζοασφαλιστικό κλάδο, ή ακόμη η συνεργασία που θα συνάψει στο μέτωπο του bancassurance η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο παρουσιάζονται οι παραγωγές και τα μερίδια αγοράς των εταιρειών του κλάδου ζωής για τη διετία 2015-2016. Είναι προφανές πως τις πρώτες τρεις θέσεις κατέχουν εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρείες Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου CNP) και η Universal Life.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, η Allianz Hellas κατέχει το 9,72% της αγοράς, η Prime Insurance του Ομίλου Κοντομηνά το 7,45%, η Altius Insurance (επιχειρηματικό σχήμα υπό τον κ. Δούκα Παλαιολόγο, που είχε εξαγοράσει την πρώην Alpha Ασφαλιστική) με 3,74% και η Εθνική Ασφαλιστική με 2,19%.

Στους γενικούς κλάδους (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα), η αγορά είναι λιγότερο συγκεντρωμένη, με τους τρεις ισχυρότερους «παίκτες» να είναι οι CNP Ασφαλιστική (49,4 εκατ. ευρώ), Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, 44,9 εκατ.), Universal Life (36 εκατ. ευρώ), Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας 27,5 εκατ. ευρώ) και Trust 26,4 εκατ. ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς, το 2016 η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε παραγωγή ύψους 17,7 εκατ. ευρώ, η Altius 16,4 εκατ., η Allianz Hellas 14,95 εκατ. ευρώ, η Prime 14,83 εκατ. και η Υδρόγειος Ασφαλιστική με 11 εκατ. ευρώ.

Παραγωγή κλάδου ζωής

Πηγή: Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου

Παραγωγή γενικών κλάδων

Πηγή: Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v