Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγή κατά Super League από τη Forthnet

H χαμηλή εμπορική απόδοση της Super League συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των οικονομικών μεγεθών της Nova, ενώ πλήγμα αποτέλεσε και η αύξηση της φορολογίας. Αυξημένα έσοδα από εταιρικούς πελάτες και διαφήμιση.

Αγωγή κατά Super League από τη Forthnet

Στα 149,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά (ομαλοποιημένα*) έσοδα της Forthnet στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 16,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνδρομητές συνδυαστικών υπηρεσιών/3play ανήλθαν στις 296 χιλιάδες, οι συνδρομητές broadband υπηρεσιών στις 572 χιλιάδες και οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών στις 423 χιλιάδες.

Στα στοιχεία καταγράφεται πτώση της συνδρομητικής βάσης λόγω επιβολής φόρων 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και 5% στην σταθερή τηλεφωνία και λόγω συντηρητικής εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η εταιρεία.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η χαμηλή εμπορική απόδοση της Super League συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των οικονομικών μεγεθών. Ετσι, «η εταιρεία έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης χωρίς αποτέλεσμα, προχώρησε στην κατάθεση αγωγής μείωσης τιμήματος των Συμβάσεων Κεντρικής Διαχείρισης. 

Να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία καταγράφει αυξημένα έσοδα κατά 7,5% από τους εταιρικούς πελάτες και κατά 18,1% από τη διαφήμιση. 

Κύκλοι της εταιρείας υποστηρίζουν πως η αγορά φαίνεται ιδιαίτερα επηρεασμένη από το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη ύφεση και τα συνεχιζόμενα capital controls, αλλά και την επιβολή φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση (10%) από τον Ιούνιο του 2016 και στη σταθερή τηλεφωνία (5%) από τον Ιανουάριο του 2017. 

Οι συνέπειες των προβλημάτων απεικονίζονται και στα στοιχεία που ανακοινώνει και ο ανταγωνισμός. Η πτώση του τζίρου οφείλεται στην μείωση της συνδρομητικής βάσης στην λιανική (8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Π. Παπαδόπουλος: Δράσεις για βελτίωση του κοστολογικού μοντέλου

«Η επιβολή φόρων 10% στην συνδρομητική τηλεόραση και 5% στη σταθερή τηλεφωνία επέδρασαν αρνητικά στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης το 1ο εξάμηνο του 2017 , πάντα σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2017 όλων των φόρων που είχαν ψηφιστεί το 2016», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος.

«Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη χαμηλή απόδοση της Super League επιδρά αρνητικά στην συνδρομητική μας βάση και στα βασικά οικονομικά μας μεγέθη. Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συντηρητική εμπορική πολιτική και να εντείνουμε τις δράσεις για την περαιτέρω βελτίωση του κοστολογικού μας μοντέλου».

Η αγωγή στη Super League

Η εταιρεία έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια καλόπιστης διαπραγμάτευσης με τη Super League για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, κατέθεσε αγωγή μείωσης τιμήματος των Συμβάσεων Κεντρικής Διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αιτούμενη αναπροσαρμογή του τιμήματος βασίζεται σε έκθεση οικονομικού συμβούλου –ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.

Στην Κάντζα επισημαίνουν πως η εταιρεία αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες μια επιπλέον πρόκληση και αυτή δεν ήταν άλλη από την πολύ χαμηλή εμπορικότητα της κεντρικής διαχείρισης της Super League και η συνεχιζόμενη αδυναμία και απροθυμία των ιθυνόντων της Super League να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του.

Προσθέτουν πως η Forthnet παρατηρώντας την ολοένα και μειούμενη αξία του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είχε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου στην Κεντρική Διαχείριση. Από την άνοιξη του 2016 κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, που αποσκοπούσαν στη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας και άρα της εμπορικής αξίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

"Ποιες ήταν αυτές; Μείωση των ομάδων από 16 σε 14, ανάδειξη του πρωταθλητή από τη διαδικασία των play offs, οικονομικός έλεγχος στα ταμεία των ΠΑΕ προκειμένου να πάψουν τα φαινόμενα των ομάδων φαντασμάτων που ξαφνικά εγκατέλειπαν το πρωτάθλημα (Νίκη Βόλου, ΟΦΗ, κλπ) και απαγόρευση κάθε εμπρηστικής συμπεριφοράς των παραγόντων των ΠΑΕ που αναπαράγουν την τυφλή οπαδική βία".

Ο στόχος αυτών των προτάσεων και των προσπαθειών της Forthnet "ήταν περισσότερο από σαφής: Να ανοίξει ο δρόμος για ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο και άρα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα προσελκύσει –αντί να διώχνει- φιλάθλους και τηλεθεατές".

Από την πλευρά της Κεντρικής Διαχείρισης, "αντί να παρθούν μέτρα, παραγγέλθηκαν …μελέτες σε δύο ανεξάρτητες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες που και εκείνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπίστωναν τη μείωση της εμπορικής αξίας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πρότειναν την λήψη άμεσων μέτρων, στην κατεύθυνση αυτών που είχε προτείνει η Fοrthnet. Και πάλι όμως, ουδεμία πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την Κεντρική Διαχείριση".

Η απόφαση για κατάθεση αγωγής, όπως προαναφέρθηκε, στηρίχθηκε στη μελέτη ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του όλες τις παραπάνω δυσχερείς οικονομικές συνθήκες αλλά και τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα της προηγούμενης διετίας στη λειτουργία του συνεταιρισμού.  "Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της εισηγμένης με στόχο την αναδιάρθρωση του κοστολογικού μοντέλου της εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μειωμένα έσοδα που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην χαμηλή εμπορική απόδοση της Super League".

Οι άλλες κινήσεις

* Η Forthnet και η ZTE, σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ τους το 2016 για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην χώρα μας, υπέγραψαν το Μάιο του 2017, Σύμφωνο Συνεργασίας με την Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και την KaiXinRong Group Co. Ltd, προκειμένου να διερευνήσουν επιχειρηματική συνεργασία για την χρηματοδότηση αυτού του δικτύου οπτικών ινών.

* Η Nova συμμετέχει στη δράση «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μονίμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με την Επιδοτούμενη υπηρεσία Nova Freeview προσφέροντας δωρεάν δορυφορική πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που καλύπτει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις όλης της οικογένειας.

* Η Nova, ανανέωσε τη συνεργασία της με τα κανάλια FOX και FOX Life, του κορυφαίου αμερικανικού δικτύου FOX Networks Group, επεκτείνοντας τη συνεργασία με την έναρξη της υπηρεσίας FOX Play.

* Η υπηρεσία Nova On Demand εμπλουτίστηκε με επιπλέον περιεχόμενο και έτσι οι συνδρομητές έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το Box Set όλων των κύκλων του Game of Thrones, ενισχυμένο παιδικό πρόγραμμα για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών κ.ά. Η υπηρεσία Nova On Demand χρησιμοποιείται ήδη από το 25% των συνδρομητών συνδυαστικών υπηρεσιών Nova /3Play, ενώ κάθε μήνα αυξάνεται ο μέσος χρόνος χρήσης της υπηρεσίας.  

* Η ομαλοποίηση οφείλεται στην αναταξινόμηση στον κύκλο εργασιών κονδυλίων των επιχειρηματικών εσόδων που βάσει λογιστικής πολιτικής παρουσιάζονται στα έξοδα.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v