Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανάκης: Άνοδος εσόδων στο α’ εξάμηνο

Τι δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων για την οικονομική πορεία και τους στόχους της εισηγμένης. Πίνακας με τις «χρυσές» διανομές προς τους επενδυτές από το 2004 έως σήμερα.

Κανάκης: Άνοδος εσόδων στο α’ εξάμηνο

«Η εταιρεία δεν φοβάται την κρίση, αλλά αντίθετα εντείνει τις προσπάθειές της για να βγει πιο δυνατή από αυτή» δήλωσε ο κ. Στέλιος Κανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ο κ. Κανάκης αναφέρθηκε «στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία και στις συνθήκες ανησυχίας που επικρατούν στην εγχώρια αγορά», πλην όμως σημείωσε πως η εισηγμένη εταιρεία λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων εστιάζει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, στην ενίσχυση των μεριδίων της και στην εκμετάλλευση τυχόν ευκαιριών. «Άλλωστε, το 2016 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης της κερδοφορίας μας (στα 2,09 εκατ. ευρώ), η οποία κυμάνθηκε σε επίπεδα ανώτερα από εκείνα του 2009.

Επίσης, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και ο μηδενικός μας τραπεζικός δανεισμός, καθώς και το ότι το 80% των συνολικών μας κεφαλαίων είναι ίδια» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο μισό του 2017 σημειώνει μονοψήφιο ποσοστό ανόδου σε όγκο και αξία, ενώ άλλοι στόχοι της εισηγμένης για τη φετινή χρονιά είναι:

• Η σταθεροποίηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό μικτό περιθώριο κέρδους.

• Η ενίσχυση της παρουσίας σε νέες εκτός Ελλάδας αγορές. Οι πωλήσεις σε Κύπρο και Βουλγαρία ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, ενώ φέτος θα επιχειρηθεί μια δυναμική επιστροφή στις αγορές των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου (είχε προηγηθεί διακοπή συνεργασίας). Το 2016 οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις αντιπροσώπευσαν το 7% των συνολικών, ενώ στόχος είναι να φτάσουν στο 10% μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία.

• Η διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας (23 νέοι κωδικοί προστέθηκαν μέσα στο 2016).

Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την επιστροφή κεφαλαίου 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Σε ερώτηση γιατί η εισηγμένη πρότεινε φέτος μικρότερη χρηματική διανομή σε σύγκριση με το 0,11 ευρώ του 2016 παρά την αυξημένη κατά 19,2% κερδοφορία, η απάντηση που δόθηκε ήταν λακωνική και περιορίστηκε στο «απλά, αυτή την περίοδο η διοίκηση επέλεξε να διαθέτει περισσότερα μετρητά».

«Χρυσές» χρηματικές διανομές

Στον παρατιθέμενο πίνακα, εμφανίζονται οι χρηματικές διανομές της εταιρείας Κανάκης προς τους μετόχους της από το 2004 έως και το 2017. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η εισηγμένη έχει διανείμει ως μερίσματα 0,874 ευρώ ανά μετοχή (5,957 εκατ. ευρώ) και με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου 0,530 ευρώ ανά μετοχή (4,575 εκατ. ευρώ).

Δηλαδή, η Κανάκης έχει διανείμει συνολικά 10,53 εκατ. ευρώ (1,404 ευρώ ανά μετοχή), ποσό που αντιστοιχεί γύρω στο 50% της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Η μετοχή κατά την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο (από το 1,2 στα 2,83 ευρώ, πέρα από τα ενδιάμεσα διανεμηθέντα μερίσματα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v