Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ουγγρική OTP οδεύει η θυγατρική της Εθνικής στη Ρουμανία

Η προσφορά της ουγγρικής τράπεζας έχει αναδειχθεί ως προτιμητέα. Απομένει η έγκριση από το Δ.Σ. της τράπεζας για την υπογραφή της συμφωνίας. Τα οφέλη για την ΕΤΕ σε επίπεδο ρευστότητας και η κεφαλαιακή ζημία.

Στην ουγγρική OTP οδεύει η θυγατρική της Εθνικής στη Ρουμανία

Άλλη μια πώληση θυγατρικής αναμένεται να κλείσει, εντός των επόμενων ημερών, η Εθνική Τράπεζα καθώς ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός πώλησης της Banca Romaneasca και της εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων NBG Leasing IFN.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εθνική και ο σύμβουλος πώλησης Credit Suisse έχουν επιλέξει ως προτιμητέα προσφορά αυτή της ουγγρικής OTP και αναμένεται η έγκριση του ΤΧΣ, ώστε εν συνεχεία να περάσει το θέμα από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και να υπογραφεί η συμφωνία.

Από τη συμφωνία πώλησης της Banca Romaneasca η Εθνική αναμένεται, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, να εγγράψει κεφαλαιακή ζημία, η οποία, όμως, θα υπερκαλυφθεί από το κεφαλαιακό κέρδος μεταβίβασης της βουλγαρικής UBB, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μεταβίβαση της ρουμανικής θυγατρικής (σ.σ. εντός του β' εξαμήνου) αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ καθώς, πέραν του τιμήματος, ο προτιμητέος επενδυτής δεσμεύεται να εξοφλήσει τον δανεισμό της Banca Romaneasca και της τοπικής εταιρείας leasing από τη μητρική ή άλλες εταιρείες του ομίλου.

H Banca Romameasca έκλεισε τη χρήση 2016 με οριακή κερδοφορία, λόγω αυξημένων προβλέψεων και μικρής επιδείνωσης στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Διαθέτει δίκτυο 109 καταστημάτων και 5 επιχειρησιακών κέντρων. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο όμιλος απασχολούσε 1.193 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.160 στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Banca Romameasca πώλησε πρόσφατα στη μητρική της Εθνικής το ποσοστό που κατείχε στην NBG Leasing IFN.  Η Leasing περιλαμβάνεται επίσης στα προς πώληση στοιχεία του τρέχοντος διαγωνισμού. 

Η ουγγρική OTP είναι η μόνη τράπεζα που έχει δημοσιοποιήσει την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την Banca Romaneasca, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Lazlo Wolf.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v