Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγόρασε την Kaican η CEPAL Holdings

Με την απόκτηση της Kaican Services, η Cepal (πρώην Aktua), που έχει αναλάβει τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha αποκτά έμπειρο management team στη διαχείριση NPLs.

Εξαγόρασε την Kaican η CEPAL Holdings

Στην εξαγορά της Kaican Services Ltd προχώρησε στις αρχές Μαίου η Cepal Συμμετοχών (πρώην Aktua Ελλάς Συµµετοχών Α.Ε), η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής της Alpha Bank.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 4 Μαίου έναντι τιμήματος 3,6 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση της Kaican Services. η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, η Cepal αποκτά έμπειρο management team στη διαχείριση προβληματικών δανείων λιανικής.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τίμημα η Cepal προχώρησε στις 4 Μαίου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,5 εκατ. ευρώ με την Αlpha Bank να συμμετέχει με 8,33 εκατ. ευρώ. Η Alpha εν συνεχεία προχώρησε στην πώληση ποσοστού περίπου 1,2% των µετοχών της εν λόγω κοινοπραξίας χωρίς να διευκρινίζεται αν το ποσοστό αγοράστηκε από το νέο top management.

Σημειώνεται ότι η Cepal έχει αναλάβει ήδη τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αναλάβει επιπρόσθετα δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ.

Πρόκειται κυρίως για στεγαστικά και «λίγα» καταναλωτικά δάνεια, με τα πρώτα να μην εξυπηρετούνται από 6 μήνες και πάνω και να χρήζουν, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, άμεσης διαχείρισης.

Ο αρχικός σχεδιασμός της τράπεζας προέβλεπε η έναρξη της μεταφοράς των καταναλωτικών να γινόταν αργότερα σε σχέση με τα στεγαστικά, ωστόσο υπήρξε μία γενικότερη καθυστέρηση της διαδικασίας, εξαιτίας κυρίως των παρατεταμένων -χρονικά- διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Απώτερος στόχος της Αlpha Bank είναι να μεταφερθούν στη Cepal Hellas μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10-12 δισ. ευρώ από το κομμάτι της λιανικής, ενώ τα στελέχη της δηλώνουν ότι η εταιρεία διαχείρισης είναι «ανοικτή» να αναλάβει τη διαχείριση δανείων και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v