Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καντώρος: Ψήφος εμπιστοσύνης τα νέα κεφάλαια στις ασφαλιστικές

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα σε ανάπτυξη από την ελληνική οικονομία, εφόσον έλθει να καλύψει κενά και παθογένειες ετών, ειδικότερα στους χώρους των συντάξεων και της υγείας, υπογράμμισε ο CEO της Interamerican.

Καντώρος: Ψήφος εμπιστοσύνης τα νέα κεφάλαια στις ασφαλιστικές

Συνεδριακού χαρακτήρα εκδήλωση οργάνωσε η Interamerican, για την ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου των ασφαλιστικών συμβούλων, στις 15 Ιουνίου στον “Ελληνικό Κόσμο”.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 800 άτομα: διοικητικά στελέχη και συνεργάτες των δύο φυσικών δικτύων, του εταιρικού agency που έχει παράδοση 45 χρόνων και των brokers. Η εκδήλωση σηματοδότησε και την πολιτική της εταιρείας στη διανομή όσον αφορά στη διαμεσολάβηση, με αναγνώριση της συμβολής των δικτύων.

Επισημαίνεται ότι, με βάση την παραγωγή μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων πρώτου τετραμήνου που έφθασαν τα 118,6 εκατ., αυξημένα κατά 4,5% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2016, στο εύρος της πολυκαναλικής διανομής της Interamerican το εταιρικό δίκτυο συνεισέφερε το μεγαλύτερο μερίδιο (38,8%).

Ειδικότερα για την ανάπτυξη του εταιρικού δικτύου, εξελίσσεται δημιουργικά για δεύτερο έτος το σχέδιο “Genesis”, που πέρυσι πρόσθεσε στο δυναμικό 631 νέους πιστοποιημένους συνεργάτες και 5 νέα γραφεία πωλήσεων. Το εταιρικό δίκτυο αριθμεί, σήμερα, 38 γραφεία σε όλη την Ελλάδα και 1.780 ενεργούς συνεργάτες.

Κατά το συνεδριακό μέρος, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, προσδιορίστηκε το σημερινό περιβάλλον και οι τάσεις της ασφαλιστικής αγοράς τόσο από τις τοποθετήσεις του Γιάννη Καντώρου, διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican και του Δημήτρη Μαζαράκη, προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όσο και των ομιλητών Φαίης Βήλου, business development manager της Ernst & Young και Δημήτρη Μαύρου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ερευνών MRB.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δίνοντας και τον τόνο του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών για την ανάπτυξη της αγοράς, το οποίο υπογράμμισε ως αναγκαιότητα και ο Γιάννης Καντώρος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να συνεργαστούν οι υγιείς εταιρείες ώστε να μεγαλώσει περισσότερο η ασφαλιστική αγορά, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να παραχθεί πλούτος, να ενισχυθεί η οικονομία από την πληρωμή φόρων και εισφορών, να αναπτυχθεί η καινοτομία και να διατεθούν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε, η αγορά χρειάζεται εξωστρέφεια και σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον, που θα φέρει και επενδύσεις με μικρότερο ρίσκο.

«Στην παρούσα φάση, η τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά δεν μπορεί παρά να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης» παρατήρησε ο κ. Καντώρος αναφερόμενος στα deals του ασφαλιστικού κλάδου, συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα σε ανάπτυξη από την ελληνική οικονομία, εφόσον έλθει να καλύψει κενά και παθογένειες ετών, ειδικότερα στους χώρους των συντάξεων και της υγείας», ενώ στις προοπτικές ανάπτυξης πρόσθεσε ως χαρακτηριστική την αναπτυσσόμενη δυναμική αναγκών και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές, οι αστικές ευθύνες, η ασφάλιση στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα για την Interamerican, ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία τα οποία ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης που επιζητεί η εταιρεία με τους πελάτες της. Σημείωσε τον υψηλό δείκτη φερεγγυότητας -190% για την εταιρεία ζημιών και 150% για την εταιρεία ζωής-, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη κατά την τελευταία πενταετία που φθάνουν στα 114 εκατ. ευρώ, το μέρισμα 15 εκατ. που έδωσε στους μετόχους πέρυσι, «που σημαίνει ότι η εταιρεία, για να δώσει μέρισμα εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχει λυμένα όλα τα κεφαλαιακά θέματα».

Επίσης, τόνισε τις κινήσεις ανάπτυξης, όπως η είσοδος στην αγορά της Κύπρου με την Anytime και η δημιουργία, προσεχώς, νέου πολυϊατρείου Medifirst στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, τις λειτουργικές καινοτομίες και την αξιοποίηση ανθρώπων, όπως το Interamerican Analytical Center που θα προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων όχι μόνο στην εταιρεία αλλά και σε όλες τις θυγατρικές του ομίλου ACHMEA εκτός Ολλανδίας, τις εφαρμογές τηλεματικής στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων κ.ά.

Για τη διανομή, ο κ. Καντώρος υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε το ασφαλιστικό μέλλον χωρίς ένα ισχυρότερο ρόλο των φυσικών δικτύων πωλήσεων και θέλουμε να δημιουργούμε αξία για τους συνεργάτες μας διαμεσολαβητές, είτε ανήκουν στο εταιρικό δίκτυο είτε είναι πράκτορες ή μεσίτες».

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος και η αγορά, σήμερα και στο μέλλον

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων εστίασε η Φαίη Βήλου της Ernst & Young: στην αποτελεσματικότητα της εταιρείας και του marketing, τον επαγγελματισμό του ασφαλιστικού συμβούλου, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εμπειρία του πελάτη. Όπως τόνισε η ομιλήτρια, ο ασφαλιστικός σύμβουλος του μέλλοντος θα χαρακτηριστεί από την εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων και κοινωνικών δικτύων, από την απλοποίηση σε κάθε επίπεδο, από την προσαρμογή σε εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών και ακόμη, από τον τρόπο συνεργασίας του με την εταιρεία.

Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, ερμήνευσε-ανέλυσε τα στοιχεία ερευνών για τον «πελάτη του σήμερα» υπογραμμίζοντας την αλλαγή κατεύθυνσης από την πελατοκεντρικότητα στην ανθρωποκεντρικότητα.

Κατά τον ομιλητή, ο σύγχρονος καταναλωτής -μεταξύ άλλων- ζει πιο απλά, ψάχνει για έξυπνες αγορές, είναι αυστηρός και απαιτητικός, εναλλάσσει τις επιλογές του, θέλει να νιώθει σημαντικός, τιμωρεί ή επιβραβεύει τη μάρκα, διεκδικεί την ευχαρίστηση, με την ανάγκη για εμπιστοσύνη να σημαίνει στη σχέση πώλησης-αγοράς διαφάνεια, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Ο κ. Μαύρος «χαρτογράφησε» το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό τοπίο της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι ο καταναλωτής πιστεύει (82%) πως μπορεί να επηρεάσει ο ίδιος το πόσο υπεύθυνα συμπεριφέρεται μια εταιρεία.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την αυτοπαρουσίαση του Ολυμπιονίκη της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, Σπύρου Γιαννιώτη. Ο σπουδαίος αθλητής, που τιμήθηκε από την Interamerican, ανέδειξε το παράδειγμα του νικητή μέσα από την πεισματική επιμονή, τα μαθήματα από τα λάθη, την αταλάντευτη βούληση για επιτυχία και τη συνεχή προσπάθεια.

Το εταιρικό δίκτυο πωλήσεων στο κέντρο του ενδιαφέροντος

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση των στρατηγικών επιλογών υποστήριξης του εταιρικού δικτύου πωλήσεων agency και στη βράβευση των συνεργατών.

Ο Τάσος Ηλιακόπουλος, γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται, παγκοσμίως, στην ασφάλιση εξ αιτίας της τεχνολογίας, των νέων κινδύνων, των σημαντικών και αστάθμητων μεταβολών στο οικονομικό περιβάλλον, των εξελισσόμενων συμπεριφορών των πελατών και προϊδέασε για τον βηματισμό που θα ακολουθήσει η ασφαλιστική αγορά, με εστίαση στον «όγκο» των πωλήσεων και την έξυπνη διαχείριση εξόδων. Όσον αφορά στην ανάπτυξη της αγοράς, εκτίμησε πως έως το 2022 αναμένεται αύξηση 30%-40% στην ασφάλιση ζωής και υγείας, επισημαίνοντας ότι ο πελάτης χρειάζεται σήμερα υπηρεσίες συμβούλου και όχι πωλητή.

Ο γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing ανακοίνωσε μείωση συμμετοχής μέχρι μηδενική συμμετοχή του πελάτη σε προϊόντα υγείας με χρήση συγκεκριμένων νοσοκομείων, σύνδεση ασφαλιστικών προϊόντων (υγείας, κατοικίας, οχημάτων) με χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, ανταμοιβή για τους καλούς πελάτες, απελευθέρωση χρόνου για τους ασφαλιστικούς συμβούλους μέσω βελτίωσης διαδικασιών (underwriting, έκδοση και διαχείριση συμβολαίων, αποζημιώσεις). Ακόμη, προανήγγειλε μεγαλύτερη υποστήριξη του δικτύου με marketing, με έμφαση στα ψηφιακά μέσα και την ενίσχυση διαχείρισης του πελατολογίου, ενώ έδωσε είδηση ανακοινώνοντας την έναρξη ενεργειών για τη σύσταση του πρώτου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και για τα δίκτυα πωλήσεων της εταιρείας (ΤΕΑ Συνεργατών Interamerican). Υπενθυμίζεται πως, ήδη, λειτουργεί ΤΕΑ Εργαζομένων της εταιρείας, που αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος Επαγγελματικό Ταμείο της χώρας σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Η βράβευση των διακριθέντων συνεργατών

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των κορυφαίων συνεργατών, ανά κατηγορία, του εταιρικού δικτύου πωλήσεων agency και του δικτύου συνεργαζομένων brokers για τις επιδόσεις κατά το 2016. Ιδιαίτερες ήταν οι στιγμές της απονομής του βραβείου κορυφαίας αξίας «Αλέξανδρος Ταμπουράς» στον ασφαλιστικό σύμβουλο Γιάννη Χατζάκη από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Interamerican Γιώργο Κώτσαλο, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v