Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Αύξηση EBITDA 45% στο εξάμηνο

Τα κέρδη προ φόρου της εισηγμένης αυξήθηκαν σε 47 εκ. ευρώ κυρίως λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων των κλάδων αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα. Στο 1,57 δισ. ο καθαρός δανεισμός. Η εικόνα ανά κλάδο.

Viohalco: Αύξηση EBITDA 45% στο εξάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Viohalco διαμορφώθηκε σε 1,836 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξημένος κατά 21% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων όγκων πωλήσεων στους κλάδους αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα, καθώς και λόγω των υψηλότερων τιμών μετάλλων.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 45% στα 170 εκ. ευρώ, ενώ το a-EBITDA αυξήθηκε επίσης κατά 22% στα 143 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 84% στα 103 εκ. ευρώ, ενώ το a-EBIT αυξήθηκε επίσης κατά 35% στα 76 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν σε 47 εκ. ευρώ έναντι 11 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κυρίως λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων των κλάδων αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα.

Τα κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 30 εκ. ευρώ έναντι 2 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Καθαρός δανεισμός: 1,579 δισ. ευρώ έναντι 1,527 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κατά 52 εκ. ευρώ.

Επιδόσεις ανά επιχειρηματικό κλάδο

Αλουμίνιο

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση στα 605 εκ. ευρώ. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση κατά 25% των τιμών αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων για τον κλάδο.

Αναλυτικά, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς τέθηκαν σε λειτουργία νέα μηχανήματα. Ειδικότερα, ενισχύθηκε η παραγωγική δυναμικότητα, καθώς τέθηκε σε λειτουργία μια τρίτη γραμμή συνεχούς χύτευσης. Επίσης, στο εργοστάσιο στο Bridgnorth, Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν σημαντικά επενδυτικά έργα με 2% αύξηση των όγκων πωλήσεων σε ετήσια βάση. Οι επιδόσεις της Etem Bulgaria ενισχύθηκαν από τη μετατόπιση του μείγματος κύκλου εργασιών υπέρ προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, καθώς και από την ολοκλήρωση νέων έργων για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε εξέλιξη παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα της Etem Bulgaria, με σκοπό τον αυτοματισμό της παραγωγής και την περαιτέρω επεξεργασία των προφίλ αλουμινίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα κέρδη προ φόρου για τον κλάδο ανήλθαν σε 35 εκ. ευρώ έναντι 18 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω μειωμένων εξόδων παραγωγής, χαμηλότερων εξόδων τόκων και σημαντικής ανόδου της τιμής των μετάλλων.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, προβλέπεται ότι οι θετικές τάσεις του όγκου πωλήσεων θα συνεχιστούν και ότι θα σημειωθεί ρεκόρ πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Οι επιδόσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα υποστηριχθούν από τη χρήση νέων εκτάσεων, οι οποίες γειτνιάζουν με το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Χαλκός

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου χαλκού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 39% σε 477 εκ. ευρώ. Αυτή η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλότερη μέση τιμή μετάλλων, ενώ ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση κατά 14% του όγκου πωλήσεων. Η μείωση του κόστους παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται στη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Επίσης, οι παράγοντες αυτοί βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων του Ομίλου. Παρά την αρνητική επίδραση των χρηματοοικονομικών εξόδων στην κερδοφορία, τα κέρδη προ φόρου διαμορφώθηκαν σε 15 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,8 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι προοπτικές του κλάδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Η μεγαλύτερη σχετική ανάκαμψη αναμένεται στις ΗΠΑ, κυρίως για βιομηχανικά προϊόντα, ενώ αναμένεται ελαφρά βελτίωση στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η Χαλκόρ θα συνεχίσει να επιδιώκει την επέκταση μέσω αυξημένων εξαγωγών εντός και εκτός Ευρώπης, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στα βιομηχανικά προϊόντα και ενισχύοντας τη δραστηριότητά της σε νέες αγορές.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ Ελβάλ και Χαλκόρ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο γι' αυτόν τον κλάδο και τη μελλοντική ανάπτυξή του.

Χάλυβας

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο αυξήθηκε σημαντικά κατά 46% σε 381 εκ. ευρώ έναντι 261 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων και τις υψηλότερες τιμές που προέκυψαν από την υψηλότερη ζήτηση σε Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία και επιτεύχθηκε παρά τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων των αυτοκινητοδρόμων. Παράλληλα, η βελτίωση των όγκων πωλήσεων για τους ειδικούς χάλυβες και τα πλατέα προϊόντα (λαμαρίνες), καθώς και η εφαρμογή πολιτικών anti-dumping στην Ευρώπη επηρέασαν θετικά τον κύκλο εργασιών.

Μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε επαγωγικούς φούρνους στα έλαστρα της Σιδενόρ και της Sovel στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 και το τέλος του 2015 αντίστοιχα, το μεταβλητό κόστος έχει βελτιωθεί αισθητά για τα δύο εργοστάσια, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας και της βελτιωμένης απόδοσης των υλικών, διευκολύνοντας τις εξαγωγές.

Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 0,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 18 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κυρίως λόγω βελτιωμένου μείγματος πωλήσεων, υψηλότερων όγκων πωλήσεων και βελτιστοποιημένου κόστους παραγωγής.

Έως το τέλος του 2017, το αναμορφωμένο έλαστρο της Dojran Steel αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία, ενισχύοντας περαιτέρω τη βελτιστοποίηση κόστους και την ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η αυξημένη ζήτηση στην ΕΕ και οι εισαγωγικοί δασμοί (anti-dumping duties) για τα κινεζικά προϊόντα χάλυβα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στους όγκους πωλήσεων και στα περιθώρια του κλάδου χάλυβα της Βουλγαρίας. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας προγραμματισμένων έργων υποδομής για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αναμένεται χαμηλότερη ζήτηση για προϊόντα χάλυβα στην ελληνική αγορά.

Καλώδια

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου καλωδίων ανήλθε σε 198 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 2% σε ετήσια βάση (πρώτο εξάμηνο 2016: 201 εκ. ευρώ), ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 4,4 εκ. ευρώ έναντι κέρδους 2,3 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Η εκτέλεση διαφορετικών ειδών συμβάσεων κατασκευής κατά τη διάρκεια της περιόδου επέφερε αλλαγές του προϊοντικού μείγματος σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη σημαντική συρρίκνωση των όγκων πωλήσεων σε σχέση με τα καλώδια ισχύος μέσης και χαμηλής τάσης σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ιταλία και Ρουμανία, επηρέασε αρνητικά τις επιδόσεις. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση διαφόρων χερσαίων και υποθαλάσσιων έργων που έχουν ήδη υπογραφεί, καθώς και κάποια μεγάλα υποθαλάσσια ευρωπαϊκά έργα που τέθηκαν σε αναμονή, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του κλάδου. Ωστόσο, η σταθερή ζήτηση της αγοράς για καλώδια τηλεπικοινωνιών και σηματοδότησης στην Ευρώπη αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση των περιθωρίων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Η μεγάλη ζήτηση για νέα υποθαλάσσια έργα στην Ευρώπη (κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα και τη Νότια Ευρώπη) αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του κλάδου των καλωδίων. Η ανάληψη νέων έργων (για τα οποία η Ελληνικά Καλώδια έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις), καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων (έργο στον Καφηρέα για την Enel και έργο Oresund για την Energinet) αποτελούν βασικές προτεραιότητες του κλάδου καλωδίων.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, οι αγορές των καλωδίων χαμηλής και μέσης τάσης στη Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίστηκαν από έντονο ανταγωνισμό. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι αγορές μπορεί να ανακάμψουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι που απειλούν αυτή την ανάκαμψη, όπως οι αλλαγές στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, σημαντικές αλλαγές των εμπορικών πολιτικών, καθώς και ο αντίκτυπος του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σωλήνες χάλυβα

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 128 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 11% σε ετήσια βάση (πρώτο εξάμηνο 2016: 143 εκ. ευρώ), κυρίως λόγω αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης σωλήνων χάλυβα για αρκετά ενεργειακά έργα.

Παρ' όλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε την παράδοση σωλήνων για το έργο TAP, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017. Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιόδου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο έργο με την μέθοδο reeling, σωλήνων με μήκος έως 20 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2017, η Σωληνουργεία Κορίνθου κέρδισε και άρχισε την εκτέλεση δύο έργων για την παράδοση σωλήνων χάλυβα για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μείωση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους επέφερε επίσης πτώση κατά 44% των κερδών προ φόρου εισοδήματος, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 εκ. ευρώ έναντι 4,5 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ανέκαμψαν μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2016, αναμένεται άνοδος των γεωτρήσεων και εξορύξεων. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμένης παράδοσης προϊόντων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 δημιουργεί θετικές προοπτικές για το έτος.

Ανάπτυξη ακινήτων

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση στα 3,5 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 0,8 εκ. ευρώ έναντι 0,4 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η υψηλή ζήτηση από υποψήφιους μισθωτές για το Εμπορικό Πάρκο Mare West (το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο 2015) συνετέλεσε στην εκμίσθωση πρόσθετου χώρου επιφάνειας 200 τ.μ. Ο κύκλος εργασιών των μισθωτών αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και η είσοδος νέων καταστημάτων, σε συνδυασμό με δυναμικές κινήσεις εμπορικής προώθησης, έχουν αυξήσει σημαντικά τη μηνιαία επισκεψιμότητα. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με καταξιωμένες εταιρίες λιανικού εμπορίου και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των επιπέδων πληρότητας και του μείγματος μισθωτών.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, το Εμπορικό Κέντρο River West|IKEA κατέγραψε αύξηση 8% σε ετήσια βάση του κύκλου εργασιών των μισθωτών του, ενώ η επισκεψιμότητα παρέμεινε σταθερή. Η ζήτηση από υποψήφιους μισθωτές είναι εξαιρετικά έντονη, ιδίως μετά τη μετατροπή ενός τμήματος του υπόγειου χώρου στάθμευσης σε χώρο καταστημάτων λιανικής υψηλής μισθωτικής αξίας, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Σε εξέλιξη βρίσκονται προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή αλυσίδα λιανικού εμπορίου για ένα κατάστημα 900 τ.μ. εντός αυτού του νέου χώρου καταστημάτων. Τέλος, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι θετικές επιδόσεις και η δυναμική του River West, αγοράστηκε παρακείμενο οικόπεδο επιφάνειας περίπου 3.700 τ.μ. και αποκτήθηκε με μακροχρόνια μίσθωση όμορο ακίνητο 20.000 τ.μ., τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα σχέδια μελλοντικής επέκτασης

Οι επιδόσεις του Ξενοδοχείου «Wyndham Grand Athens» στην Πλατεία Καραϊσκάκη συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες του μισθωτή, τόσο σε σχέση με τα επίπεδα πληρότητας, όσο και σε σχέση με τα έσοδα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα, εξετάζονται βέλτιστες ευκαιρίες ανάπτυξης και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με υποψήφιους μισθωτές. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με τη μίσθωση του κτιρίου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και μέρους του συγκροτήματος γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Μετά τη συγχώνευση της Noval με τις θυγατρικές της στις 31 Δεκεμβρίου 2016, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εταιρίας συνεχίζεται. Στις 19 Ιουνίου 2017, η Εταιρία υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για άδεια σύστασης Εταιρίας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) σύμφωνα με το νόμο 2778/1999. Ανάλογα και με τον χρόνο λήψης της σχετικής άδειας, η νέα Εταιρία αναμένεται να συσταθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2017.

Ανακύκλωση

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε κατά 44%, πρωτίστως λόγω των υψηλότερων όγκων και τιμών μετάλλων. Ο τομέας του τέλους κύκλου ζωής κατέγραψε σημαντική αύξηση όγκου, καθώς επιταχύνθηκε η συλλογή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και ανατέθηκαν περισσότερες συμβάσεις από δήμους για οχήματα τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ). Η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου ανακύκλωσης καλωδίων παρείχε περαιτέρω στήριξη στην κερδοφορία. Παρά την υιοθέτηση ορισμένων περιοριστικών εμπορικών πολιτικών σε σημαντικές χώρες δραστηριοποίησης, οι υψηλότερες τιμές υποστήριξαν τη ροή σκραπ μετάλλων στην αγορά. Η αυξημένη παραγωγή του κλάδου προϊόντων χάλυβα του Ομίλου έδωσε ώθηση στην αύξηση των όγκων των αδρανών και δευτερογενών πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν στην οδοποιία και στην παραγωγή τσιμέντου, αντίστοιχα. Η νεοσυσταθείσα μονάδα Επικίνδυνων Υλικών διατήρησε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξής της.

Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς οι τιμές παραμένουν σχετικά υψηλές και η εσωτερική αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται. Η επιτυχής επανατοποθέτηση στην αγορά της Σερβίας αναμένεται επίσης να στηρίξει την κερδοφορία, παρά τη συνολική απουσία σημαντικών έργων παροπλισμού ή τέλους κύκλου ζωής.

Λοιπές δραστηριότητες

Οι λοιπές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν κυρίως τις δαπάνες που πραγματοποιεί η μητρική εταιρία (συμμετοχών), καθώς επίσης τα αποτελέσματα εταιριών που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, όπως τα κεραμικά είδη υγιεινής και πλακίδια και οι ασφαλειομεσιτικές υπηρεσίες. Επίσης, τα παρακάτω αποτελέσματα περιλαμβάνουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον κλάδο της Τεχνολογίας και της Έρευνας & Ανάπτυξης (Teka Systems, Ελκεμέ).

Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 3 εκ. ευρώ έναντι κέρδους 6,6 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω των κερδών 7 εκ. ευρώ από την εξαγορά της Eufina S.A., στο πλαίσιο της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση των Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε., Αλκομέτ ΑΕ, Διατούρ ΑΕ και Eufina S.A. από τη Viohalco, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v