Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «οικόπεδο 2» πίσω από τις αναφορές της Total στη γραφειοκρατία

Καθυστερήσεις από το Ελεγκτικό στην έγκριση της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας δυτικά της Κέρκυρας διαπιστώνει η κοινοπραξία TOTAL-Edison-ΕΛ.ΠΕ. Συνεχίζουν τα επενδυτικά σχέδια των Γάλλων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Το «οικόπεδο 2» πίσω από τις αναφορές της Total στη γραφειοκρατία

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση της σύμβασης μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2» του Ιονίου Πελάγους, που έχουν κερδίσει στον διεθνή γύρο παραχωρήσεων η κοινοπραξία των Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, κρύβεται πίσω από την αναφορά του επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Patrick Pouyanne για τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Pouyanne, στη διάρκεια της κλειστής συνάντησης με τους Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να μίλησε για γραφειοκρατία αλλά τόνισε και το ενδιαφέρον της Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πηγές αναφέρουν ότι τον πετρελαϊκό κολοσσό απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός της καθυστέρησης στην έγκριση της σύμβασης μίσθωσης του «οικοπέδου 2», το οποίο έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως η κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και είχε βγει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων το 2014-2015 μαζί με άλλα 19 θαλάσσια «οικόπεδα».

Τον περασμένο Μάιο, ο σημερινός υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης είχε αναγγείλει πως σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση μίσθωσης για το «οικόπεδο 2». Ωστόσο, το σχέδιο της σύμβασης βρίσκεται ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο» φως. Παρά το γεγονός μάλιστα πως η σχετική σύμβαση είναι παρόμοια με εκείνες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα για τις περιοχές των Ιωαννίνων, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Άρτας - Πρέβεζας, όπως και για εκείνες του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου.

Πάντως, η κοινοπραξία των Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ δεν υπαναχωρεί από τα επενδυτικά σχέδια που έχει στην περιοχή ενώ ιδίως οι σχέσεις Total και Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκονται σε άριστο σημείο, μετά και τη διεκδίκηση σε συνεργασία με την ExxonMobil των περιοχών νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v