Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Koc η Avis Hellas με «σφήνα» της μητρικής εταιρίας

Η αντίδραση της ελληνικής κοινοπραξίας που είχε πλειοδοτήσει, αναμένεται μετά την πρωτοφανή ανατροπή στον διαγωνισμό για την πώληση της Avis Hellas από την Πειραιώς. Η μητρική Avis προσφέρει την εταιρία στον Koc.

Στον Koc η Avis Hellas με «σφήνα» της μητρικής εταιρίας

Πρωτοφανής εξέλιξη ανατρέπει πλήρως τον διαγωνισμό πώλησης της Avis Hellas από την Πειραιώς, καθώς η μητρική Avis άσκησε δικαίωμα πρώτης άρνησης, που φέρεται να διαθέτει, λειτουργώντας πρακτικά υπέρ του τουρκικού ομίλου KOC, με τον οποίο συνεργάζεται σε άλλες χώρες. Κι αυτό καθώς στην κοινή εταιρία που σχηματίζεται ο όμιλος KOC θα έχει αρχικά το 80%.

Μόνο που ο όμιλος Koc συμμετείχε εξαρχής στη διαγωνιστική διαδικασία (μαζί με τη μητρική Avis), σε κάποια φάση διαπραγματεύτηκε κατά μόνας με την Πειραιώς και στη συνέχεια… αποσύρθηκε (αρνούμενος προφανώς να προσφέρει το τίμημα που ζητούσε η Πειραιώς με βάση τις αρχικές προσφορές) κι ανοίγοντας τον δρόμο για τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Πλειοδότης ανακηρύχθηκε τελικά, υπογράφοντας μάλιστα σύμβαση με την Πειραιώς, η κοινοπραξία Lyralia Ηοldings μεταξύ του ομίλου Οlympia, ιδρύσεως Πάνου Γερμανού, του Virtus Fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και άλλων ηχηρών ελληνικών ονομάτων (Λασκαρίδης, Κυριακόπουλος, Σαραντίτης, Β. και Ν. Κάτσου) που προσέφεραν μετρητά €80,6 εκατ., που αντιστοιχεί σε εταιρική αξία €318,1 εκατ. για την Olympic.

Με αυτά τα δεδομένα, η τελική διαδικασία συναίνεσης από τη μητρική Avis θεωρείτο από την αγορά (προφανώς και από τους επενδυτές που πλειοδότησαν) μια τυπική διαδικασία, με βάση τα όσα είχαν προηγηθεί.

Γι' αυτό άλλωστε και οι σχετικές πληροφορίες που κατέγραψε έγκαιρα το Euro2day.gr για σφήνα του ομίλου Koc στο «και πέντε» δημιούργησαν μεγάλη έκπληξη στην αγορά.

Αυτό που αναμένεται τώρα, καθώς οι υπάρχουσες πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς έχει αποδεχτεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι η αντίδραση των μετόχων της Lyralia Holdings, καθώς ορισμένες τουλάχιστον πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης», χωρίς να εξηγούν περαιτέρω.

Για την Πειραιώς, η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα της πώλησης, καθώς ο νέος αγοραστής θα δώσει το ίδιο τίμημα με τους ίδιους όρους, που θα έπρεπε να καταβάλει ο πλειοδότης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v