Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Λεκκάκος: Ο όμιλος MIG έχει αντοχή στην κρίση

Επίτευγμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της MIG το ότι οι εταιρείες του ομίλου διατήρησαν τα ηγετικά τους μερίδια παρά την παρατεταμένη ύφεση. Κατά 25 εκατ. θα μειώσει τα κόστη του ομίλου η αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Σε επαναληπτική ΕΓΣ το θέμα του ΜΟΔ.

Στ. Λεκκάκος: Ο όμιλος MIG έχει αντοχή στην κρίση

Την πεποίθησή του ότι ο όμιλος Marfin Investment Group (MIG) θα συνεχίσει να επιδεικνύει αντοχές στην κρίση και θα βελτιώσει περισσότερο τις επιδόσεις του, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, εξέφρασε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, κ. Στ. Λεκκάκος.

Μιλώντας στους μετόχους που παραβρέθηκαν στην τακτική γενική συνέλευση της MIG, ο κ. Λεκκάκος, αφού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ομίλου για την ελληνική οικονομία, στάθηκε στις αντοχές που επέδειξε στα επτά χρόνια κρίσης. «Είναι σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι σε όλους τους κλάδους, η παρατεταμένη ύφεση δεν μας αφαίρεσε την πρωτιά του τομέα παρά τον σκληρό ανταγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της MIG.

Σημείωσε, δε, ότι το 2016, παρά την υστέρηση της οικονομίας, η διοίκηση του ομίλου πέτυχε να θωρακίσει τον όμιλο από τις επιπτώσεις της ύφεσης, με συνέπεια τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε όλες σχεδόν τις θυγατρικές του.

Το EBITDA στα ενοποιημένα αποτελέσματα έφθασε τα 134 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ του 2015, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στην κατανάλωση ακόμη και τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της MIG, οι παραπάνω επιδόσεις συνιστούν «πρώτο σημάδι της ανάπτυξης που περιμένουμε και η οποία θα έρθει όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το 2016 ανήλθαν στο 1,1 δισ., καταγράφοντας μείωση 3% έναντι του 2015. Η μείωση οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ διέκοψε τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κερδοφορίας του ομίλου MIG κατά 15 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της απομείωσης απαιτήσεων.  

Τροχοπέδη η αμφισημία των θεσμών για την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο πρόεδρος της MIG σημείωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία περιέχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα. Στα θετικά, καταγράφεται η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να μην καταφέρει να φτάσει τις αρχικές -υπεραισιόδοξες- εκτιμήσεις, ωστόσο αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε θετικό πρόσημο. Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι, μετά την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του έτους, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,5%.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Λεκκάκος, «η αίσθηση που επικρατεί ολοένα και περισσότερο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί μια σειρά μέτρων πολύ πιο επώδυνων από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί με τους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015, η αυξημένη αμφισημία των θέσεων και απαιτήσεων των θεσμών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αποτελούν τη βασική τροχοπέδη στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη».

«Το επόμενο διάστημα έχουμε πολλή δουλειά»

Επιστρέφοντας στις προοπτικές του ομίλου MIG, ο κ. Λεκκάκος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Σταθεροί στόχοι παραμένουν η αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους καθώς και η συστηματική προσπάθεια για μείωση του κόστους. Ήδη η αναδιάρθρωση του δανεισμού που ολοκληρώνεται, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας δεν συζητήθηκε στην τακτική γενική συνέλευση λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας (σ.σ. παραβρέθηκε το 54% των μετόχων) και μετατέθηκε για την α' επαναληπτική στις 27 Ιουνίου.

Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου αποτελεί θεματοφύλακα της εφαρμογής κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. «Το ύψιστο καθήκον μας», ανέφερε ο κ. Λεκκάκος, «είναι να αυξήσουμε την αξία των μετόχων και η μόνιμη αυτή επιδίωξη μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τον σεβασμό των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης». 

Αναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Το 2016 ήταν χρονιά μεγάλων προκλήσεων. Η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση, γεγονός που είχε επιπτώσεις στη δραστηριότητα των εταιρειών. Ωστόσο και παρά τις αρνητικές εξελίξεις, ο όμιλος κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του στους επιμέρους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές. Η Διοίκηση που βρίσκεται ενώπιόν σας κινείται με αποφασιστικότητα και γνώση προκειμένου να διασφαλίσει τη θετική πορεία σ’ έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας.

Οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία περιέχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα. Στα θετικά, καταγράφουμε την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να μην καταφέρει να φτάσει τις αρχικές -υπεραισιόδοξες- εκτιμήσεις, ωστόσο περιμένουμε να σταθεροποιηθεί σε θετικό πρόσημο. Ιδιαίτερα δε μετά την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του έτους, η πεποίθησή μας για ανάπτυξη κοντά στο 1,5% έχει ισχυροποιηθεί.

Ωστόσο, καθώς βαδίζουμε προς το πρώτο μισό του έτους, η αίσθηση που επικρατεί ολοένα και περισσότερο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί μια σειρά μέτρων πολύ πιο επώδυνων από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί με τους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015, η αυξημένη αμφισημία των θέσεων και απαιτήσεων των θεσμών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αποτελούν τη βασική τροχοπέδη στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη.

Αξιολογώντας την κατάσταση έως τώρα, πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να θέσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να συντελεστεί αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης από την πλευρά εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας περιμένουμε να βελτιώσει και τις επιδόσεις των εταιρειών του ομίλου. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις από την τουριστική αγορά είναι ιδιαίτερα θετικές και θα έχουν ανάλογες επιπτώσεις.

Εξάλλου από το 2016, παρά την υστέρηση της οικονομίας, καταφέραμε να θωρακίσουμε τον όμιλο από τις επιπτώσεις της ύφεσης, με συνέπεια τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε όλες σχεδόν τις θυγατρικές μας.

Το EBITDA στα ενοποιημένα αποτελέσματα έφθασε τα 134 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ του 2015. Η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε μια περίοδο ύφεσης, όταν η κατανάλωση ακόμα και τροφίμων σημειώνει πτώση, προσφέρει μήνυμα αισιοδοξίας. Είναι το πρώτο σημάδι της ανάπτυξης που περιμένουμε και η οποία θα έρθει όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το 2016 ανήλθαν στο €1,10 δισ., καταγράφοντας μείωση 3% έναντι του 2015. Η μείωση οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότητας των θυγατρικών του Ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ διέκοψε τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κερδοφορίας με 15 εκατ. ευρώ, ως απομείωση των απαιτήσεών μας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας αυτής.

Το επόμενο διάστημα έχουμε πολλή δουλειά. Η διοίκηση της εταιρείας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Σταθεροί στόχοι μας είναι η αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους καθώς και η συστηματική προσπάθεια για μείωση του κόστους. Ήδη η αναδιάρθρωση του δανεισμού που ολοκληρώνεται, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών μας κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου αποτελεί θεματοφύλακα της εφαρμογής κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Το ύψιστο καθήκον μας είναι να αυξήσουμε την αξία των μετόχων και η μόνιμη αυτή επιδίωξη μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τον σεβασμό των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, κανόνας που εφαρμόζεται με ακρίβεια.

Γι' αυτό έχουμε συστήσει την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, στην οποία συμμετέχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών του ομίλου, στην οποία εξετάζονται τα μεγάλα θέματα στρατηγικής ανάπτυξης που πρέπει να διαχειριστούμε καθώς και σημαντικά θέματα συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Η συγκυρία επιβάλλει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ομαδικό πνεύμα σύμπνοιας και αποφασιστικότητας αλλά και να διατηρήσουμε υψηλή ετοιμότητα για την αξιοποίηση ευκαιριών που υπάρχουν ακόμα και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες. Το πνεύμα «συνετής δημιουργικότητας» πρέπει να συνεχίζει να μας χαρακτηρίζει. Νέα προϊόντα ή υπηρεσίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της κατανάλωσης, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις εταιρείες μας.

Η προσπάθεια να απαντήσουμε δημιουργικά στις ανάγκες των καταναλωτών υλοποιείται και με μια μόνιμη πρόνοια. Οι θυγατρικές του Ομίλου λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό και υπευθυνότητα έναντι της πολιτείας και των κανόνων που θεσπίζει, των πελατών που αναζητούν ποιότητα, των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους, του περιβάλλοντος που προστατεύεται υπεύθυνα αλλά και της κοινωνίας προς την οποία απευθυνόμαστε με ευρύτατο πρόγραμμα δράσεων προσφοράς.

Όλες οι εταιρείες του Ομίλου αναλαμβάνουν, και θα συνεχίσουν να το κάνουν, σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το οποίο ανανέωσε για μια τριετία τη διαπίστευση Joint Commission International (JCI) και παραμένει το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και ένα από τα 600 παγκοσμίως που διαθέτουν στην πιστοποίηση που είναι η πλέον αυστηρή και έγκυρη διεθνώς.

Η προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας είναι και αγώνας προκειμένου κάθε εταιρεία να παραμείνει πρώτη σε μερίδιο αγοράς του κλάδου της, πρώτη στην προτίμηση και την αφοσίωση των καταναλωτών. Είναι σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι σε όλους τους κλάδους, η παρατεταμένη ύφεση δεν μας αφαίρεσε την πρωτιά του τομέα, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό.

Παράλληλα, οι εταιρείες του ομίλου μας συνεχίζουν την πολιτική ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.

Η ΔΕΛΤΑ στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, παραμένοντας ο μεγαλύτερος αγοραστής αγελαδινού γάλακτος στη χώρα, καθώς απορροφά το 25% της εγχώριας παραγωγής. Οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την εταιρεία έχουν εισπράξει 602 εκατ. ευρώ την περίοδο της κρίσης 2010-2016.

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεργάζεται κάθε χρόνο με 1.300 αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, αγοράζοντας την παραγωγή τους με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε περισσότερα από 30.000 στρέμματα γης, αγοράζει, μεταποιεί και διαθέτει η εταιρεία.

Η εστίαση με τις θυγατρικές της Goody’s και Everest έχει ισχυρή παρουσία με 515 σημεία στη χώρα και διευρύνει το μερίδιό της παρά τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν με τον υψηλότατο ΦΠΑ του 24%.

Η ATTICA προσφέρει υψηλής ποιότητας μεταφορικό έργο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ τα πλοία της φέρουν την ελληνική σημαία, συνδέοντας και τα πλέον απομακρυσμένα νησιά και λιμάνια της χώρας, παρά το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή αυτή.

Τέλος, η SingularLogic, στις οποίας τις εγκαταστάσεις φιλοξενούμεθα, προσφέρει τεχνολογία σε πολλούς τομείς της πληροφορικής σε μεγάλους πελάτες ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Και βεβαίως, ο όμιλος παραμένει με φυσική, εταιρική και φορολογική έδρα την Ελλάδα, καταβάλλοντας το σχετικό κόστος. Αυτή είναι η πλέον ουσιαστική κίνηση κοινωνικής προσφοράς που μπορούν να αναλάβουν σήμερα οι σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες και συχνά διαμορφώνουν καταστάσεις που είναι δυσμενείς και απρόβλεπτες. Πιστεύουμε ωστόσο ότι η επιμονή στην ποιότητα, η διαρκής επιδίωξη αποτελεσματικής λειτουργίας, ο σεβασμός στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, θα αποδώσουν προς όφελος των μετόχων και της κοινωνίας ευρύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v