Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα κέρδη η Nexans Hellas

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει για το τρέχον έτος σημαντικά συμβόλαια τόσο στο εσωτερικό με δημόσιους οργανισμούς όσο και με πελάτες του εξωτερικού. Αυξημένα τα έσοδα, υπερδιπλασιάστηκαν τα EBITDA.

Επέστρεψε στα κέρδη η Nexans Hellas

Σε κερδοφόρο πορεία επέστρεψε το 2016 η εταιρεία παραγωγής καλωδίων Nexans Hellas, καθώς αύξησε τις πωλήσεις της, μηδένισε τις δανειακές της υποχρεώσεις και σημείωσε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα:

• Οι πωλήσεις ανέβηκαν από τα 71,7 στα 75,9 εκατ. ευρώ (+5,9%, ποσοστό που είναι ανώτερο αν δεν συνυπολογιστεί και η μεταβολή στην τιμή του μετάλλου).

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν (από το 1,53 στα 3,55 εκατ. ευρώ).

• Τα κέρδη προ φόρων πέρασαν σε θετικό επίπεδο (+1,72 εκατ. έναντι -940 χιλ. ευρώ), όπως και τα καθαρά κέρδη (+1,37 εκατ. έναντι -715 χιλ. ευρώ).

• Οι δανειακές υποχρεώσεις μηδενίστηκαν, ενώ στις 31/12/2016 τα διαθέσιμα ανέρχονταν στα 10,1 εκατ. ευρώ.

• Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 41,6 εκατ. ευρώ (συνέβαλε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2016).

Σχετικά με τις προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας, ξεχωρίζει η νέα γραμμή παραγωγής καλωδίων στη μονάδα της Φθιώτιδας, για την οποία το Euro2day.gr σας είχε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της Nexans Hellas για το 2017, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει μεταξύ άλλων:

• Η εταιρεία εκτιμά ότι και το 2017 το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα παραμείνει ασταθές, προκαλώντας εν γένει δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η πτώση που ήδη έχει παρουσιάσει η εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς και ενδεχόμενη καθυστέρηση υλοποίησης έργων υποδομής από τους οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ-ΟΤΕ) θα επιδράσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας. Εντούτοις, η Nexans Ελλάς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τυχόν ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν.

• Το 2016 η εταιρεία κατάφερε να πιστοποιηθεί για τη γερμανική αγορά. Το γεγονός αυτό ανοίγει για την εταιρεία την ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί σε μία μεγάλη αγορά περίπου 30 εκατομμυρίων, την οποία μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στο πελατολόγιό μας. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία της Nexans στη Γερμανία, που δραστηριοποιείται τόσο στη μέση όσο και στην υψηλή τάση, επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υψηλή τάση.

Το ανωτέρω γεγονός, σημειώνει η διοίκηση, μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίζουμε να προμηθεύουμε κάποιους πελάτες στη Γερμανία με καλώδια που θα παράγει η Nexans Ελλάς. Η παραγωγική δυνατότητα που έχουμε στο εργοστάσιο τώρα και παρά το γεγονός ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν ήδη κάποιες επενδύσεις για να μεγαλώσουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες δεν είναι αρκετή για να καλύψουμε αυτή τη μεγάλη γερμανική αγορά, που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί πολύ σημαντική για την εταιρεία. Γι’ αυτό, όπως έχει ήδη αποφασισθεί, είμαστε στη διαδικασία κατασκευής μίας καινούργιας γραμμής για μέση τάση στο εργοστάσιό μας.

H συνολική επένδυση ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου περίπου για τoν εξοπλισμό και ακόμη 1,5 εκατομμυρίου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα έξοδα μεταφοράς, εγκατάστασης κ.τ.λ. Στόχος είναι στα τέλη του 2017 να είναι σε πλήρη λειτουργία η καινούργια γραμμή, έτσι ώστε από το 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε για όλη αυτή την καινούργια αγορά. Και αυτό δεν αφορά μόνο στη Γερμανία, αλλά θα δώσει γενικά τη δυνατότητα να στραφεί η εταιρεία μας και σε άλλες, νέες αγορές. Επισημαίνεται επίσης ότι οι πωλήσεις εντός του Ομίλου Nexans εξαρτώνται από τη ζήτηση και τις τιμές των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι μονάδες του ομίλου που μεταπωλούν προϊόντα της Nexans Ελλάς.

• Παρά το γενικότερα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει για το τρέχον έτος σημαντικά συμβόλαια τόσο στο εσωτερικό με δημόσιους οργανισμούς όσο και με πελάτες του εξωτερικού, αναμένεται επίσης να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς δημοσίων οργανισμών για το έτος 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v