Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο αγώνας τώρα... αποδίδει» για τη Viohalco

Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου βλέπει χρόνο με τον χρόνο πως οι μεγάλες επενδύσεις του παρελθόντος αρχίζουν να αποδίδουν. Τι εξετάζεται για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Τα σχέδια για την αποδοτικότερη διαχείριση των ακινήτων.

«Ο αγώνας τώρα... αποδίδει» για τη Viohalco

«Διαπιστώνουμε χρόνο με τον χρόνο ότι το στρατηγικό πλάνο που έχουμε ακολουθήσει εδώ και καιρό μάς δικαιώνει και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται σε μια καθαρή στρατηγική μεγάλων επενδύσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει». Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Viohalco, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του εισηγμένου ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στη σαφή βελτίωση που σημείωσαν τα περυσινά αποτελέσματα του Ομίλου (επιστροφή στα κέρδη σε προ φόρων επίπεδο), συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μελλοντικές επενδύσεις δεν θα είναι μεγάλες και ότι ο όμιλος θα επιδιώξει να αναχρηματοδοτήσει με χαμηλότερα επιτόκια τα μακροπρόθεσμα δάνεια που είχε συνάψει κατά το παρελθόν και σταδιακά θα αρχίσουν να λήγουν (το τρέχον μέσο κόστος δανεισμού υπολείπεται του 5%).

Πάντως, ανάλογα με τις προσφορές των τραπεζών, θα εξετασθεί μελλοντικά και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων μέσα από την εγχώρια αγορά ομολόγων, πράγμα όμως που δεν αναμένεται να γίνει στο προσεχές μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στα οφέλη από τη μεταφορά της έδρας της Viohalcο στο εξωτερικό, ο CFO του ομίλου απάντησε πως «θα ήταν ιδιαίτερα επιπόλαιο αν κάποιος πίστευε ότι αμέσως με τη μεταφορά της έδρας θα άνοιγαν και οι ροές της χρηματοδότησης. Δουλεύουμε πάντως προς αυτή την κατεύθυνση και κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα».

Επιπρόσθετα, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

Εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του κλάδου της χαλυβουργίας, ανεξάρτητα του τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, καθώς πλέον η δραστηριότητα είναι εξαγωγική. Επιπρόσθετα, επενδύσεις έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εργασιών.

• Στο κομμάτι του real estate, τα πράγματα βελτιώνονται μέσα από την αύξηση των ενοικιαζόμενων επιφανειών στο εμπορικό κέντρο River West (ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2016), μέσα από την αγορά όμορου ακινήτου στο Mare West της Κορινθίας για μελλοντική επέκταση του εμπορικού πάρκου, ενώ ξεκίνησε η λειτουργία του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Επιπλέον, στόχος είναι να ενοικιαστούν και οι γραφειακοί χώροι επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Πάντως, αντί παλαιότερου στόχου για δημιουργία ΑΕΕΑΠ, απλά αναφέρθηκε αόριστα ότι «γίνεται κάποια κίνηση συγκέντρωσης των εταιρειών ακινήτων, προκειμένου να ακολουθήσουν κάποια βήματα στο μέλλον».

• Έχουν γίνει την τελευταία διετία σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους της ενέργειας, που είχε λάβει καταστροφικές διαστάσεις.

• Οι επενδυτικές δαπάνες του 2017 αναμένεται να είναι χαμηλότερες από αυτές του 2016 και γενικότερα, με δεδομένο ότι μεγάλα projects έχουν ήδη ολοκληρωθεί, κατά τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των δανειακών ανοιγμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v