Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πόρισμα της ΤτΕ για Πειραιώς και οι κρίσιμες «λεπτομέρειες»

Ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη σημασία του πορίσματος των ελεγκτικών αρχών. Οι αναφορές ονομάτων και οι παραβάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν αναταραχή.

To πόρισμα της ΤτΕ για Πειραιώς και οι κρίσιμες «λεπτομέρειες»

«Ταραχή» στο πολιτικοοικονομικό σύστημα προκαλούν σε μία ευάλωτη περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες οι διαρροές για τα ευρήματα του ελέγχου που διεξήγαγαν οι εποπτικές αρχές τους τελευταίες μήνες στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κρίσιμες για την έκταση που μπορεί να λάβει το ζήτημα θεωρούνται από παράγοντες της αγοράς οι φερόμενες διαπιστώσεις των ελεγκτών ότι στην τράπεζα υπήρξαν πωλήσεις επισφαλών μετοχοδανείων - επιχειρήσεων - σε ξένο fund, το οποίο έβγαλε κέρδος και εν συνεχεία τα εν λόγω δάνεια εξαγοράστηκαν σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τους αξία από τους κατόχους τους...

Ιδιαίτερα σημαντική -εφόσον ισχύει- είναι σύμφωνα με νομικούς η παράμετρος τυχόν παραβίασης των capital controls, η οποία διώκεται ποινικά.

Ο λόγος στη δικαιοσύνη

Η παράδοση του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σύντομα, στις εισαγγελικές αρχές ταράσσει τα νερά και εγείρει -εφόσον τα ευρήματα είναι σοβαρά και όχι απλές παρατυπίες που συνήθως καταγράφονται στην πλειοψηφία των ελέγχων- μια σειρά από ερωτήματα για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε περιόδους κρίσης.

Το θέμα έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος παρέδωσε τις σημειώσεις/αναφορές των ελεγκτών και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως υπάρχουν αναφορές και σε ονόματα στελεχών που φέρονται ότι μπλέκονται στις παραβάσεις που διαπίστωσε το κλιμάκιο των ελεγκτών.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εάν όντως γίνεται αναφορά σε ονόματα στελεχών της τράπεζας, οι όποιες παραβάσεις αφορούν προσωπική εμπλοκή και όχι συλλογικές αποφάσεις του ομίλου.

Πλήττεται ο κλάδος

Τραπεζικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα, χωρίς να σέρνονται υπόνοιες καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από προκλήσεις, ενώ βάλλεται και από ακραίες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v