Με επιτόκιο... Γερμανίας τα 740 εκατ. στον Μυτιληναίο

Πώς η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού δανείου αλλάζει τα σημεία αναφοράς της ελληνικής οικονομίας. Η Μυτιληναίος, ελληνική εταιρία, παίζει με τους όρους των μεγάλων διεθνών ομίλων σε όλα τα επίπεδα.

Με επιτόκιο... Γερμανίας τα 740 εκατ. στον Μυτιληναίο

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι προσφορές που δόθηκαν για το ομόλογο του Μυτιληναίου καθώς αυτές ανήλθαν συνολικά στα 740 εκατ. ευρώ. Έτσι κάλυψαν κατά δυόμισι φορές ή 247% το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που ζήτησε το ομολογιακό δάνειο.

Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε στο συγκεκριμένο είδος ομολόγου. Κάτι που δείχνει, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα,την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους θεσμικούς που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εγγυημένη γι' αυτούς επένδυση.

Δύο γεγονότα έκλεψαν την παράσταση στη συγκεκριμένη έκδοση του ομίλου. Το πρώτο αφορά στο πλήθος των αιτήσεων και το δεύτερο, στο επιτόκιο.

Ως προς τον αριθμό των επενδυτών, ο όμιλος Μυτιληναίος, αν και brand name που δεν ανήκει στο retail παρά στο wholesale market και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τηλεοπτική διαφήμιση, εντούτοις πέτυχε να συγκεντρώσει αιτήσεις από χιλιάδες νοικοκυριά. «Εμπιστεύτηκαν τη Μυτιληναίoς», παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, «τοποθέτησαν τις οικονομίες τους και τελικά ο όμιλος κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της συμμετοχής στην ομολογιακή έκδοση».

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων μικρών επενδυτών δείχνει και το εύρος της αξιοπιστίας καθώς και τη δυναμική που έχει η εταιρία.

Επίσης και στο μέτωπο των μεγάλων επενδυτών, τράπεζες όπως η EBRD και η IBG τοποθέτησαν κεφάλαια, δείχνοντας κι αυτές με τη σειρά τους την εμπιστοσύνη στον ελληνικό όμιλο.

Το δεύτερο γεγονός που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι το επιτόκιο. Κάνουν λόγο για «εξαιρετικό επίπεδο», σχολιάζοντας πως «με τέτοιο δανείζεται η Γερμανία». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αν και το επιτόκιο μπορούσε να πέσει πιο χαμηλά, εντούτοις η διοίκηση του Ομίλου, για να δείξει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη στο κοινό που την εμπιστεύτηκε, κράτησε το 3,1%.

Οι τράπεζες

Για τις τράπεζες το ομόλογο του Μυτιληναίου, σύμφωνα με ειδικούς, σημαίνει νέες πηγές ρευστότητας. Τοποθετήσεις προήλθαν από χρήματα που ήταν εκτός τραπεζικής αγοράς, βοηθώντας έτσι τη ρευστότητα.

Σημαντικό ποσό του ομολογιακού θα αξιοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, κάτι που είναι θετικό για τις τράπεζες, αφού τα χρήματα θα επιστρέψουν σε αυτές, κάνοντας refunding. Ενόψει δε των αντίστοιχων προθέσεων για τις τράπεζες, τα αποτελέσματα του ομολογιακού της Μυτιληναίoς είναι το καλύτερο νέο, καθώς δείχνει τον δρόμο και τις εναλλακτικές για φθηνό χρήματα, εκτός ELA και  IMF.

Συνεπώς, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, η επίδοση του ομίλου δείχνει τον δρόμο για μια πολύ δυνατή πηγή χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Το ελληνικό δημόσιο

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού στέλνει μηνύματα και για το ελληνικό δημόσιο.  

Το αποτέλεσμα της έκδοσης του ομολογιακού δείχνει ότι η αγορά είναι ζωντανή και κινείται και αποδίδει για εταιρείες που έχουν προοπτικές και δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως επίσης, υποστηρίζουν αναλυτές, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα και το υψηλό κόστος του χρήματος. Η περίπτωση της Μυτιληναίoς θέτει ένα νέο ορόσημο (benchmark) για τις δυνατότητες της αγοράς χρήματος, καθώς ξεκλειδώνει νέες προοπτικές. Επιπλέον, κατά τους ίδιους, επιστρέφει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω των χρημάτων που επιστρέφουν και πάλι στην ελληνική οικονομία κι έτσι ενισχύει τις δυνατότητες χρηματοδότησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v