Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επίθεση Τσαμάζ στην ΕΕΤΤ και τα καρφιά στον ανταγωνισμό

Νέο γύρο επενδύσεων για οπτική ίνα μέχρι το κτίριο ή το σπίτι προωθεί ο ΟΤΕ. Οι σκληρές εκφράσεις του Μιχάλη Τσαμάζ για την τακτική των ανταγωνιστών και οι αιχμές κατά των συνδικαλιστών για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Η επίθεση Τσαμάζ στην ΕΕΤΤ και τα καρφιά στον ανταγωνισμό

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ να εξαπολύσει σκληρή επίθεση όχι μόνο κατά της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναζητούν στην αγορά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού με τον νέο γύρο εμπορικής διαμάχης που ανοίγουν τα πακέτα ευρυζωνικών υπηρεσιών με βάση την τεχνολογία vectoring (για ταχύτητες 100 Mbps έως 200 Mbps), αλλά και επικείμενη απόφαση της ΕΕΤΤ επί της προσφυγής της Vodafone για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Cosmote, στην αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για υπόθεση που «σέρνεται» επί χρόνια, αλλά η διοίκηση της ΕΕΤΤ έχει υποστηρίξει πως θα εκδώσει την απόφασή της εντός του έτους. Η ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής, με τη σημερινή της σύνθεση καθώς η θητεία της λήγει στο τέλος του έτους, έχει ακόμα τρεις συνεδριάσεις προκειμένου να συζητήσει το θέμα, τις τρεις επόμενες Πέμπτες.

Χθες, πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις, εν μέσω προσεκτικών διατυπώσεων, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ρυθμιστική αρχή τον OΤΕ, αλλά και για τους ανταγωνιστές.

Στον OΤΕ υποστηρίζουν πως το Διοικητικό Εφετείο, το οποίο δύσκολα μπαίνει στην ουσία των υποθέσεων λόγω της περιπλοκότητας των τεχνικών ζητημάτων, έχει μειώσει τουλάχιστον 60% τα πρόστιμα που έχει επιβάλει κατά καιρούς η ΕΕΤΤ στον οργανισμό.

Ειδικά για την προσφυγή της Vodafone για την καρτοκινητή τηλεφωνία, ο κ. Τσαμάζ είπε πως «δεν έχει προηγούμενο» και πως στην ΕΕΤΤ «καλούνται να μας τιμωρήσουν επειδή κάναμε επενδύσεις». Θεωρεί πως τα μερίδια που κέρδισε η Cosmote στην αγορά καρτοκινητής την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλος (ανέλαβε το 2007 τη διοίκηση της τότε θυγατρικής του OΤΕ) οφείλονται σε επενδύσεις στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς. «Οι ανταγωνιστές απάντησαν με πόλεμο τιμών που δεν ακολουθήσαμε» υποστήριξε.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και πραγματοποιούμε τα δύο τρίτα των επενδύσεων που θα γίνουν μέχρι το 2020», είπε ο κ. Τσαμάζ. Ο όμιλος έχει επενδύσει δύο δισ. ευρώ μέχρι φέτος και θα δαπανήσει άλλο 1,5 δισ. μέχρι το 2020. Ειδικά για τα δίκτυα νέας γενιάς, μέσω της τεχνολογίας vectoring, ο επικεφαλής του OΤΕ υποστήριξε πως «ήδη έχουμε έτοιμες σχεδόν 13.000 καμπίνες, με εμπορικά διαθέσιμες 11.000. Οι δύο ανταγωνιστές έχουν ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Ο ανταγωνισμός διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών».

Νέος γύρος επενδύσεων για οπτική ίνα μέχρι το κτίριο ή το σπίτι

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ δήλωσε χθες πως το 2018 ο OΤΕ θα κάνει το επόμενο βήμα και «θα φέρει την οπτική ίνα στο σπίτι». Όπως είπε, «θα ξεκινήσουμε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει ζήτηση και καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τη διοίκηση». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχει υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής», ενώ με θετικά λόγια αναφέρθηκε και στο σχέδιο του υπουργείου για ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω κουπονιών.

Η διοίκηση του OΤΕ, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους να βελτιωθούν δύο πράγματα: Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις αγροτικές περιοχές (που καλύπτονται από δίκτυο μέσω του έργου Rural Networks) και να υπάρξει επιδότηση για την καλωδίωση των κτιρίων. «Για να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι πρέπει να ανέβει στα διαμερίσματα και το μεγαλύτερο κόστος είναι μέσα στο κτίριο» τόνισε. «Γι’ αυτό και μιλάμε για ανάγκη επιπλέον επιδότησης (δηλαδή εκτός από το κουπόνι για αγορά ευρυζωνικής σύνδεσης) της καλωδίωσης των κτιρίων».

Ο OΤΕ ήδη προσφέρει οπτικές ίνες σε μεγάλους πελάτες και, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, έχει βάλει ως στόχο το 10% των συνδέσεων με βάση την τεχνολογία vectoring να αφορούν οπτική ίνα μέχρι το κτίριο ή μέχρι το σπίτι (FttB - FttH), ανάλογα με τις πρωτοβουλίες επιδότησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του OΤΕ αναφέρθηκε και στα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνίας (5G) και τόνισε πως στόχος του ομίλου είναι «να είμαστε έτοιμοι να το διαθέσουμε μετά το 2020, ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις». Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε πως «με τα σημερινά δεδομένα, το 5G δεν θα είναι εφικτό». Τα νέα δίκτυα λειτουργούν σε υψηλότερες ταχύτητες και υποστηρίζουν εφαρμογές που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς απαιτούν πολύ πυκνό δίκτυο, με πολύ περισσότερους σταθμούς βάσης. Τόνισε πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις με την αδειοδότηση κεραιών, την τεχνοφοβία του κόσμου που δεν έχει τη σωστή ενημέρωση και να σταματήσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια τοπικών συμφερόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες».

Σκληρές εκφράσεις για τον ανταγωνισμό

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ και στη στρατηγική των ανταγωνιστών. Για την «καθολική υπηρεσία» υποστήριξε πως θεωρητικά το κόστος πρέπει να μοιράζεται σε όλους τους παρόχους ανάλογα με το μερίδιο αγοράς. «Όλα αυτά τα χρόνια που ο OΤΕ παρείχε την καθολική υπηρεσία, το κόστος το επιβαρύνεται μόνος του. Ακόμα δεν έχει βγει απόφαση (από το 2010) για το κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι ανταγωνιστές. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, άρα υπάρχει έμμεση επιδότηση των άλλων παρόχων».

Πρόσθεσε πως ο OΤΕ έχει φάει «φέσι» 140 εκατ. ευρώ από εναλλακτικούς παρόχους που έκλεισαν από τις αρχές του 2000 που άνοιξε η αγορά τηλεπικοινωνιών μέχρι πρόσφατα.

Για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς υποστήριξε πως οι ανταγωνιστές «αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο vectoring αφού είδαν πως δεν είχαν άλλες επιλογές και απέτυχε η προσπάθεια να μην προχωρήσει». Πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα έχουν επενδύσει σε 400 καμπίνες και έχουν 24 μήνες για να επενδύσουν στις 3.000 καμπίνες που έχει ζητήσει ο καθένας» και πως «διαφημίζουν τεχνολογία και οπτικές ίνες πάνω στην πλάτη του OΤΕ».

Ο κ. Τσαμάζ είπε πως από τις 35.000 καμπίνες που λειτουργούν στη χώρα, οι εμπορικά διαθέσιμες είναι οι 18.000. Ο OΤΕ είχε υλοποιήσει τις 7.000 καμπίνες και «όταν ζητήσαμε από την ΕΕΤΤ να μας δώσει άδεια αναβάθμισης για τις υπόλοιπες, δεν μας το επέτρεπε. Έβγαιναν οι ανταγωνιστές και έλεγαν πως ο OΤΕ θέλει να κρατήσει τη χώρα στα σκοτεινά του χαλκού και εμείς θα κάνουμε επενδύσεις στο FttH».

Κατά τον επικεφαλής του ΟΤΕ, κάποια στιγμή οι ανταγωνιστές αποφάσισαν πως «έχει νόημα ο συνδυασμός των τεχνολογιών και η εμπορική σκοπιμότητα υπαγορεύει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη τεχνολογία. Ζήτησαν να σταματήσουμε εμείς τις επενδύσεις και τελικά ζήτησαν να τους αφήσουμε να επιλέξουν τις περιοχές που επιθυμούσαν. Θα περίμενες από τους ανταγωνιστές να ζητήσουν τις υπόλοιπες 11.000 καμπίνες. Πήραν, όμως, τις καλές περιοχές όπως Κολωνάκι, Αθηνάς, Χανιά, Καλαμάτα κ.λπ. Ζήτησαν και οι δύο μαζί 6.000. Και η ΕΕΤΤ αποφάσισε πως ο OΤΕ πρέπει να αλλάξει το 80% από τις υπόλοιπες καμπίνες, να τις αναβαθμίσει σε οκτώ μήνες, ενώ οι άλλοι έχουν 28 μήνες για το 50% των καμπινών».

Για τη νέα συλλογική σύμβαση

Για τη νέα συλλογική σύμβαση στον OΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ εμφανίστηκε απαισιόδοξος. Υποστήριξε πως «δυστυχώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν εγκλωβιστεί σε υποσχέσεις. Έχουν υποσχεθεί μονιμότητα ενώ ζητούν να αυξηθούν 11% οι μισθοί». Στις δύο τελευταίες τριετείς συλλογικές συμβάσεις οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει μειώσεις μισθών 11%, με αντάλλαγμα τη μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που κατά τον κ. Τσαμάζ «βοήθησε τον OΤΕ, γιατί υπήρξε εργασιακή ειρήνη».

Τώρα, όπως είπε, οι συνδικαλιστές «ζητούν τη μείωση του ωραρίου εργασίας και τη μονιμότητα δημοσίου και ταυτόχρονη αύξηση. Αυτό δεν μπορεί να προσφερθεί. Είναι τελείως παράλογο. Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Το βλέπω δύσκολο. Τους κάναμε καλές προτάσεις αλλά είναι αμετακίνητοι, κάτι που θα έχει άσχημες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Θα έρθει η μετενέργεια και μετά από τρεις μήνες θα πάμε στα βασικά της σύμβασης, που είναι ο βασικός μισθός, το επίδομα τέκνων, επικίνδυνης εργασίας, το χρονοεπίδομα που έχει παγώσει από την τρόικα κ.λπ. Θα κοπούν 30 διαφορετικά επιδόματα, τα οποία τα διατηρούν λόγω της σύμβασης που υπάρχει. Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα καταργηθούν όλα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE ρωτήθηκε αν ο οργανισμός που λειτουργεί τη συνδρομητική πλατφόρμα Cosmote TV θα προσφύγει κατά της απόφασης για το 2% επί του τζίρου για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. Είπε πως «η συνδρομητική τηλεόραση έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 10% με το γνωστό τέλος και τώρα έρχεται πρόσθετη επιβάρυνση 2%. Το αν θα προσφύγουμε ή όχι, γιατί αυτό είναι φορολογία υπέρ τρίτων, το εξετάζουμε και θα το δούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v