Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο περιοχές στην Κρήτη στο στόχαστρο Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Οι τρεις εταιρίες κατέθεσαν από κοινού αίτηση ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις δύο περιοχές. «Η μυθοπλασία θα αντικατασταθεί με τεκμηρίωση», σημείωσε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ε. Τσοτσορός.

Δύο περιοχές στην Κρήτη στο στόχαστρο Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Αίτηση ενδιαφέροντος κατέθεσαν σήμερα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, από κοινού, οι εταιρίες, Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η αίτηση αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τρεις εταιρίες, σε προηγούμενες επαφές που είχαν με τον Γ. Σταθάκη και τον Γ. Δραγασάκη, είχαν ενημερωθεί και επίσημα από την πολιτική ηγεσία για τις διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για την υποβολή πρότασης.

Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο Euro2day.gr συνιστούσαν υπομονή και χαμηλούς τόνους αναφορικά με τις ενδείξεις αλλά και τις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο των ExxonMobil και Total. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρίες ήταν και οι μόνες ξένες που είχαν αγοράσει δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που είχαν γίνει στο πλαίσιο της προκήρυξης του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η κοινοπραξία των Εταιρειών TOTAL (operator), ExxonMobil και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κατέθεσε σήμερα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) επίσημη Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων σε δύο (2) θαλάσσιες Περιοχές (blocks) της Κρήτης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων, οι τρεις Εταιρείες θα ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τις αρμόδιες Αρχές για την συνάντηση που είχαν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν, από κοινού, τη βούλησή τους να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες ανεξερεύνητες περιοχές με τα μεγάλα βάθη θάλασσας.

Πλέον, προσδοκούν από το Ελληνικό κράτος να κάνει δεκτή την Αίτηση και να δημοσιοποιήσει τη Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον ισχύοντα Ελληνικό Νόμο περί Υδρογονανθράκων.

Η τεχνική επάρκεια, καθώς και η ισχυρή οικονομική ευρωστία των εταίρων, διασφαλίζουν ότι όλες οι εργασίες στις εν λόγω θαλάσσιες Περιοχές θα πραγματοποιηθούν με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και με μέγιστο σεβασμό στη προστασία του Περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, επεσήμανε:

«Σήμερα, οι τρεις Εταιρίες που συνθέτουν την Κοινοπραξία μετουσιώνουν σε πράξη την βούλησή τους να συνεργαστούν, για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Η μακρά περίοδος αναμονής, μυθοπλασίας και εντυπώσεων, θα αντικατασταθεί με επιστημονική τεκμηρίωση.

Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων Υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε για τη σημερινή εξέλιξη:

«Μαζί και οι τρεις Εταιρείες, TOTAL-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας. Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνει ότι συναισθάνεται απόλυτα την ευθύνη της ανάληψης μιας πρωτοφανούς σε συνθετότητα προσπάθειας και δεσμεύεται να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης, εφόσον τελικώς επιλεγεί.

Ευελπιστούμε, ως Όμιλος, να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για την επιστρέψει η χώρα σε σταθερούς ρυθμούς Ανάπτυξης και να καταστεί ενεργειακός κόμβος κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v