Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Κορδέλλου: «Τρέχουν» με 20% οι πωλήσεις εξαμήνου

Με «φόρα» από τα περυσινά ικανοποιητικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς. Πώς κατάφερε να μειώσει υποχρεώσεις και δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τι λέει για το πιθανό deal μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος.

Αφοί Κορδέλλου: «Τρέχουν» με 20% οι πωλήσεις εξαμήνου

Η διανομή μερίσματος ύψους 0,01 ευρώ ανά μετοχή αποφασίστηκε κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αφοί Κορδέλλου, καθώς η εισηγμένη όχι μόνο επανήλθε το 2016 σε σημαντικά κερδοφόρο αποτέλεσμα, αλλά επιπλέον κατάφερε να αντιμετωπίσει με σχετικά πολύ περιορισμένες απώλειες τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της εταιρείας Ελένη Κορδέλλου, «παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που αντιμετώπισε βαθύτατη κρίση, από το τέλος του 2008 έως και το 2016 απώλεσε μόνο το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ παράλληλα μείωσε το ύψος των υποχρεώσεών της κατά 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η μείωση του τραπεζικού της δανεισμού προσέγγισε τα 28 εκατ. ευρώ (από 56,8 στα 28,7 εκατ.), οι δε τόκοι που καταλογίστηκαν και αποπληρώθηκαν χωρίς μία ημέρα καθυστέρηση ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η εταιρεία σε αυτά τα οκτώ χρόνια κατέβαλε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 45,2 εκατ. ευρώ».

Η πρόεδρος της εταιρείας θεώρησε τα αποτελέσματα του 2016 ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά (+9,5% οι πωλήσεις, υπερδιπλασιασμός EBITDA στα 3,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 662 χιλ. έναντι ζημίας 1,2 εκατ.) και ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη βελτίωση που παρουσίασε και η χρηματοοικονομική θέση της εισηγμένης.

Ακόμη καλύτερα εξελίσσονται τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου. Έτσι, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «παρότι στο α’ εξάμηνο υπήρξε ανοδική πορεία της τιμής των μετάλλων, εκτίμησή μας είναι ότι αυτή υπερκεράστηκε ή στην καλύτερη περίπτωση αντισταθμίστηκε από τη μείωση της συνολικής ζήτησης στην αγορά και επομένως η επιτευχθείσα αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κρίνεται εκ του αποτελέσματος απόλυτα ικανοποιητική.

Η δε αύξηση των πωλήσεων επιτυγχάνεται με μεγαλύτερα μικτά περιθώρια από τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα για το έτος 2017 ενδέχεται να αποκλιμακωθούν, καθώς παραμένουν ουσιαστικοί απρόβλεπτοι παράγοντες στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα τώρα με τον Γεράσιμο Κορκόντζελο, εμπορικό διευθυντή της εταιρείας, είναι πιθανόν τα αποτελέσματα του β’ φετινού εξαμήνου να είναι χαμηλότερα από αυτά του πρώτου, ωστόσο ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν αναμένεται η κερδοφορία να υποχωρήσει έναντι αυτής του 2016.

Τέλος, η διοίκηση, απαντώντας σε ερωτήσεις και σχόλια μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με ενδεχόμενη συγχώνευση εταιρειών του κλάδου (εννοεί προφανώς των ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος). Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε κάθε περίπτωση θα διαφοροποιήσουν ουσιαστικά και ριζικά τα δεδομένα στον κλάδο της εγχώριας αγοράς μετάλλων. Ο ρόλος που διαδραματίζει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος απέναντι σ’ αυτά τα σενάρια είναι καίριος. Η επικουρική στάση των τραπεζών οδηγεί σε μια αναπόφευκτη και επιθυμητή -ούτως ή άλλως- εξέλιξη, που κατά την άποψή μας θα ομαλοποιήσει και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει τα εμπορικά δεδομένα του κλάδου, γεγονός που θα φέρει ανάπτυξη τόσο στον κλάδο όσο και στην εταιρεία μας.

Οι άμεσες εξαγωγές της Αφοί Κορδέλλου δεν αποτελούν μεγάλο ποσοστό, ωστόσο συνεργαζόμαστε με εξωστρεφείς πελάτες μας και συμβάλλουμε στη δική τους εξαγωγική προσπάθεια. Άρα κάποιες πωλήσεις που καταγράφονται ως εγχώριες τελικά καταλήγουν έμμεσα στο εξωτερικό.

• Πρόθεση της διοίκησης είναι η συνέχιση της διανομής μερισμάτων και στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v