Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουλάχιστον τέσσερις οι «μνηστήρες» για τη Forthnet

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο των Wind, Vodafone, Apollo Global Management και της κινεζικής PCCW. «Τρέχει» παράλληλα ο διαγωνισμός για τη Cyta Hellas. Ο ρόλος των τραπεζών.

Τουλάχιστον τέσσερις οι «μνηστήρες» για τη Forthnet

Τουλάχιστον τέσσερις όμιλοι αναμένεται να εκδηλώσουν σήμερα αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη Forthnet, στη διαδικασία που «τρέχει» η Nomura για λογαριασμό των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica).

Εκτός από τη Wind Hellas (μέτοχο της Fοrthnet με 32,26%, πριν την πρόσφατη μετατροπή σε μετοχές τμήματος του ομολογιακού που κάλυψαν πέρυσι οι τράπεζες) και τη Vodafone Ελλάδος (μέτοχο με 6,51% πριν τη μετατροπή), ενδιαφέρον για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών δείχνουν η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management και η PCCW Global.

Η τελευταία, που συμμετέχει και στη διαδικασία απόκτησης της Cyta Hellas, είναι ο διεθνής βραχίονας της Hong Kong Telecom (HKT) και είχε γίνει περισσότερο γνωστή στη χώρα μας όταν προ τριετίας εξαγόρασε τη μικρή ελληνική εταιρεία Crypteia Networks.

Επειτα από αρκετά χρόνια υποτονικότητας, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών βρίσκεται μπροστά σε ανακατατάξεις. Στις 18 Δεκεμβρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της Cyta Hellas, την οποία πωλεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Και στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετέχουν οι Wind Hellas, Vodafone Ελλάδος και PCCW Global, με αποτέλεσμα να τρέχουν παράλληλα δύο μάχες για την αλλαγή ιδιοκτησίας εγχωρίων τηλεπικοινωνιακών «παικτών».

Και στην περίπτωση της Fοrthnet, οι τράπεζες φαίνεται πως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση πριν από τα τέλη του χρόνου. Επειτα από τη σημερινή εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος, η Nomura αναμένεται να ενημερώσει τους υποψηφίους για την ημερομηνία κατά την οποία θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Και αν η Vodafone και η Wind επιδιώκουν να διευρύνουν τα μέριδιά τους στη σταθερή τηλεφωνία μέσω της απόκτησης της Fοrthnet  ή/ και της Cyta Hellas, στην αγορά περιμένουν τις κινήσεις επενδυτικών ομίλων όπως η πανίσχυρη Apollo Global Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 200 δισ. δολαρίων. Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά, χωρίς να πραγματοποιήσουν κάποια κίνηση.

Οσο για την PCCW Global, αρκετοί προσπαθούν να καταλάβουν πώς μια εταιρεία που επικεντρώνεται στη διαχείριση τηλεπικοινωνιακών υποδομών (προσφέρει χωρητικότητα μέσω των δικτύων που διαχειρίζεται) και άλλων υπηρεσιών προς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ενδιαφέρεται για υπηρεσίες σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας στις οποίες δραστηριοποιούνται Forthnet και Cyta Hellas. Κάποιοι υπενθυμίζουν το ενδιαφέρον του Πεκίνου για το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών μέχρι το κτίριο ή το σπίτι (FttB / FttH), όπως περιγράφεται και στο Πλαίσιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v