Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Κοινοπρακτικό δάνειο 300 εκατ.

Νέο δάνειο πενταετούς διάρκειας υπέγραψε στις 10 Απριλίου ο όμιλος. Η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και η μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης. Σήμερα η τακτική συνέλευση των μετόχων. Η πρόταση της διοίκησης για μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου.

Τιτάν: Κοινοπρακτικό δάνειο 300 εκατ.

Σύμβαση έκδοσης πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο όμιλος Τιτάν με εγχώριες και ξένες τράπεζες, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού του και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης, η Titan Global Finance PLC (TGF), θυγατρική του ομίλου, υπέγραψε στις 10 Απριλίου 2017, στο Λονδίνο, νέα σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου. Το δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας (σ.σ. λήγει τον Ιανουάριο του 2022) και έχει την εγγύηση της μητρικής εταιρείας του ομίλου.

Θα χρησιμοποιηθεί, δε, για την αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών και για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών του ομίλου. Παρότι δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για το ύψος του επιτοκίου, η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι στον βαθμό που το νέο δάνειο αποτελεί αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων, θα επέλθει μείωση στα χρηματοοικονομικά κόστη.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιανουαρίου 2017, η Titan Global Finance PLC αποπλήρωσε στη λήξη τους τις εγγυημένες ομολογίες ύψους 88 εκατ. ευρώ, οι οποίες βαρύνονταν από ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ και ήταν υψηλότερος κατά 55 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του 2016, κυρίως λόγω των επενδύσεων και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, που παρουσίασαν αύξηση λόγω εποχικότητας.

Οι επενδυτικές δαπάνες το 1ο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε €32,9 εκατ. έναντι €27,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και αφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Οι δε προοπτικές του ομίλου φέτος είναι θετικές λόγω των επιδόσεών του στις αγορές του εξωτερικού. Γιατί σε ό,τι αφορά στην εγχώρια ζήτηση, αυτή «εκτιμάται πως θα κυμανθεί σε επίπεδα κάπως χαμηλότερα του 2016» (τα σχεδιαζόμενα νέα έργα υποδομών δεν φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό που αφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων).

Σημειώνεται πως και το 2016 είχαμε τελικά χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση τσιμέντου σε σχέση με το 2015, παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν αρνητικά επηρεασμένο από την επιβολή των capital controls!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του νόμου 2190/1920, τα τελικά ποσά που θα διανεμηθούν ανά μετοχή θα προσαυξηθούν κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v