Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμό» το φθινόπωρο για τη Cyta Hellas

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι διαδικασίες για την πώληση της γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα μπουν στην τελική ευθεία. Οι επιλογές των Κυπρίων, τα σενάρια για τους υποψήφιους αγοραστές και ο χρόνος που… δεν είναι σύμμαχος για κανέναν.

«Θερμό» το φθινόπωρο για τη Cyta Hellas

Για μετά τις διακοπές μετατίθεται το θέμα της πώλησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cyta Hellas, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια το όνομα του αγοραστή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εκποίηση της εταιρείας. Επίσης, έχουν ήδη προσληφθεί οι οίκοι McKinsey και PwC ως σύμβουλοι πώλησης, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν προτάσεις για τον καταλληλότερο τρόπο (ή έστω τους κατά σειρά καταλληλότερους τρόπους) μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί η διαδικασία της εκποίησης.

Πάντως, πολλά θα κριθούν τελικά στην πράξη και ειδικότερα από τον αριθμό και το περιεχόμενο των προτάσεων που θα φτάσουν στα χέρια των Κυπρίων.

Στην αγορά έχει ακουστεί έντονα η ύπαρξη ενδιαφέροντος από την πλευρά της Wind, με την τελευταία να αρνείται να σχολιάσει το όλο θέμα. Κάποιοι άλλοι έχουν αναφερθεί στο εύλογο ενδιαφέρον που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδείξει η Vodafone (συνεργασία των δύο ομίλων σε Κύπρο και Ελλάδα), ενώ ακούγεται τελευταία και το σενάριο ύπαρξης ενδιαφέροντος από «παίκτη» του εξωτερικού.

Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα είναι το αν ο αγοραστής εξαγοράσει τελικά τη Cyta Hellas βάζοντας το χέρι στην τσέπη, ή αν θα απορροφήσει την εταιρεία, προσφέροντας στη μητρική Cyta «χαρτιά» (μετοχές).

Στην περίπτωση καταβολής μετρητών, το όφελος για τους Κυπρίους θα είναι η άμεση είσπραξη χρημάτων, ωστόσο οι πωλητές θα έρθουν ενώπιοι ενωπίοις με το λογιστικό «κλείδωμα» μιας σημαντικής ζημίας (το σύνολο της επένδυσης της Cyta στην Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, αν η Cyta Hellas απορροφηθεί από άλλο όμιλο, τότε ναι μεν δεν θα εισπραχθούν χρήματα, αλλά θα εξακολουθήσει να υπάρχει η προσδοκία ανάκτησης των αρνητικών υπεραξιών.

Αυτό πάντως που διαβεβαιώνουν κύκλοι από την Κύπρο είναι ότι έχει γίνει σειρά ενεργειών προκειμένου οι χρηματικές εκροές προς την Ελλάδα να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουν ουσιαστικά σταματήσει οι επενδύσεις της Cyta Hellas, έχουν γίνει συμφωνίες της τελευταίας για χρονική μετακύλιση υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, έχουν ψαλιδιστεί οι δαπάνες διάθεσης και γενικότερα τα λειτουργικά έξοδα.

Στόχος του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού είναι αφενός μεν να σταματήσουν οι ταμειακές εκροές προς Ελλάδα, αφετέρου δε, να προχωρήσει γρήγορα η πώληση της Cyta Hellas, προκειμένου οι απώλειες μεριδίων της τελευταίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.

Κυπριακοί κύκλοι παραδέχονται κάποια διαρροή πελατών της Cyta Hellas προς τον ανταγωνισμό, ωστόσο θεωρούν πως οι απώλειες είναι μέχρι σήμερα περιορισμένες και όχι ικανές να μειώσουν σημαντικά τα ουσιαστικά οφέλη που θα αποκομίσει ο υποψήφιος αγοραστής (ευρύ πελατολόγιο, υλοποιηθείσες επενδύσεις, ικανό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες).

«Αν η Cyta ήταν ιδιωτική εταιρεία, τότε θα είχε πουλήσει τη θυγατρική της στην Ελλάδα σε ανύποπτο χρόνο, πριν το αντιληφθεί κανείς. Όμως, η Cyta ανήκει στο δημόσιο και σε οποιαδήποτε κομβική απόφασή της εμπλέκονται η κυβέρνηση, οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα. Η όλη σχετική φιλολογία που απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια έχει επηρεάσει αρνητικά τη Cyta Hellas, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία ακόμη μεγάλη δυσκολία πέραν εκείνης της οικονομικής κρίσης. Οι απώλειες πάντως μέχρι τώρα είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες» υποστηρίζουν κυπριακές πηγές, οι οποίες θέλουν να πιστεύουν πως η διαδικασία της πώλησης δεν θα καθυστερήσει, έχοντας στο μυαλό τους ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2018 διεξάγονται στην Κύπρο οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v