Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rent a Car: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Sixt

Καθοριστικός ο ρόλος της γερμανικής Sixt στην πώληση της θυγατρικής του ομίλου Θεοχαράκη. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και η στάση των εμπλεκόμενων. Οι «μνηστήρες» και το... δέλεαρ.

Rent a Car: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Sixt

Ένα γερμανικό… δαχτυλίδι φαίνεται πως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιος από τους «μνηστήρες» θα αποκτήσει προβάδισμα για την εξαγορά της εταιρείας Sixt/Lion Rental του ομίλου Θεοχαράκη, τρίτου ισχυρότερου «παίκτη» της ελληνικής αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η διερεύνηση του εδάφους για την πώληση της εταιρείας ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, αλλά την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισημοποιηθεί ο κατάλογος των «μνηστήρων» καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις μη δεσμευτικές προτάσεις προσφορές τους μέχρι τις 24 Ιανουαρίου στην Deloitte, η οποία χειρίζεται τη διαδικασία.

Η διαδικασία πώλησης της Sixt/Lion Rental επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς αυτό φέρονται να επιθυμούν, για διαφορετικούς λόγους, όλοι οι εμπλεκόμενοι:

- η Alpha Bank, βασικός πιστωτής του ομίλου Θεοχαράκη η οποία φέρεται να έχει συμπεριλάβει την πώληση της ζημιογόνας Sixt/Lion Rental στα προαπαιτούμενα για τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου δανείων του ομίλου.

- Οι μέτοχοι της Lion Rental (όμιλος Θεοχαράκη), οι οποίοι είναι, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να λάβουν αποφάσεις για περιουσιακά τους στοιχεία όπως η Sixt/Lion Rental, προσβλέποντας, μεταξύ άλλων, σε hair cut των δανείων του ομίλου, το άνοιγμα του οποίου φέρεται να κινείται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

- Η γερμανική Sixt, η οποία αναζητά έναν οικονομικά εύρωστο «συμπαίκτη» προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού και των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτό.

Alpha Βank και όμιλος Θεοχαράκη φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει σειρά διερευνητικών επαφών με εγχώριους και ξένους ενδιαφερόμενους, αξιοποιώντας τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που διατηρούν με ισχυρούς παίκτες, μέσω των δικτύων τους. Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής φάσης, η Alpha, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έγινε αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος εγχώριου παίκτη ο οποίος εμφανιζόταν «ζεστός» να ολοκληρώσει το ντιλ το ταχύτερο δυνατόν.

Στη συνέχει ορίστηκε διαγωνιστική διαδικασία με πρώτο σταθμό την 24η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι «μνηστήρες» καλούνται να προσέλθουν με μη δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, φακέλους φέρονται να έχουν ήδη παραλάβει επενδυτικά σχήματα.

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την εν εξελίξει διαδικασία, πρόκειται για τον όμιλο Βασιλάκη (ελέγχει την Autohellas/Hertz), τον όμιλο Μανδύλα (ελέγχει την Kosmocar), τον όμιλο Συγγελίδη (είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Olympic/Avis) και ένα ελληνικών συμφερόντων fund.

Ανώτερο στέλεχος του κλάδου αυτοκινήτων υποστήριξε μιλώντας στο Euro2day.gr πως σε μεγάλο βαθμό η τελική έκβαση του ντιλ θα κριθεί από γερμανικού εδάφους. Όπως ανέφερε, η κρίσιμη μεταβλητή ακούει στο όνομα «οικογένεια Sixt». Κι αυτό καθώς η σύμφωνη γνώμη της Sixt είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει deal, αφού είναι αυτή που αποφασίζει ποιος θα έχει το δικαίωμα χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης (franchising) του σήματος Sixt.

Έτσι, εξηγεί η ίδια πηγή, ο «μνηστήρας» που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον έχοντας εκ των προτέρων εξασφαλίσει το «δαχτυλίδι» του προτιμητέου συμπαίκτη της Sixt θα είναι το φαβορί στην κούρσα διεκδίκησης της θυγατρικής του ομίλου Θεοχαράκη.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μητρική γερμανική Sixt φέρεται να βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με ξένο όμιλο με τον οποίο συνεργάζεται στην Ευρώπη, προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Sixt/Lion Rental στην Ελλάδα, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους.

Κάτι ανάλογο, θυμίζουν, συνέβη στην περίπτωση πώλησης της Olympic/Avis από την Τράπεζα Πειραιώς. Ενώ η τράπεζα είχε δώσει τα χέρια για να περάσει η εταιρεία στο σχήμα Olympia Group-Virtus International, αλλά η Avis άσκησε το δικαίωμα προτίμησης που είχε, με αποτέλεσμα η Olympic να καταλήξει στο σχήμα που συγκροτούν η Otokoc Otomotiv του τουρκικού ομίλου Koc και η Avis Europe (μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει αποφασιστεί, ο όμιλος Koc θα ελέγχει το 60% του σχήματος και θα ασκεί το μάνατζμεντ, ενώ η πλευρά της Avis θα κατέχει το 40%).

Η υπόθεση της Olympic/Avis, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ένας από τους λόγους που μετατέθηκαν χρονικά οι κινήσεις για την πώληση της Lion Rental/Sixt, προκειμένου να μην «τρέχουν» παράλληλα δύο σημαντικά ντιλ από τον ίδιο κλάδο.

Κορυφαία πηγή της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτων εξήγησε στο Euro2day.gr τους λόγους για τους οποίους γνωστά ονόματα της εγχώριας αγοράς φέρονται να είναι «ζεστοί» για τη Six/Lion Rental. Περισσότερες από τις μισές ταξινομήσεις αυτοκινήτων, αναφέρουν, που γίνονται στην Ελλάδα αφορούν αυτοκίνητα που προσφέρονται προς ενοικίαση σε εταιρείες (μακροχρόνιες μισθώσεις) ή τουρίστες (rent a car).

Το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους είναι μεγάλο, καθώς ο ετήσιος τζίρος της αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα φθάνει, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του χώρου, τα 750 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία αφορούν τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες (rent a car).

H Sixt/Lion Rental A.E ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 1999, αρχικά με πέντε σταθμούς. Σήμερα το δίκτυο της εταιρείας αριθμοί 98 σταθμούς εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα ενώ στον στόλο της περιλαμβάνει περί τις 6.500 αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2016), η Sixt/Lion Rental πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 27,38 εκατ. ευρώ (25,9 εκατ. ευρώ το 2015) και καθαρές ζημίες προ φόρων 14,5 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ το 2015). Στις 31/12/2016 οι σωρευμένες ζημίες της εταιρείας ανέρχονταν σε 75,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ταυτόχρονα η εταιρεία είχε ομολογιακά δάνεια ύψους 23,1 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της έφθαναν τα 79,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v