Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τελειώνει με το πλάνο αναδιάρθρωσης

Με την πώληση «κόκκινων» δανείων 410 εκατ. στη Ρουμανία, η Alpha Bank «έπιασε» άλλον ένα στόχο του πλάνου αναδιάρθρωσης. Κάτω από τα 8 δισ. το ενεργητικό των διεθνών δραστηριοτήτων.

Alpha Bank: Τελειώνει με το πλάνο αναδιάρθρωσης

Απόλυτα προσαρμοσμένος με τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περιορισμό των διεθνών του δραστηριοτήτων είναι πλέον ο όμιλος Alpha Bank, μετά την επιτυχή διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων στη Ρουμανία, συνολικού υπολοίπου 410 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Alpha από κοινού με την Αlpha Bank Romania ήλθαν σε οριστική συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, συνολικού υπολοίπου 360 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί σε εταιρίες που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοπραξία διεθνών επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται η Deutsche Bank AG, επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AnaCap Financial Partners LLP και επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της τσεχικής APS Investments S.à.r.l, η οποία δραστηριοποιείται και στην εγχώρια αγορά με εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων.

Είχε προηγηθεί η πώληση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της περσινής χρονιάς χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής από την Αlpha Bank Romania, συνολικού υπολοίπου 49,9 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε σε εταιρία του νορβηγικού ομίλου B2Holding και η θυγατρική της Αlpha έγραψε κέρδος 13,5 εκατ. ευρώ. Σύμβουλος πώλησης και για τα δύο χαρτοφυλάκια ήταν η PriceWaterhouseCoopers.

Με τις δύο παραπάνω πωλήσεις, αφενός ολοκληρώνονται οι ενέργειες του ομίλου Alpha Bank για την πώληση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη Ρουμανία, αφετέρου επιτυγχάνεται στο ακέραιο η δέσμευση μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων.

Η Alpha έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης τη δέσμευση, έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να περιορίσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό κάτω από τα 8 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις θυγατρικών σε Ουκρανία, FYROM και Σερβία καθώς και των εργασιών του υποκαταστήματος στη Βουλγαρία συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου.

Με την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων στη Ρουμανία, ο όμιλος ολοκληρώνει και τυπικά τη σχετική δέσμευση περιορισμού των διεθνών δραστηριοτήτων, το ενεργητικό των οποίων υποχώρησε χαμηλότερα των 8 δισ. ευρώ.

Ήδη από το τέλος του 2016 η τράπεζα έχει επιτύχει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για τον περιορισμό των εργαζομένων στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου κάτω από τις 9.504 άτομα, όπως και τον στόχο μείωσης των καταστημάτων στην Ελλάδα κάτω από τα 563.

Κατά την περσινή χρονιά υλοποίησε και τη δέσμευση μείωσης των συνολικών δαπανών στην Ελλάδα (τραπεζικές και μη δραστηριότητες) κάτω από τα 933 εκατ. ευρώ. Η μόνη σοβαρή δέσμευση του πλάνου, που παραμένει ζητούμενο, είναι η προσαρμογή του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από 119% για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v