Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική έκπληξη για τη Μουζάκης

Γιατί αναμένεται φέτος σημαντική βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων του ομίλου. Αντεπίθεση σχεδιάζεται στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Ανοίγει κατάστημα λιανικής στο εμπορικό κέντρο River West.

Θετική έκπληξη για τη Μουζάκης

Ιδιαίτερα βελτιωμένα αναμένεται να είναι φέτος τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Μουζάκης, κυρίως λόγω της αξιοποίησης των ακινήτων του και της δραστικής μείωσης των χρηματοοικονομικών του δαπανών.

Αυτό προκύπτει από τις επισημάνσεις της διοίκησης της εισηγμένης (στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων) και επιβεβαιώνει το περιεχόμενο παλαιότερου δημοσιεύματος (15/2/2017) του Euro2day.gr με τίτλο «Μουζάκης: Στήριγμα από ενοίκια και μείωση τόκων».

Το 2016 έκλεισε για την εισηγμένη με κύκλο εργασιών 6,157 εκατ. (από 7,96 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κέρδη +97 χιλ. ευρώ. Για τη διαμόρφωση αυτού του θετικού αποτελέσματος είχαν συμβάλει η είσπραξη ενοικίων 1,14 εκατ. ευρώ, καθώς και η (μη επαναλαμβανόμενη) υπεραξία ακινήτων 1,024 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2017 όμως, η εταιρεία προχώρησε και στην εκμίσθωση των υπόλοιπων μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων της και μάλιστα έναντι ικανοποιητικών αντιτίμων. Έτσι, το ακίνητο της οδού Προόδου 2 (Αιγάλεω) εκμισθώθηκε προς 20,2 χιλ. ευρώ μηνιαίως, αυτό επί της Προόδου 4 προς 14,5 χιλ. ευρώ μηνιαίως και εκείνο επί της Προόδου 1-3-5 έναντι 40.000 ευρώ μηνιαίως. Άρα από το 2017 (οι συμβάσεις είναι πολυετείς) αναμένεται μια πολύ σημαντική αύξηση των εισπραττόμενων ενοικίων.

Πέραν αυτού, πέρυσι είχαμε την αποπληρωμή του δανείου της Εθνικής Τράπεζας από το καταπίστευμα της διαθήκης του Ελευθερίου Μουζάκη, με αποτέλεσμα στις 31/12/2016 ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου να περιοριστεί από τα 7,7 στο 1,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα περιορίσει σημαντικά και το κόστος χρηματοδότησης.

«Αντεπίθεση» στις κλωστές

Σε ό,τι αφορά στο αντικείμενο δραστηριότητας της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης, η κατάσταση παραμένει δυσχερής, καθώς η εγχώρια και διεθνής ζήτηση είναι πτωτική, ενώ παράλληλα έντονος είναι και ο ανταγωνισμός από τις χώρες χαμηλού κόστους. Οι παράγοντες αυτοί  άλλωστε υποχρέωσαν σε πτώση τον περυσινό κύκλο εργασιών της Μουζάκης από τα 7,09 στα 6,157 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της εισηγμένης κ. Εμμανουήλ Παυλάκη, έχουν ήδη υλοποιηθεί πολύ σημαντικές κινήσεις για περικοπές δαπανών και εκμεταλλεύσεις οικονομιών κλίμακας. Και πέραν αυτών, σχεδιάζεται αντεπίθεση της εταιρείας, με στόχο με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών στα Βαλκάνια και τη σύναψη νέων συνεργασιών.

Επίσης, μέσα στο 2017 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η λειτουργία καταστήματος λιανικής στο εμπορικό κέντρο River West, μέσω του οποίου θα προβάλλονται, θα προωθούνται και θα πωλούνται προϊόντα του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ωστόσο από το 2021 και μετά η εταιρεία θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει στους κληρονόμους του Ελευθερίου Μουζάκη, με ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v